Suomen lentisnaiset valmistautuivat EM-kisoihin Ranskassa – taskuun jäi joukkueen yksi erikoisimmista otteluista: "Aivan köysissä"

Suomen naisten lentopallomaajoukkue pelaa EM-kisojen avausottelunsa torstaina Ruotsia vastaan. Joukkue valmistautui kisoihin kuudella ottelulla.

Suomen lentopallonaiset tavoittelevat jatkopaikkaa EM-kisoissa. Kuva: CEV

Suomen naisten lentopallomaajoukkue valmistautui viikonloppuna keskiviikkona alkaviin EM-kisoihin kolmella ottelulla Ranskaa vastaan.

Ranska voitti avausottelun perjantaina 3–1 (16–25, 25–20, 25–15, 25–23), toinen ottelu päättyi sovittuun tasapeliin 2–2 (14–25, 23–25, 25–19, 25–19) ja viimeinen ottelu sunnuntaina meni Ranskalle 3–1 (22–25, 25–19, 25–19, 25–17, 25–21).

Toista ottelua pelattiin vain neljä erää, sillä Ranska halusi keventää rasitusta tiiviin viikonlopun aikana. Suomi esitti ottelussa viikonlopun parasta peliään kahdessa viimeisessä erässä onnistuneen puolustuksen kautta.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan peli oli yksi joukkueen erikoisimmista otteluista.

– Olimme lähes kaksi erää aivan köysissä Ranskan syötön ja tehokkaan hyökkäämisen kanssa. Sitten tuli maaginen peliintulo, jossa puolustuksessa hommaa johti libero Netta Laaksonen ja kovaa tukea antoivat yleispelaajakaksikko Emmi Riikilä-Salla Karhu. 81 kertaa neljään erään raavittiin palloa puolustuksessa peliin ja siitä se peli kääntyi. Michaela Madsen tuli lisäksi vaihdosta sisään erittäin väkevästi, Kangasniemi sanoi tiedotteessa.

Suomi pelasi ennen EM-kisoja yhteensä kuusi ottelua. Yli viikko sitten Suomi kohtasi kolmesti Viron saalisti voiton, tappion sekä yhden 2–2-tasapelin.

Kangasniemi kertoo Yle Urheilulle valmistavien otteluiden olleen tärkeitä, sillä joukkueella oli pitkä tauko kilpailullisista otteluista. Lentopallonaiset joutuivat toukokuun EM-karsintaturnauksessa kahden viikon karanteeniin, ja joukkue päätti vetäytyä Kultaisesta liigasta.

– Olemme saaneet hyviä otteluita. Näitä kilpailullisia pelejä tarvittiin, jotta saisimme joukkueen peliä kuntoon. Nämä ottelut olivat todella iso apu meidän valmistautumiseemme, Kangasniemi kommentoi.

Yllätysvalmis joukkue

Kangasniemi ei halua nostaa otteluista esiin yksittäisiä onnistujia. Hänen mukaansa joukkueessa on monia yllätysvalmiita pelaajia, jotka voivat nousta esiin arvokisoissa.

– Tämän joukkueen juttu on joukkueena ja yhdessä pelaaminen. Onnistuja voi olla tänään joku ja huomenna joku toinen, Kangasniemi sanoo.

– Toki tänä vuonna kokoonpanomme on hieman laajempi ja voimme vaihtaa pelaajia pikkuisen rohkeammin, sillä penkiltä tulee aina hyvätasoinen pelaaja.

Suomi pelaa EM-kisoissa samassa lohkossa Ruotsin, Hollannin, Ukrainan, Turkin ja Romanian kanssa. Joukkueen tavoitteena on jatkopaikka.

– Se on realistinen tavoite, mutta se ei tule helposti. Pitää varautua siihen, että pelit ovat lähtökohtaisesti tiukkoja ja tasaisia. Joukkueet ovat etukäteen katsottuna aika tasavahvoja, joten jonkin joukkueen huono tai hyvä päivä voi ratkaista, Kangasniemi sanoo.

Suomi matkustaa Romaniaan maanantaina. Joukkueen ensimmäinen ottelu on Ruotsia vastaan torstaina kello 16.

Yle näyttää Suomen EM-kisaottelut suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös: