1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

18-vuotias suomalainen oli tyrkyllä hallitsevan Mestarien liigan voittajan riveihin tälle illalle – juniorivalmentaja vertailee Lukas Hradeckyyn

Lucas Bergström on noussut pitkän tien jälkeen hieman vaivihkaa englantilaisen Chelsean harjoitusvahvuuteen. Turun Palloseurassa Bergströmin maalivahtivalmentajana toiminut Eemeli Reponen kertoo, minkä tason lahjakkuudesta on kyse.

Lucas Bergström on suuri suomalainen maalivahtilupaus. Kuva: imago sport/ All Over Press

Suomalaisessa jalkapallossa ehdittiin jo maanantaina iloita hienosta uutisesta (siirryt toiseen palveluun), kun vasta 18-vuotias suomalaismaalivahti Lucas Bergström oli ilmestynyt Mestarien liigan hallitsevan voittajan Chelsean pelaajalistalle (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkoillan Super cupin finaaliin espanjalaista Villarrealia vastaan. Perinteikkäässä kamppailussa kohtaavat ennen uuden kauden alkua Mestarien liigan ja Euroopan toiseksi kovimman seurajoukkuekilpailun Eurooppa-liigan voittajat.

Chelsea kuitenkin tiedotti (siirryt toiseen palveluun) tiistaina, että Bergström ei ole mukana Belfastiin matkustaneessa joukkueessa.

Bergström on noussut kauden alla Chelsean harjoitusvahvuuteen hieman vaivihikaa ja ilman sen suurempaa mediahuomiota Suomessa. Kuka Bergström siis oikein on ja millaisesta lahjakkuudesta puhutaan?

Turun Palloseurassa Bergströmin maalivahtivalmentajana toiminut Eemeli Reponen kertoo Yle Urheilulle, että nuori maalivahti on ansainnut paikkansa Chelsean edustusjoukkueen harjoitusvahvuudessa.

Bergström pääsi pelaamaan kauteen valmistaneisssa harjoitusotteluissa huippupelaajia vilisevän Chelsean maalilla 23 minuuttia (siirryt toiseen palveluun).

– Lucas on tehnyt kovasti töitä ja työmoraali on ollut nuoresta saakka todella kovalla tasolla. Hän on erittäin pedantti tyyppi, joten ei kovin yllättävää, että hän on kehittynyt noin nopeasti, Reponen sanoo.

Hänen mukaansa Bergström on kasvanut maalivahdiksi hyvissä ympyröissä. Ensiksi Bergström pelasi Turussa, jossa monet valmentajat ovat huomioineet häntä. Hyvällä laadulla kehitys on jatkunut Chelseassa.

– Esimerkiksi Chelsean kykyjenetsijä Christopher Lollichon on siitä lähtien, kun Lucas oli 15-vuotias, puhunut suomalaismaalivahdin olevan Chelsean edustusjoukkueen etsimä tyyppi.

Reponen kertoo pelkästään Bergströmin Chelseaan liittymiseen johtaneen tien olleen todella pitkä, 1,5 vuotta. Hänen mukaansa Bergströmiä tarkkailtiin ja jopa harjoitettiin Suomessa ennen minkäänlaista sopimusta.

– He tiesivät Lucaksen ennakkoon äärimmäisen hyvin ja tiesivät mitä saavat. He ovat panostaneet paljon Lucakseen myös seuratasolla, joten ehkä oli vain ajan kysymys, milloin Lucas nousee edustusjoukkueen mukaan.

Reponen toteaa, että kauteen valmistavan harjoituskauden aikana on selvästi tapahtunut oikeita asioita, kun Bergström on noussut edustusjoukkueen harjoituksiin.

– Jos en ole ihan väärässä, Chelsea on uusinut Lucaksen sopimuksen jo kahdesti eli menossa on kolmas sopimus. Se kertoo siitä, että Chelsea näkee varmasti ison potentiaalin. Ensimmäinen sopimus oli jo tosi pitkä, ja vuoden jälkeen tehtiin ensimmäinen ammattilaissopimus.

Vuonna 2002 syntynyt Bergström on yli kaksimetrinen maalivahti. Kuva: Getty Images

Nouseeko Bergström supertähtien seurassa terävimmälle huipulle?

Maalivahtivalmentaja Reponen kertoo seuranneensa Chelsean verkkoon lähettämiä joukkueharjoituksia, jossa Bergström on päjännyt aivan yhtä hyvin "kuin kaikki muutkin maalivahdit". Maanantain harjoituksissa suomalaismaalivahti treenasi tavallisesti joukkueen tähtimaalivahtien Kepa Arrizabalagan, Edouard Mendyn ja muun edustusjoukkueen kanssa.

– Hän on hieman erilainen maalivahti kuin esimerkiksi Kepa ja Mendy, joten varmasti erottuu sillä joukosta. Sen, mitä itse olen pystynyt videoiden välityksellä näkemään, Lucas on ottanut isoja askelia kuluneiden puolentoista vuoden aikana.

