1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Miten HJK:n kapteenin O'Shaughnessyn asema muuttui, kun Huuhkajien kapteeni Tim Sparv asteli koppiin? Molemmilta lähes identtinen vastaus tilanteesta

HJK:hon siirtynyt Tim Sparv on Suomen maajoukkueen kapteeni. Maajoukkueeseen vasta hiljattain murtautunut Daniel O'Shaughnessy kantaa kapteeninnauhaa HJK:ssa. Kapteenit vakuuttavat mahtuvansa samaan joukkueeseen mainiosti.

Tim Sparv (oik.) nähtiin sunnuntaina pitkästä aikaa Veikkausliigassa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv palasi sunnuntaina Veikkausliigaan 13 vuoden tauon jälkeen. Vaasan Palloseuraa vuonna 2008 edustanut Sparv nähtiin tällä kertaa Helsingin Jalkapalloklubin paidassa.

HJK voitti kotiyleisön edessä IFK Mariehamnin 1–0. Voittomaalin viimeisteli Anthony Olusanya.

– Tuntui hyvältä, että voitimme. Ei ollut mikään huippupeli meiltä, mutta jos mietitään, että nyt on ollut paljon pelejä ja meillä on paljon uusia jätkiä kentällä, ihan hyvältä se näytti, Sparv totesi.

Pitkään ulkomailla pelannut Sparv liittyi HJK:n vahvuuteen heinäkuun lopussa.

Kreikan pääsarjassa AEL:ssä pelannut Sparv pohti paluuta Suomeen kesän EM-kisoissa. Hän jutteli silloin HJK:sta seuran kapteenin Daniel O'Shaughnessyn kanssa.

– Yritin puhua pelkkää hyvää HJK:sta, että saataisiin tuon tason pelimies, O'Shaughnessy kertoi sunnuntaina.

Kaksi kapteenia yhdessä joukkueessa

Kokenut Sparv, 34, on pitkään kantanut kapteeninnauhaa maajoukkueessa. Nuorempi O'Shaughnessy, 26, toimii ensimmäistä kauttaan HJK:n kapteenina.

Huuhkajien vakiopelaajaksi syksyllä 2020 murtautunut O'Shaughnessy kertoo, mitä on oppinut Sparvilta johtajuudesta.

– Olen oppinut varmaan sen, miten Tim johtaa joukkuetta kentällä, miten hän puhuu ja kehuu koko ajan ja näyttää omalla tekemisellään mallia kaikille, O'Shaughnessy sanoo.

– Tänäänkin hän oli paikalla monta tuntia ennen peliä ja varmisti, että kroppa on kunnossa.

Sparv ottaa HJK:ssakin varmasti enemmän ja enemmän johtajan vastuuta, koska se on hänelle ominainen rooli. Kentän ulkopuolella Sparv ei ole välttämättä äänekkäin pelaaja, mutta Huuhkajissa hän ohjaa äänekkäästi joukkuetta. Huuhkajissa päävalmentaja Markku Kanerva viestii ottelun aikana joukkueelle usein Sparvin kautta.

Daniel O'Shaughnessy on HJK:n kapteeni. Kuva: Roni Rekomaa/ Lehtikuva

O'Shaughnessy kertoi ennen kauden alkua Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että hän yrittää kapteenina ylläpitää kopissa ja kentällä hyvää ilmapiiriä ja korkeaa vaatimustasoa.

Samassa haastattelussa O'Shaughnessy pohti, että yksi Huuhkajien viime vuosien menestyksen salaisuuksista on, että joukkueessa on useampi johtava pelaaja Sparvin lisäksi.

Ei siis tule yllätyksenä, että O'Shaughnessy otti Sparvin saapumisen HJK:hon ilolla, vaikka voisi ajatella, että maajoukkueen kapteenin auktoriteetti on korkeampi kuin O'Shaughnessylla.

Sparvilta ja O'Shaughnessylta tuleekin lähes identtiset vastaukset, kun heiltä kysytään, mahtuuko joukkueeseen kaksi kapteenia.

– Mitä enemmän joukkueessa on johtajia, sitä parempi. Se on ollut tämän joukkueen vahvuuksia, että kentällä tosi moni pelaaja on näyttänyt johtajan ominaisuuksia, O'Shaughnessy sanoi.

– Minulle ei ole tärkeää, kuka on kapteeni. On tärkeää, että joukkueessa on tarpeeksi johtajia kentällä ja kentän ulkopuolella. Daniel on kehittynyt valtavasti pelaajana ja johtajana. Hieno nähdä niitä askeleita, joita hän on ottanut, Sparv totesi.

"Ei mitään hävittävää" Fenerbachea vastaan

HJK:n kausi jatkuu ensi viikolla Eurooppa-liigan karsinnoissa turkkilaista Fenerbachea vastaan.

HJK matkustaa Turkkiin keskiviikkona ja pelaa vierasottelun torstaina. Kaksiosaisessa karsinnassa panoksena on paikka Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Vaikka altavastaajana ottelupariin lähtevä HJK häviäisi, joukkue on jo varmistanut paikkansa uuden Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

– Meillä ei ole mitään hävittävää, tiivisti O'Shaughnessy lähtökohdat karsintapeliin.

Martin Lundberg haastatteli Tim Sparv ja Daniel O'Shaughnessyn.

Lue myös:

Tottenham yllätti Manchester Cityn, Tim Väyrysellä unelma-alku KuPSissa – Yle seuraa jalkapallosunnuntaita

HJK varmisti arvokkaan paikan lohkovaiheessa – Riskin veljekset tekivät Neftcistä selvää jälkeä

KuPS teki ilmiömäisen nousun Kazakstanissa ja eteni jatkoon eurokentillä – seuraavalla kierroksella odottaa Union Berlin