Eetu Karvonen auttoi Matti Mattssonin takaisin maailman huipulle – nyt nuori valmentaja tunnetaan muustakin kuin revenneistä uimahousuista

Eetu Karvonen jatkaa valmennusuraansa Porissa ja uskoo, että Matti Mattsson pystyy tulevaisuudessa uimaan entistä kovempaa. Uinnin taso maailman huipulla ottaa kuitenkin jatkuvia loikkia eteenpäin, joten myös valmennusmetodien on kehityttävä.

Valmentaja Eetu Karvonen uskoo, että Matti Mattsson pystyy parantamaan ennätyksiään tulevaisuudessa. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Tokion olympiakisoissa 200 metrin rintauinnin pronssia uineen Matti Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen jatkaa työtään Porissa myös lähivuosina.

34-vuotias Karvonen aloitti valmentamisen Porissa viitisen vuotta sitten ja kertoo jatkavansa Porin Uimaseuran päävalmentajana sekä samalla luonnollisesti Mattssonin henkilökohtaisena valmentajana.

Karvosen valmennettaviin kuuluu lisäksi muun muassa Suomen parauinnin parhaimmistoon lukeutuva Leo Lähteenmäki.

– Minulla odottaa vaimo ja kahdeksankuukautinen tytär omistusasunnossa täällä Porissa niin mihinkäs minä täältä nyt muka menisin, Karvonen naurahtaa.

"Pystyy uimaan kovempaa"

On hyvinkin mahdollista, että Matti Mattssonin uintiura jatkuu jopa seuraaviin olympialaisiin eli Pariisin kisoihin saakka. Seuraavana tähtäimessä ovat MM-kisat Japanin Fukuokassa toukokuussa 2022.

Karvonen on vakuuttunut, että 27-vuotias Mattsson pystyy yhä parantamaan suorituksiaan. Ikä ei ole Karvosen mukaan este, kunhan Mattssonilla riittää motivaatiota järkevälle, kovalle treenaamiselle.

– Nyt, kun on päästy sellaisen ison kehityksen polulle, en näe mitään syytä, miksi se ei voisi jatkua samanlaisena. Kyllä hän pystyy vielä aika lailla kovempaa uimaan, Karvonen sanoo.

Matti Mattssonin aika pronssiuinnissa oli niin kova, että sillä olisi voitettu kultaa sekä Lontoon että Rion kisoissa. Kuva: Lehtikuva

Vuoden 2013 MM-kisojen pronssimitalin jälkeen Mattssonin ura tuntui polkevan pitkään paikoillaan. Varsinkin arvokisoissa tuli pettymyksiä vuosi toisensa jälkeen.

Valmentaja Eetu Karvosen mukaan kehityskaaresta takaisin huipulle ja olympiamitalistiksi voisi puhua vaikka kuinka pitkään. Uskoa menestykseen on kuitenkin riittänyt, sillä merkkejä kehityksestä oli koko ajan näkyvissä.

Ketsuppipullo aukesi lopullisesti tämän vuoden huhtikuussa Helsingissä, kun Mattsson paransi roimasti kahdeksan vuotta vanhaa päämatkansa SE-tulosta.

Onnellinen uimari kestää rääkkiä

Mattsson itse on todennut, että yksi huippukunnon salaisuuksista on keskittyminen harjoittelussa sellaisiin asioihin, jotka tuntuvat mukavilta ja kivoilta.

– Matilla voi olla hiukan erilainen käsitys kuin muilla ihmisillä siitä, mikä on kivaa, Karvonen nauraa.

Yksi muutos oli jo vuonna 2018 se, että Mattsson alkoi harjoitella vain kerran päivässä, mutta tiivistetympää eli kovempaa treeniä.

Karvosen mukaan yksi tehokkaan treenaamisen lähtökohdista on se, että uimari pitää harjoittelua pääosin mukavana. Silloin epämiellyttävät asiat, joita huipputasolla on pakosti joskus tehtävä, eivät tunnu niin pahalta.

– Jos homma tuntuu väkisin puurtamiselta, oikeiden asioidenkaan tekeminen ei tehoa samalla tavalla kuin silloin, kun on kivaa, Karvonen pohtii.

Valmennusmetodit kehittyvät vauhdilla

Mattsson ui Tokiossa SE-ajaksi 200 metrin rintauinnissa 2.07,13. Aika olisi riittänyt olympiakultaan sekä Lontoon että Rion kisoissa, joissa Mattsson ei selviytynyt edes finaaliin.

Tulostason paraneminen maailman huipulla tarkoittaa sitä, että valmentajan on oltava viimeisimmän valmennustietämyksen aallonharjalla, mielellään etukenossa.

Uinnin taso maailman huipulla näyttää ottavan jatkuvasti loikkia eteenpäin.

– Lajilegendojen, kuten Jani Sievisen tai Aleksander Popovin tekemät maailmanennätykset säilyivät vuosia, mutta nyt parikymmentä tyyppiä ui kovempaa. Käytänkin joka viikko paljon aikaan tieteen lukemiseen. Tavoitteena pitää olla, että olisimme edelläkävijöitä. Jatkuvasti pitää löytää treenaamiseen jotain uutta, jotta meillä olisi tulevaisuuden ennätystenrikkojia.

Nykyistä uinnin tilannetta Suomessa Karvonen pitää hyvänä.

– Meillä on lahjakkuuksia minun nähdäkseni enemmän kuin ikinä. Esimerkiksi minun aktiiviajoistani on menty hurjasti eteenpäin. Taso on laajentunut paljon, ja nuorissa on monta EM-kisojen välierätasoista uimaria. On paljon todennäköisempää saada joku nousemaan tulevaisuudessa huipulle isosta lupausten joukosta kuin silloin, jos heitä olisi vain yksi tai kaksi.

Revenneet uimahousut unohtuvat vihdoin?

Karvosella on nuoresta iästään huolimatta jo kokemusta uintivalmentamisesta maailmalta.

Poriin hän saapui Arabiemiirikuntien maajoukkueen valmentajan paikalta ja mies on valmentanut myös Yhdysvalloissa, missä hän opiskeli ja harjoitteli oman uintiuransa aikana.

Karvosen oma uintiura oli menestyksekäs. Hän edusti Suomea useissa arvokisoissa ja Suomen mestaruuksia tilillä on peräti 35 kappaletta. Lopullinen askel maailman huipulle jäi kuitenkin ottamatta.

Karvonen pitää edelleen hallussaan pitkän radan 50 metrin rintauinnin Suomen ennätystä. 100 metrin ja 200 metrin ennätysajat ovat Mattssonilla.

Eetu Karvonen oli Matti Mattssonin mukana Tokiossa hakemassa pronssista mitalia. Kuva: Lehtikuva

Nyt nuorella valmentajalla on ansioluettelossaan kaikkien valmentajien himoitsema saavutus: suojatin saavuttama olympiamitali. Se on kovaa valuuttaa tulevaisuudessa.

Mattssonin olympiapronssi on valmentaja Eetu Karvoselle ennen kaikkea valtava onnistuminen, mutta ainakin yhdessä mielessä myös helpotus.

Jatkossa mies muistetaan taatusti muustakin kuin vuoden 2014 EM-uintien 100 metrin alkuerien pikku onnettomuudesta.

Tuolloin Karvosen uimahousut ratkesivat etupuolelta, ja mies joutui startissa hankalaan tilanteeseen, puhumattakaan tapauksen saamasta runsaasta julkisuudesta.

– Saan kuulla tapauksesta vieläkin ainakin kuukausittain. Olin tosi onnellinen, että Matin olympiapronssin yhteydessä housuhommasta ei ollut juuri juttuja. Eipä siinä mitään, onhan sitä joskus ihan kiva muistella.

Lue myös: