1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokion paralympialaiset 2020

Lääkärit eivät suosittele kisaamista – ranteensa murtanut Liisa Lilja päätti osallistua Tokion paralympialaisiin

Moottoripyörä törmäsi Liisa Liljaan pyörälenkillä Espanjan leirillä. Ylihuomenna Tokioon matkustava Lilja tietää ottavansa riskin kisatessaan murtuneen ranteen kanssa.

Liisa Liljan valmistautuminen Tokion paralympialaisiin on ollut vaikeuksia täynnä. Kuva: Harri Kapustamäki / Lehtikuva

Suomen joukkueen mitalitoivo Liisa Lilja aikoo osallistua Tokion paralympialaisten triathloniin rannemurtumasta huolimatta. Moottoripyörä törmäsi viikko sitten pyörälenkillä olleeseen Liljaan ja hänen ranteensa murtui. Liljaa hoitaneet lääkärit suosittelivat, että tämä ei osallistuisi ensi viikolla alkaviin paralympialaisiin.

– Olen tänään käynyt käsikirurgilla, eikä lääkäri suosittele sitä, että lähtisin kilpailemaan Tokioon. Huippu-urheiluyksikkö ei voi kieltää lähtöäni, koska tämä ei ole henkeä uhkaava tilanne. Lähden Tokioon ja ihan omalla päätökselläni, Lilja kertoi Yle Urheilulle.

Päätös ei ole Liljalle helppo. Hänen mielestään tilanne olisi ollut helpompi, jos onnettomuudessa olisi murtunut hänen jalkansa ja hän olisi tiennyt, ettei pysty kisaamaan. Nyt viimeisen viikon ajan hän on kuitenkin pystynyt harjoittelemaan suhteellisen hyvin. Lilja uskookin, että pystyy taistelemaan Tokiossa hyvistä sijoista – siitäkin huolimatta, että hänen ranteensa on murtunut.

– Kun olen viisi vuotta tähän laittanut, niin en ihan hevillä jätä kisaa kokematta. Jos olisi mikä tahansa muu kisa, niin ehdottomasti jättäytyisin pois. Tässä tapauksessa ajattelin lähteä.

Lilja tietää, että murtuneella ranteella kilpailemiseen liittyy riskejä. Voi olla, ettei ranne palaudu entiselleen tai siitä aiheutuu pitkäaikaisia haittoja.

– Kun on kolme raajaa enää tallella, niin niitä ei ole ihan hirveästi hukattavaksi. Mutta punnitsin riskejä ja tiedostan, että huippu-urheilu ei ole koskaan mitään terveysliikuntaa. Olen valmis ottamaan ne riskit, luusyövän seurauksena toisen jalkansa 8-vuotiaana menettänyt Lilja sanoi.

"Kaikki jäljellä oleva toimintakyky viedään äärimmilleen"

Lilja matkustaa Tokioon ylihuomenna, mutta hän aikoo keskustella Olympiakomitean lääkärin Maarit Valtosen kanssa vielä huomenna. Lilja sanoo arvostavansa Valtosen lääkärin lausuntoa sekä mielipidettä. Lilja uskoo, että Valtonen ymmärtää hänen tilanteensa, etenkin kun Valtonen oli hänen tukenaan aiemmin heinäkuussa tapahtuneen lääkeainejupakan takia.

Lilja antoi positiivisen dopingnäytteen astmalääkkeestä. Hän oli saanut Suomen urheilun eettiseltä keskukselta väärää tietoa siitä, ettei hänen tarvitse hakea erivapautta lääkkeelle. Erivapaus myönnettiin takautuvasti.

Lilja lähtee Tokioon taistelemaan mitalista, sillä hän uskoo sijoitusten 3–6 olevan hänelle realistisia. Kaikki on kuitenkin mahdollista niin Tokion olosuhteiden kuin lajin kovuuden takia.

Lilja uskoo, että Tokion kisojen naisten PTS2-luokan triathlonkisasta on tulossa hieno kilpailu. Siitäkin huolimatta, ettei hänen oma valmistautumisensa arvokisoihin ole ollut optimaalinen

– Maailman parhaat ovat viivalla. Senkin takia on hienoa olla osa sitä. Paraurheilu on paljon sitä, että kaikki jäljellä oleva toimintakyky viedään äärimmilleen ja on pakko sopeutua uusiin tilanteisiin, Lilja sanoi.

– Tämä on nyt tilanne ja se on pakko hyväksyä. Harvoin urheilijan polku menee niin kuin on suunniteltu. Aina on näitä yllätyskyykkyjä, joihin pitää sopeutua.

Lue myös:

Liisa Liljan paralympiamatka peruuntuu harjoitusleirillä tapahtuneen onnettomuuden vuoksi

Triathlonisti Liisa Liljan kisamatka Tokion paralympialaisiin vaarassa – mursi ranteensa moottoripyörän töytäistyä harjoituslenkillä

Ministeriö ja Suekin hallitus käsittelevät Liisa Liljan tapauksen käänteet – paratriathlonisti syyttää Suekia uusista virheistä: “Neljä viikkoa on ollut ihan karmivaa”

Liisa Liljalle myönnettiin takautuvasti erivapaus astmalääkkeeseen – maailmanmestari valittiin Tokion paralympialaisiin

Suek antoi virheellistä tietoa astmalääkkeen erivapaudesta – Liisa Liljan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta