1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Katso, kuinka Tuomas Sammelvuon suojatit otettiin vastaan sankareina Moskovassa – venäläiset ylistivät suomalaisvalmentajaa vuolaasti Ylelle

Venäläiset urhelijat otettiin vastaan sankareina Moskovassa. Paikalliset lentopalloilijat hehkuttivat Tuomas Sammelvuon panosta, kun miesten lentopallomaajoukkue nappasi olympiahopeaa.

Venäläisurheilijat saivat todella lämpimän vastaanoton Moskovassa!
Venäläisurheilijat saivat todella lämpimän vastaanoton Moskovassa!

Venäjän olympiakomitean joukkue sai todella lämpimän vastaanoton, kun joukkue palasi Tokion olympialaisista Moskovaan maanantaina. Seremoniasta välitetyissä videoissa näkyy paikalla myös Tuomas Sammelvuon valmentama miesten lentopallomaajoukkue.

Sammelvuon suojatit ylsivät lauantaina hopealle tiukan trillerin jälkeen. Ranska kukisti venäläiset erin 3–2 finaalissa.

Venäläiset kilpailivat Tokiossa Venäjän olympiakomitean joukkueena ilman Venäjän lippua. Venäjän kansallislaulua ei myöskään kuultu olympialaisissa. Syynä on maan dopingskandaalista annettu panna.

Venäjän olympiakomitea otti Tokion olympialaisissa 71 mitalia, joista 20 oli kultaisia. Venäläisurheilijat otettiin Moskovassa vastaan sankareina. Moskovassa kuultiin myös juhlallisuuksissa kansallislaulukin toisin kuin Tokiossa.

– Jokainen delegaatiomme urheilija on sankari, Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdniakov kuvaili.

– Jopa ne, jotka jäivät ilman mitalia, venyivät maksimiin.

"Tuomas on lahjakas ammattilainen"

Yle kävi kysymässä moskovalaisten tuntoja miesten lentopallomaajoukkueen hopeasta kaupungin pohjoislaidalla sijaitsevasta Levoberezhje-rantalentopallokeskuksesta. Sisarukset Anja Ivanova ja Dasha Zvereva kertoivat olevansa tyytyväisiä kakkossijaan.

– Sitä ei tarvitse hävetä lainkaan. He taistelivat loppuun saakka ja pääsivät vielä tasoihin 0-2 tappioasemasta. On selvää, että myös valmentajan panos siinä oli tuntuva, Ivanova ja Zvereva kertoivat.

Sammelvuon palkkaaminen miesten lentopallomaajoukkueeseen herätti aikanaan myös kritiikkiä Venäjällä, koska ulkomaalaisen ei uskottu pärjäävän pestissä. Kritiikki voimistui, kun venäläiset taipuivat vuoden 2019 EM-kisojen puolivälierässä Slovenialle.

– Olen iloinen, että meidän joukkue voitti, sillä pidän myös kakkossijaa suurena voittona. Olen kaiken kaikkiaan sen puolesta, että Venäjällä olisi enemmän ulkomaisia valmentajia. Heillä on toisenlainen tekniikka, näkemys ja kokemus - ja se on pelkästään hyvä asia, Natasha Geit sanoo.

Moskovalaiset lentopalloilijat kehuivat Tuomas Sammelvuota Levoberezhje-rantalentopallokeskuksessa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Pärnussa Viron lentopallosarjassakin pelannut Andrei Gvozdev uskoo, että venäläisillä on mahdollisuus napata kolmen vuoden päästä olympiakultaa.

– Tuomas on lahjakas ammattilainen, joka on näyttänyt kykynsä jo aiemmin Venäjän seuroissa. Hän on suomalainen, mutta jo venäläistynyt. Hän jopa puhuu venäjää. Tuomas on lahjakas ammattilainen, joka tulee lähitulevaisuudessa näyttämään, että on kaikkein korkeimmalla tasolla, Gvozdev hehkuttaa.

Sammelvuo kertoi kesken Tokion olympialaisten, miten venäläiset olivat ottaneet miesten lentopallomaajoukkueen omakseen.

– Kello on Venäjällä kolme yöllä ja meillä on miljoonia viestejä puhelimissa, miten kansa herää katsomaan peliä, Sammelvuo intoili Yle Urheilulle Kanada-puolivälierävoiton jälkeen.

Lue myös:

"Sattuu ihan hirveästi" – kultamitalin lipuminen käsistä kirpaisee Tuomas Sammelvuota, joka nautti olympiaturnauksen jokaisesta hetkestä

Tuomas Sammelvuo valmentaa tänään olympiafinaalissa – Jortikka ja Dettmann suitsuttavat saavutusta: "Kovinta, mitä on koskaan tapahtunut"

"Jonkinlainen ihme tapahtui" – Sammelvuon suojatit nousivat rotkon pohjalta finaaliin