1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pikajuoksu

Santeri Örn pinkoi 10,37 kaikkien aikojen kovatasoisimmassa nuorten SM-finaalissa

Ennätystään Santeri Örn paransi Turussa 0,12 sekuntia ja kiilasi 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi ja miestenkin kaikkien aikojen tilastossa kymmenenneksi. 

Pikajuoksija Santeri Örn on Polvijärven urheiluylpeys Kuva: Polvijärven kunta

Polvijärven Urheilijoiden Santeri Örn voitti 22-vuotiaiden miesten 100 metrin Suomen mestaruuden loistoajalla 10,37 Turussa 19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa lauantaina. Tuulta oli takana sallitut +1,6 m/s.

Suomen vuositilastossa Örn on kolmas. Edellä ovat vain 10,26 ja 10,27 juosseet Riku Illukka ja Samuli Samuelsson.

– Merkittävin juttu tämän kauden kehityksessä on, että sain harjoitella viime talven melko pienillä murheilla. Toissapäivänä oli viimeisimmän nilkkaleikkauksen vuosipäivä, Örn sanoi.

Nilkkaleikkauksella Örn viittasi vuonna 2019 tulleeseen vammaan, jonka hoito vaati kaksi leikkausta. Ne pilasivat lahjakkaan pikajuoksijan kaksi edellistä kesää.

10,40:n alitus kauden tavoitteena

Kuluvan kesän aikana Örn ehti pudottaa ennätyksensä 10,49:ään ennen Turun SM-kilpailuja, mutta kunnonmukainen tulos on antanut odottaa itseään.

– Tänä kesänä on ollut huonoa tuuria olosuhteiden kanssa, vastatuulta ja vaikka sun mitä. Sellainen huippuveto oli jäänyt minulta vetämättä, Örn sanoi.

– Mutta tuo oli nyt minulta huippuveto. 10,40:n alitus oli tämän kauden tavoitteena ja nyt sen sain.

Örnin mukaan Turun juoksu oli kokonaisuutena onnistunut.

– Nyt en miettinyt liikaa. Kauden aiemmissa juoksuissa aloin miettiä liikaa teknisiä juttuja, kun odotukset kauteen olivat kovat ja ajat pyörivät siellä 10,50:n hujakoilla, Örn sanoi.

– Nyt tulin juoksemaan mitaleista, enkä miettinyt aikaa.

Kalevan kisoissa 100 ja 200 metriä

Joensuussa kauppatieteitä opiskeleva Örn, 22, harjoittelee Jarno Tenhusen valmennuksessa. Turussa hänen piti juosta myös 200 metriä, mutta se jää nyt väliin ja Örn keskittyy 26. elokuuta Tampereella alkaviin Kalevan kisoihin. Siellä hän juoksee sekä 100 että 200 metriä.

Ennätyksensä Turun 22-vuotiaiden 100 metrin finaalissa juoksivat myös Porvoon Akilleksen kaksoset Viktor ja William Thor. He olivat toinen ja kolmas ajoin 10,50 ja 10,57.

Kaikkien aikojen kovatasoisimman nuorten SM-finaalin neljäs oli toissakesäinen miesten Suomen mestari Konsta Alatupa ajalla 10,57 ja viides Viljami Hietaharju ajalla 10,77. Finaaliin kahdeksan parhaan joukkoon päästäkseen piti juosta 10,89.

Lue myös

Santeri Örn alkaa juosta Polvijärveä Suomen kartalle