Reponen muistuttaa, että nuorelle maalivahdille kyseessä on aina iso muutos, kun liittyy edustusjoukkueen rinkiin. Esimerkiksi akatemiapeleissä on todella paljon vaihtuvuutta vastustajan mukaan. Vaikka Bergström on ollut kaksi vuotta pääsääntöisesti alle 18-vuotiaiden ja alle 23-vuotiaiden joukkueissa, joissa on laadukasta toimintaa, askel edustusjoukkueeseen on silti suuri.

Reponen toteaa, että ainoastaan Chelsea tietää suunnitelmat Bergströmin ympärillä, mutta otteluita edustusjoukkueen maalilla ei ehkä kannata vielä odottaa.

– Viimeisimmät puheet, mitä itse olen kuullut on, että tämän kauden Lucas pysyisi Chelseassa, ja pääsääntöisesti pelasi alle 23-vuotiaiden otteluita, Reponen kertoo.

Lucas Bergström pelasi viime kaudella Chelsean alle 23-vuotiaiden joukkueessa. Kuva: 2020 Getty Images

Asiat voivat muuttua kuitenkin nopeasti. Esimerkiksi alemmilla sarjatasoilla Englannissa voi tulla tarvetta maalivahdille. Tai, kuten Aston Villan suomalaisvahti Viljami Sinisalon kohdalla, lainasopimus voi johtaa muualle Britteinsaarille.

– Aika luonnollista Lucakselle saattaisi seuraavaksi olla se lainakierre, että mennään pelaamaan miesten pelejä pari kautta muualle. Laina akatemiajoukkueesta johonkin kovempia otteluita pelaavaan seuraan tekisi varmasti hyvää.

Reponen kertoo, että lainan tapahtuessa Chelsean kaltainen organisaatio pitää yhteyttä lainaseuraan koko ajan, seuraa harjoituksia ja antaa oman palautteensa pelaajalle. Reponen veikkaa, että jos kehitys jatkuu samanlaisena, voi Bergström olla kolmen vuoden päästä terävimmällä huipulla.

– Veikkaisin, että tämä kausi Chelsean alle 23-vuotiaiden kokoonpanossa, sitten pari lainareissua. Toki jokainen kehittyy hieman eri tahtia, että terävimpään huippuun voi mennä viisi tai kuusi vuottakin. Täytyy muistaa, että Chelsean maalivahdin paikka on yksi niistä maailman kilpailluimmista paikoista.

Paraisilta matkalla Hradeckyn tasolle – ja sen yli

Paraisilla kasvanut Bergström pelasi nuorempana Pargas Idrottsföreningissä sekä keskikentällä että maalivahtina. Paraisilta hän siirtyi Turun Palloseuraan maalivahdiksi.

– Esimerkiksi pelinavaamisessa hän on erittäin hyvä ja hänestä huomasi, että on pelannut Piffenissä keskikentällä. Monet ovat pedantteja kavereita, mutta Lucas oli vielä hieman täsmällisempi. Hän haluaa tehdä kaiken mahdollisimman hyvin ja vaatii itseltään paljon.

Lucas Bergström on hyvä pelinavaamisessa Suomen ykkösmaalivahdin Lukas Hradeckyn tapaan. Kuva: Liverpool FC via Getty Image

Reposen mukaan nuori maalivahti on joskus liiankin itsekriittinen, mutta imee tietoa kuin pesusieni. Hän myös näkee maalivahtien torjuntatyyleissä samankaltaisuutta toiseen TPS:n maalivahtikoulun läpikäyneeseen pelaajaan Lukas Hradeckyn.

– Torjuntatyöskentelyssä, etenkin yksi vastaan yksi -tilanteissa, molemmat ovat erittäin hyviä. Pelinavaus on myös varsin samanlaista, koska he uskaltavat haastaa ensimmäistä prässiä ja uskaltavat pitää palloa.

Se, mitä Bergström voisi vielä tuoda lisänä maalin suulle, on rangaistusalueen hallinta. Bergström on yli kaksi metriä pitkä, joten hänen pitää hallita isoa aluetta rangaistusalueella. Pituuden tulee jatkossa olla etu Hradeckyn verrattuna, Reponen sanoo.

– Kun Lucas scoutattiin Chelseaan, hän oli 15-vuotias ja hallitsi rangaistusaluetta "paremmin kuin olemme ikinä ennen nähneet", ainakin Chelsean mukaan. Hän haki keskityksiä todella kaukaa ja pystyi hallitsemaan isoja tiloja puolustuslinjan takana – nämä asiat kiinnittivät Chelsean huomion, Reponen kertoo.

Lue myös:

Lionel Messi teki kahden vuoden sopimuksen PSG:n kanssa, pelaa jatkossa numerolla 30

PSG:n Suomen kannattajayhdistyksen nokkamies haltioissaan Messin siirrosta – "Uskon, että hänen arvonsa ymmärretään jälkikäteen"

Kommentti: Tuorein suomalainen Valioliiga-nousija on tehnyt tempun, johon vain harva pystyy – Marcus Forss lähti rohkeasti unelmiensa perään 13-vuotiaana