1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Antti Raanta

Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen saivat joukkuekaveriksi loukkaantumisista kärsineen suomalaisen – Antti Raanta hämmästyi itsekin: "Onko tämä edes totta?"

Suomalaismaalivahti Antti Raantaa ovat viime vuosina vaivanneet toistuvat loukkaantumiset. Pelien päättyminen NHL-seura Arizona Coyotesissa vaikutti selvältä, mutta tietoa jatkosta ei ollut. Vapailla markkinoilla kävi kuitenkin hyvin.

Jääkiekkomaalivahti Antti Raanta otti kesälomalla hieman etäisyyttä jääkiekkoon. Hän päätti, että katsoo, mitä heinäkuussa tapahtuu. Kuva: Christian Petersen / Getty Images

Antti Raanta, 32, tarvitsi muutoksen. Raumalaismaalivahti oli pelannut Arizonassa neljän vuoden ajan ja vieläpä pääosin hyvin, mutta silti mitta alkoi varmasti puolin ja toisin olla täynnä.

Vaikka Raanta oli torjuntaprosenttien osalta NHL:n neljänneksi paras maalivahti neljän edellisvuoden osalta, toistuvat loukkaantumiset vesittivät toiveet suuremmasta läpimurrosta.

Kausilla 2018–2019 ja 2020–2021 Raanta pelasi kummallakin ainoastaan kahdessatoista ottelussa.

Kun Raanta oli vielä tulossa kuluvana kesänä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, pelaaja – ja todennäköisesti myös seura – oli päätöksensä tehnyt.

– En uskonut enää, että Arizonaan jäisin. Tuli tunne, että haluan ottaa pienen etäisyyden jääkiekkoon ja katsoa sitten heinäkuun lopulla, mitä vapailla markkinoilla tapahtuu. Kyllä ne loukkaantumisetkin alkoi henkiselle puolelle käymään ja tuntui, että tämä kortti on nyt katsottu, Raanta sanoo.

Raanta sanoo, ettei tiedä, oliko Arizonalta mitään tarjousta tulossa. Vapaat markkinat tuntuivat selkeältä ratkaisulta. Vapaat markkinat kohtelivat Lukko-kasvattia lopulta hyvin.

Kun Raanta pari viikkoa sitten kuuli Carolina Hurricanesin olevan kiinnostunut hänestä, sopimuksen ruuvaamiseen ei lopulta tarvittu paljon aikaa. Raanta allekirjoitti seuran kanssa kaksivuotisen ja neljän miljoonan taalan arvoisen kontrahdin kahden vuoden takaisen konferenssifinaalijoukkueen kanssa.

Raanta kertoo, että hänen agenttinsa mukaan muutamat joukkueet olivat kiinnostuneita, mutta Carolinan nimi oli se, joka "kolahti heti".

– Tuli heti fiilis, että siinä voisi olla itselle hyvä paikka hakea uutta alkua. Siellä on kova nippu ja valmennus kunnossa. Ajatus oli, että jos toiveet kohtaa, sinne mennään. Aika nopeasti sitten päästiin tuohon vuosimäärään ja noihin summiin.

Laatujoukkueeseen Raanta toden totta pääsee. Hurricanes voitti päättyneellä kaudella divisioonansa ja on voittanut kolmen edellisvuoden aikana kuudenneksi eniten otteluita NHL:n runkosarjassa. Kaksi vuotta sitten seuran marssi pudotuspeleissä päättyi vasta itäisen konfrenssin loppuotteluissa.

Carolina Hurricanesissa pelaavat ennestään suomalaishyökkääjät Sebastian Aho (vas.) ja Teuvo Teräväinen. Kuva: Gregg Forwerck / NHL / Getty Images

Raanta on hyvin perillä siitä, mihin on menossa.

– Energinen ja työteliäs porukka, mistä löytyy myös huippuosaamista. Hyvä puolustuskalusto ja muuta. Tuli itselle jopa hieman sellainen tunne, että onko tämä edes totta, että saan tuolta uuden mahdollisuuden, Raumalla kesäänsä viettävä Raanta naurahtaa.

Eikä Raannan päätöstä ainakaan vaikeuttanut tieto kahden suomalaisen, Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen pelaamisesta joukkueessa. Teräväisen kanssa, kolmosvahdin virkaa tuolloin toimittanut, Raanta oli voittamassa Stanley Cupia Chicagossa kesällä 2015.

– Pääsee pitkästä aikaan jauhamaan vähän Suomea. Teuvon kanssa on oltu Chicagon jälkeen yhteyksissä, nähty joskus kesäisin ja käyty syömässä, kun on NHL:ssä pelattu vastakkain. Nyt olen viestitellyt myöskin hänen kanssaan, että mistä kannattaa asuntoa katsella ja muuta.

– Ahoa en sen enempää tunne, mutta uskon, että tulen näiden pojan koltiaisten kanssa toimeen, Raanta nauraa.

”Voittoja tarvitaan ja siihen on löydyttävä tiikerin silmää”

Antti Raannan NHL-uran jatkon yllä leijuu silti edelleen muutamia kysymysmerkkejä nimenomaan loukkaantumisten suhteen. Raanta pystyy tarjoamaan 1A/1B-asetelmassa erinomaisen tuen seuran Torontosta ykkösvahdiksi hankkimalle Frederik Andersenille, mutta vain jos veskari pysyy yhtenä kappaleena. Toisaalta myös Andersenilla on ristinsä liittyen vammoihin.

Raanta yrittää parhaansa mukaan välttää loukkaantumisia. Kuva: Norm Hall / NHL / Getty Images

Raanta kertoo tavoitteenaan olevan ehjä kausi, jotta hän pystyisi keskittymään jääkiekoon. Hän sanoo kaikin keikoin pyrkivänsä välttämään pieniä ja turhia venähdyksiä, joihin voi itse vaikuttaa.

– Ei jaksaisi sitä rallia, että olen toistuvasti viikon pois jäältä ja sitten alkaa taas kuntoutus. Tämä on se isoin juttu.

Mitä peleihin tulee, Raanta pitää rimaa itselleen edelleen korkealla. Ensimmäisestä päivästä alkaen on pystyttävä näyttämään, mihin pystyy. Raannan mukaan peliaika täytyy ansaita ja hänen on pystyttävä haastamaan Andersenia ykkösmaalivahdin paikasta. Pitää päästä sille tasolle, millä hän on ollut aiemminkin.

– Kun edessä on tuollainen jengi, sinne ei voi mennä ja odottaa, että jätkät hoitaa pelin kotiin. Voittoja tarvitaan ja siihen on löydyttävä tiikerin silmää.

Kovan työnteon kautta Raanta uskoo onnistuvansa. Harjoituksissa asiat pitää tehdä oikein päivästä toiseen ja mahdollisuuden pelissä saadessaan sitten vain pelataan.

– Sitä olen tässä nyt yrittänyt itselle painottaa, että peleissä turha miettiminen ja murehtiminen pois, niin hyvä tulee, hyväntuulinen Raanta päättää.

Lue myös:

Julkisuutta karttava NHL-supertähti puhuu nyt itselleen tärkeästä aiheesta – Mikko Rantanen haluaa liikuttaa lapsia: "Entistä tärkeämpää"

Viime olympialaisissa sensaatiomaisesti pelannut Eeli Tolvanen joutuu tiukkaan taistoon – Nashvillen peliliikkeet antavat mahdollisuuden Leijonien paitaan

Olli Juolevi jatkaa yksivuotisella sopimuksella NHL:ssä

Kuokkanen teki kahden vuoden jatkosopimuksen New Jersey Devilsiin