1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

USA jyräsi seitsemänteen perättäiseen olympiakultaan naisten koripallossa

Yhdysvaltojen tehonainen olympiafinaalissa oli 30 pistettä heittänyt Brittney Griner.

USA kultaan naisten koripallossa
USA kultaan naisten koripallossa

Suursuosikki Yhdysvallat voitti seitsemännen perättäisen olympiakullan naisten koripallossa. USA kaatoi Tokion kisojen finaalissa kotijoukkue Japanin selvästi pistein 90–75.

Yhdysvaltojen tehonaisia loppuottelussa oli 30 pistettä heittänyt Brittney Griner ja tupla-tuplan tehnyt Breanna Stewart (14/14).

Yhdysvaltain kokeneet Sue Bird, 40, ja Diana Taurasi, 39, kruunasivat komeat uransa ja saivat kaulaansa jo viidennet olympiakultansa. Bird on maajoukkuesaavutustensa ohella voittanut Seattle Stormissa neljä WNBA-mestaruutta, kun taas Taurasi on juhlinut Phoenix Mercuryssa kolmea WNBA-mestaruutta. Bird ja Taurasi olivat mukana voittamassa olympiakultaa jo Ateenassa 2004.

Yhdysvallat hallitsi ottelua alusta lähtien ja meni nopeasti yli 10 pisteen johtoon. Tauolla Yhdysvallat johti 50–39. Japani esiintyi kunniakkaasti, mutta ei pystynyt missään vaiheessa kunnolla haastamaan ennakkosuosikkia. Japanin Rui Machida oli häikäissyt välierässä antamalla peräti 18 koriin johtanutta syöttöä, mutta Yhdysvallat sai pidettyä hänet pihdeissään, ja Machida sai tyytyä finaalissa kuuteen syöttöön.

Japanille hopeamitalikin on kaikkien aikojen paras saavutus olympiakoripallossa. Yhdysvaltojen naisten maajoukkue ei ole hävinnyt olympialaisissa yhtään ottelua vuoden 1992 välierätappion jälkeen. Koripallo on ollut naisten kisaohjelmassa vuodesta 1976 lähtien.

Ensimmäistä kertaa naisten koripallon olympiafinaalissa esiintyneen Japanin tehokkaimpia olivat 17 pistettä kirjannut Maki Takada ja 16 pistettä nakuttanut Nako Motohashi.

USA voitti eilen miesten koripallokultaa.

Lue myös:

Jason Kennylle historiallinen seitsemäs kulta – nousi Britannian kaikkien aikojen parhaimmaksi olympiaurheilijaksi

Eliud Kipchoge jälleen kiistaton kuningas olympiamaratonilla – hopeamies kannusti kaverinsa pronssille

Tokion päätöspäivä käynnissä, ME-mies pinkoi ylivoimaiseen voittoon maratonilla – Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

"Sattuu ihan hirveästi" – kultamitalin lipuminen käsistä kirpaisee Tuomas Sammelvuota, joka nautti olympiaturnauksen jokaisesta hetkestä

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku