Petteri Koposella on mahdollisuus saada 1,6 miljoonaa dollaria ilman peliäkään NBA:ssa – aikoo selvittää, koskeeko vanha sopimuspykälä häntä

Suomeen palannut Petteri Koponen varattiin ykköskierroksella koripallon huippusarjaan NBA:han. Koponen ei ole pelannut peliäkään NBA:ssa, miksi hän saattaa olla oikeutettu miljoonapottiin.

Petteri Koponen (oik.) varattiin NBA:han vuonna 2007. Philadelphia 76ers varasi Koposen, mutta pian varauksen jälkeen Portland osti Koposen oikeudet. Kuva: EPA

Petteri Koponen selvittää, saako hän NBA:sta eläköitymispalkkion, vaikka ei koskaan pelannut maailman parhaassa koripalloliigassa.

Koposesta tuli kesällä 2007 ensimmäinen suomalainen NBA:n ykköskierroksen varaus. Ensi vuonna hän todennäköisesti liittyy siihen erittäin harvalukuiseen ensimmäisen kierroksen varausten joukkoon, joka lopettaa uransa pelaamatta koskaan maailman ykkösliigassa.

Koposella oli kesällä 2015 tarjous New York Knicksistä, mutta hän päätti jatkaa Euroopassa.

– Silloin en halunnut lähteä vain vuodeksi. Monivuotisella sopimuksella olisin lähtenyt, vaikka se olisi merkinnyt palkan alenemista, Koponen kertoi.

Euroopan valiopelaajiin kuuluva Petteri Koponen on pitkään ollut Susijengin kantavia voimia. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Kun Koponen varattiin NBA:han, liigan silloin voimassa olleessa työehtosopimuksessa oli Koposta kiinnostava pykälä. Sen mukaan ensimmäisellä kierroksella varattu pelaaja, joka ei koskaan pelaa NBA:ssa, oli oikeutettu saamaan tulokassopimuksen mukaisen kahden vuoden palkan uransa päätyttyä.

Se tarkoittaisi silloisen työehtosopimuksen mukaan lähes 1,6 miljoonaa dollaria.

– En itse asiassa ole selvittänyt sitä. Muistan, että siitä keskusteltiin aikoinaan, Koponen hymyili, kun haastattelija muistutti häntä työehtosopimuksen määräyksestä.

Koponen kertoi aikovansa selvittää agentiltaan, koskeeko vanhan työehtosopimuksen pykälä yhä häntä.

– Kyllä tuollainen otetaan ilomielin selville. Ihan mielenkiintoista, Koponen naureskeli.

Koposen varasi kesällä 2007 Philadelphia, joka myi heti hänen oikeutensa Portlandiin. Sieltä Koposen NBA-oikeudet siirtyivät 2011 Dallas Mavericksille.

Lue myös: