Suomea pienemmän maan jättipotti olympialaisista sai urheilupomonkin häkeltyneeksi: "Uskomattomia suorituksia"

Uusi-Seelanti sai Tokion olympialaisista peräti 20 mitalia. Robert Waddell korostaa, että maa sai mitalinsa peräti yhdestätoista eri urheilulajista.

Lisa Carrington voitti Tokiossa kolme olympiakultaa. Kuva: Getty Images

Yhdysvallat nousi viimeisen päivän kirin ansiosta Tokion olympialaisten mitalitaulukossa kärkipaikalle. Maa saavutti lopulta 39 kultamitalia, 41 hopeaa ja 33 pronssia ja voitti esimerkiksi Kiinan niin kultamitaleissa kuin kokonaissaldossa.

Mitalitaulukon 13. sijalta löytyi kuitenkin kenties kisojen suurin onnistuja, Uusi-Seelanti, joka kahmi kisoista peräti seitsemän kultaa, kuusi hopeaa ja seitsemän pronssia.

5,1 miljoonan asukkaan maa jätti mitalitaulukossa taakseen muun muassa Etelä-Korean (16:s) ja Espanjan (22:s). Maa sai enemmän mitaleita kuin esimerkiksi Ruotsi ja Norja yhteensä.

– Meillä oli uskomattomia suorituksia, Uuden-Seelannin urheilupomo Robert Waddell hehkutti TVNZ:lle maanantaina.

Yksi Uuden-Seelannin sankareista oli ratameloja Lisa Carrington, joka saavutti Tokiossa kolme kultamitalia. Carringtonin menestys oli kuitenkin odotettua. Waddell olikin innoissaan muun muassa nyrkkeilyn ja trampoliinivoimistelun yllätysmitaleista.

– Saavutimme mitalit yhdestätoista eri urheilulajista. Se on hieno asia Uudelle-Seelannille, ettemme menestyneet ainoastaan yhdessä lajissa.

Dylan Schmidtin (trampoliinivoimistelu) ja David Nyikan (nyrkkeily) suoritukset osoittavat polun nuorille lapsille Uudessa-Seelannissa. He voivat seurata näitä jalanjälkiä ja saavuttaa asioita samalla tasolla, Wadell kommentoi.

Waddell myös hehkutti Uuden-Seelannin joukkueen yhteishenkeä kisojen aikana. Hän uskoo urheilijoiden saaneen kisojen aikana myös inspiraatiota toistensa saavutuksista.

– Toimimme hyvin yhdessä. Olemme riittävän suuria, että voimme tehdä niin, mutta emme niin suuria, että olisimme kömpelöitä, Waddell luonnehti.

Uutta-Seelantia hieman suurempana maana Suomi oli olympialaisten mitalitaulukossa kahdella pronssillaan 85:s. Mitalitaulukon kymmentä parasta maata voi tarkastella alla olevasta grafiikasta.

Lue myös: