1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Söpöjä koirakuvia seinällä – Suomen nyrkkeilytoivot väistävät lajikliseet ja haluavat kirkastaa Mira Potkosen olympiapronssit

Vilma Viitanen ja Eveliina Taimi aloittivat nyrkkeilyn jo lapsena. Mira Potkosen vanavedessä kasvanut kaksikko on ladannut kovat tavoitteet amatöörinyrkkeilyyn.

Vilma Viitanen, 20 (vas.) ja Eveliina Taimi, 19 harjoittelevat päivittäin Tampereen Nääshallissa. Etenkin Viitanen tavoittelee menestystä Pariisin olympialaisissa kolmen vuoden päästä. Kuva: Jarkko Vuolle

TAMPERE. Miten täyttää Suomen naisnyrkkeilyn tyhjä aukko, kun kolme menestynyttä iskijää lopetti vastikään uransa?

Ensin Eva Wahlström, sitten Elina Gustafsson ja viimeisimpänä Rion sekä Tokion olympialaisissa pronssia napannut Mira Potkonen.

Kaksi potentiaalista suomalaisen naisnyrkkeilyn perinnön jatkajaa löytyy Tampereen Nääshallista: Eveliina Taimi, 19, ja Vilma Viitanen, 20. Molemmat ovat harrastaneet nyrkkeilyä pienestä pitäen ja tavoitteena on olympiavoitto.

– En koe, että meidän tehtävä on korvata Mira ja muut, jotka ovat lopettaneet. Mennään omaa polkua ja tehdään hommat täysillä, Taimi alleviivaa.

Koville tavoitteille on katetta. Taimi ja Viitanen ovat jo aikuisten Suomen mestareita ja palkintokaapissa komeilee nuorten kisoista EM-mitalit.

Kaksikko on päässyt todistamaan läheltä, mitä olympiamitaliin yltäminen vaatii. Maarit Teurosen valmennettava Taimi on treenannut Potkosen kanssa kuusi vuotta. Viitanen on mennyt kisoihin ympäri maailmaa Potkosen perässä.

– Olen nähnyt, kuinka paljon Mira on tehnyt töitä nyrkkeilyn eteen. Vaikka Mira aloitti vanhempana kilpauransa, hän pääsi todella nopeasti kansainväliselle huipulle. Täällä on nähnyt monia huippuja, joilta voi imeä oppia, Taimi sanoo.

– En voisi kuvitella, että ottaisin itse 40-vuotiaana olympiamitalin. Taso on niin kova, ja koko ajan tulee nuoria lupaavia vastaan, Viitanen kertoo.

Vilma Viitanen on voittanut amatöörinä 56 kertaa ja hävinnyt 14 ottelua. Kuva: Jarkko Vuolle

"Kaikki on kehässä itsestä kiinni"

Molemmilla nyrkkeily on verissä. Viitanen löysi nyrkkeilyn jo seitsemänvuotiaana ja kertoo kasvaneensa nyrkkeilyn pariin.

– Matto oli kehänä ja veljen kanssa ottelimme säkkihanskoilla. Pappa oli tuomarina. Kun näin ensimmäiset nyrkkeilykisat huomasin, miten hieno tapahtuma se oli. Se iski seitsemänvuotiaan sydämeen. Koko perheeni on kasvanut tähän lajiin.

– Olen opetellut tekniikkaa nuoresta asti. Siihen on pystynyt keskittymään rauhassa ennen kuin on alkanut tekemään voimatreeniä, Viitanen lisää.

Myös Taimi laittoi nyrkkeilyhanskat käteen jo lapsena.

– Kymmenenvuotiaana tulin salille ja tänne olen jäänyt. Olen saanut perheeltäni nyrkkeilyyn aina sataprosenttisen tuen. En olisi päässyt näin pitkälle, jos sieltä päin olisi tullut vastarintaa.

Eveliina Taimin voittosarake näyttää 41:tä. Tappioita on kertynyt 16. Kuva: Jarkko Vuolle

Naisnyrkkeilyn piirit ovat Suomessa pienet. Suomi ei ole pullollaan Taimin ja Viitasen kaltaisia olympiatoivoja. Mikä lajissa viehättää?

– Kaikki on kehässä itsestä kiinni. Ei ole joukkuekavereita kenelle syöttää. Voit viedä kropan ja mielen äärirajoille, Viitanen vastaa.

– Amatöörinyrkkeily ei ole sitä, että hakataan toista päähän. Se on monipuolista ja teknistä. Tyrmäyksen hakeminen kuuluu ammattilaiskehiin, Taimi painottaa.

Kumpaakaan ei ole koskaan tyrmätty, mutta välillä kolahtaa kovempaa. Viitanen kertoo, ettei pelkää kovia osumia.

– Joskus osuu kovempaa, mutta ei siinä ala polvet kuitenkaan heilumaan. Silloin vain tajuaa, että "oho pitää suojata paremmin." Ei ole tapahtunut mitään vaarallista.

Vilma Viitanen (vas.) ja Eveliina Taimi kävivät samaa lukiota Tampereella ja viettävät paljon aikaa keskenään. Kuva: Jarkko Vuolle

Tähtäin kolmen vuoden päässä

On melkein nyrkkeilyklisee, että suuria unelmia tavoitteleva nouseva tähti ripustaisi huoneensa täyteen nyrkkeilyjulisteita.

Muhammad Ali, Rocky-elokuvista tuttu Rocky Balboa ja Eva Wahlström olisivat joka aamu seinällä muistuttamassa olympiaunelmasta.

Mutta näin ei ole ollut kummallaan.

– Ei ole ollut mitään nyrkkeilyjulisteita seinällä, vain jotain söpöjä koirakuvia. Nyt kun muutin omaan kämppään, niin siellä on yksi nyrkkeilytaulu, Viitanen naurahtaa.

Pariisin olympialaisiin on kolme vuotta aikaa. Etenkin Viitasen tähtäin on suunnattu kolmen vuoden päähän. Vuotta nuorempi Taimi kaipaa vielä lisää kansainvälisiä otteluita. Hän valittelee, ettei ole päässyt kunnolla kisaamaan koronapandemian aikana.

Viitasella on Pariisiin selvä päämäärä.

– Jos pääsen olympialaisiin, siellä pitää pärjätä. Silloin tehdään kaikki, että on korkeimmalla korokkeella. En tiedä, onko minulla ohjelmassa Pariisin jälkeen vielä seuraava olympiadi.

Lue myös:

Muhammad Alin tyttärenpoika avasi ammattinyrkkeilyuransa voitolla

Huomasitko? Suomen onnistuminen Tokion olympialaisissa asettuu näissä tilastoissa kovin erilaiseen valoon – katso havainnollistavat grafiikat

Tunteikas hetki! Mira Potkonen sai historiallisen pronssimitalinsa – "Nyt se on ohi, viimeiset iskut on lyöty"