Maailman ykkösnainen joutuu jättämään Venlojen viestin väliin koronan jälkioireiden vuoksi – voittotaistelu aukeaa jopa suomalaisjoukkueelle

Perinteinen Jukolan viesti -suunnistustapahtuma käydään tulevana viikonloppuna Rovaniemellä. Venlojen yksi vahva ennakkosuosikki, ruotsalainen Stora Tuna saapuu viestiin ilman vahvinta lenkkiään, Tove Alexanderssonia.

Tove Alexanderssonin poisjäänti pudottaa Stora Tunan voittajasuosikkien listalta. Kuva: Tomi Hänninen

Kesän MM-kisoista historiallisesti viiden kultamitalin kanssa kotiinsa Ruotsiin palannut Tove Alexandersson joutuu jättämään viikonloppuna Rovaniemellä käytävän Venlojen viestin väliin. Alexandersson sai mitaliensa lisäksi MM-kisoista myös koronaviruksen, ja se on syönyt ruotsalaistähden voimia.

Ruotsalaistähti oli mukana viime viikonloppuna Idressä käydyissä maailmancupin osakilpailuissa. Siellä hän tunsi, ettei keho ollut vielä täysin palautunut taudista ja olo oli väsynyt. Hän kertoi tuntemuksistaan Instagram-tilillään todeten kaipaavansa nyt ennen kaikkea lepoa. Alexanderssonin poissaolon vahvistaa Yle Urheilulle Stora Tunan miesten joukkueen valmentaja Staffan Eriksson.

Alexanderssonin poissaolo vaikuttaa paljon Venlojen viestin voittotaisteluspekulaatioihin. Alexanderssonin kaltaisella ankkurilla varustettuna Stora Tuna oli yksi vahvimmista voittajasuosikeista. Mutta ei ole enää.

Neliosuuksisessa viestissä ankkuriosuuden merkitys on ratkaiseva. Venlojen viestissä se on liki kolmasosa koko viestin kestosta. Vahva ankkuri voi tarvittaessa kiriä useammankin minuutin eron kärkeen kiinni.

– Alexanderssonin poisjäänti on valtava heikennys. Ihme olisi jo Stora Tuna Venlojen viestin voittaisi. Pidin heitä ykkössuosikkina, mutta nyt peli tasoittuu, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Janne Salmi.

Kärkikamppailuun tekevät tilaa myös norjalaisten poisjäännit. Muun muassa kahden vuoden takainen Venla-voittaja Fredrikstad SK ei tule ollenkaan paikalle Rovaniemelle. Myöskään Nydalens SK:lta ei tule naisten joukkuetta Suomeen.

Norjassa Suomesta palaavat urheilijat joutuvat seitsemän päivän karanteeniin, mikäli heillä ei ole vielä kahta rokotusta. Monille työssäkäyville se on liian kova este lähteä suunnistusjuhlaan.

Tvåmilan muutama vuosi sitten voittanut Tampereen Pyrintö on jälleen yksi vahvimmista suomalaisseuroista Venlojen viestissä. Kuva: Privat / Mikko Eskola.

Pyrintö kovin suomalaislenkki

Asiantuntija Salmi suuntaa katseensa jäljellä olevien joukkueiden ankkuriosastolle. Hän nostaa listan kärkipäähän muun muassa tanskalaisen Pan Århusin, ruotsalaiset Alfta ÖSA OK:n sekä IFK Göteborgin – ja Tampereen Pyrinnön. Näistä jokaisella on maailmanluokan ankkuri.

Etenkin tanskalaisen OK Pan Århusin osakkeet nousivat Alexanderssonin poisjäännin vuoksi. Tanskalaisilta löytyy kahdelle ensimmäiselle osuudelle Carolina Gjötterup ja MM-joukkueeseen kuulunut Cecilie Klysner. Kolmososuudella viestiä vie sprintin MM-pronssinainen Maja Alm ja ankkurina Norjan naisten tämän hetken ykköstähti Andrine Benjaminsen. Puoliksi suomalainen Benjaminsen, jonka äiti on entinen hiihtosuunnistaja Anne Benjaminsen (os. Veijalainen), saavutti kesän MM-kisoista kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Tanskalaisilla on hyvät mahdollisuudet taistella kolmannesta Venlojen viestin voitostaan sitten vuosien 2013 ja 2014, jolloin seura pokkasi arvostetun viestivoiton kahdesti peräkkäin.

Suomalaisseuroista vahvimmilla on kestomenestyjä Tampereen Pyrintö, jolta löytyy vahva ja tasainen joukkue ankkurinaan sveitsiläinen Simona Aebersold. Venla Harju ja Lotta Karhola kuuluivat Suomen MM-joukkueeseen, Aebersoldin saldona Tsekin MM-kisoista oli yksi hopea ja kolme pronssia. Pyrintö on viimeisin suomalaisseura, joka on pystynyt voittamaan Venlojen viestin vuonna 2010.

– Suomalaisvoittokin on täysin mahdollista, ja Pyrinnön suuntaan nuoli osoittaa edelleenkin, Salmi pohtii.

Salmen mukaan muita suomalaisseuroja tyrkylle kärkikymmenikköön ovat SK Pohjantähti, Jämsän Retkiveikot, Marika Teinillä vahvistunut Kalevan Rasti ja Lahden Suunnistajat -37. Lahtelaisten riveistä löytyvät muun muassa IFK Göteborgista Lahden Suunnistajien väreihin siirtynyt, maajoukkueessakin esiintynyt Anna Närhi sekä moninkertainen arvokisamitalisti Minna Kauppi, joka on virittänyt itseään jälleen hyvään kisakuntoon.

Emil Svensk ankkuroi Stora Tunan voittoon 2019 Kangasalla. Joukkue kuuluu voittajaehdokkaisiin myös Rovaniemellä. Kuva: Tomi Hänninen

Ruotsalaiset vahvoilla yösuunnistuksessa

Napapiiri-Jukolan siirtyminen kesäkuulta elokuulle ei vaikuta niin paljon Venlojen viestiin kuin mitä se tekee lauantain ja sunnuntain välisenä yönä juostavaan Jukolaan. Jukolan luonne muuttuu, kun aurinko laskee jo reippaasti ennen kello 23 tapahtuvaa lähtöä ja nousee vasta aamuviiden aikaan.

– Yötön yö vaihtuikin erittäin pimeäksi ja pitkäksi yöksi, Salmi kiteyttää Jukolan viestin luonteen.

Samalla ollosuhteet vankistavat myös naapurimaan seurojen asemaa ennakkosuosikkeina.

– Yösuunnistus on vahvuus ensisijaisesti ruotsalaisilla osin jo Tiomila-kilpailustakin johtuen.

Niinpä kahden vuoden takainen voittajajoukkue Stora Tuna kuuluu Jukolan suosikkeihin myös Rovaniemellä. Myös nuoren norjalaistähden Kasper Harlem Fosserin vahvistama IFK Göteborg sekä OK Linné ovat Salmen voittajaveikkauslistoilla korkealla.

Norjalaisjoukkueet ovat kärsineet koronarajoituksista. Kangasalla 2019 IL Tyrving sijoittui toiseksi, mutta nykyinen joukkue ei ole Salmen mukaan niin vahva kuin kaksi vuotta sitten. Haldenilla ei ole muun muassa Olav Lundanesia eikä todennäköisesti myöskään perheenlisäystä odottavaa Magne Dähliä.

– NTNUI voi olla paras joukkue norjalaisista. Siellä on paljon muun muassa U23-joukkueeseen kuuluvia, maajoukkueen kynnyksellä olevia suunnistajia, Salmi pohtii.

Suomalaisseuroista viime vuosien menestyjiä ovat voitoillaan olleet Kalevan Rasti ja KOOVEE. Tampereen Pyrinnön on odotettu myös olevan mukana voittotaistelussa vuodesta toiseen. Kangasalla joukkue päätyi jo kolmanneksi. Nyt kysymys kuuluukin: onko 2021 vihdoin Pyrinnön vuosi?

– Pyrintö on varmasti tehnyt kaiken mitä on voinut, että se jackpot tulisi näissä kisoissa, Salmi uskoo.

Pyrinnön runko on pysynyt pitkään samana ja joukkueeseen kuuluu useampikin viime vuosina maajoukkueeseen kuulunut suunnistaja, muiden muassa pari vuotta sitten viestin MM-hopeaa voittaneet Elias Kuukka ja Aleksi Niemi. Kansainvälistä laajuutta tuo Sveitsin maajoukkuesuunnistaja Florian Howald.

– Pyrinnöllä on hieno treenikulttuuri, ja heillä on hyvä yhteishenki. Joukkue on tasaisen vahva, vaikkakin syömähammas heiltä puuttuu. Mutta Pyrinnön suhteen ei ole pienintäkään epäilystä, etteivätkö he olisi kunnossa vielä nyt elokuussa, Salmi pohtii.

Tampereen Pyrintö on pystynyt kolme kertaa Jukolan viestin voittoon, mutta kaikki ovat 60-luvun alusta, viimeisin vuodelta 1963.

Pyrinnön lisäksi Salmi odottaa etenkin, miten suomalaisseuroista suoriutuvat kestomenestyjä Kalevan Rasti sekä Helsingin Suunnistajat.

– HS:llä on hyvä porukka kasassa. Joukkueessa on monta, jotka ovat käyneet maajoukkueessakin ja lisäksi heillä on nyt Rovaniemeltä kotoisin oleva Olli Ojanaho mukana, toisin kuin viime vuonna, Salmi toteaa.

Kiiltomatovanaa on luvassa Rovaniemellä normaalia pidempään. Aurinko laskee jo ennen starttia ja nousee aamuviiden aikaan. Kuva: Tomi Hänninen

Maasto vie suunnistajat kangasmaastojen lisäksi suoalueille ja vaarakallioille. Radat ovat samat kuin, mitä ratamestarit olivat piirtäneet jo 2020 kesälle. Pimeys voi Salmen mukaan tuoda joitakin yllätyksiä mukanaan.

– Siellä on alueita, jossa saattaa olla vain yksi kivi 200 metrin päässä. Sen näkeminen on ihan eri asia valoisassa kuin pimeässä, Salmi havainnollistaa suunnistuksellisia haasteita.

Venlojen viesti lauantaina TV2:ssa ja Yle Puheella kello 13.30.

Jukolan viesti lauantaina TV2:ssa ja Yle Puheella kello 22.45.

Lue myös: