10 000 metrin juoksu hotellihuoneessa, erikoisuuksia myös kaukalossa – Naisleijonien MM-unelma vaatii yhden ihmeen uusimista

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Mira Kuisma uskoo, että Suomi voi yltää naisten MM-kisoissa taas finaaliin. Kanadassa pelattava jääkiekon MM-turnaus alkaa lauantaiyönä, kun Suomi kohtaa Kanadan.

Edellisen kerran MM-kisoissa Naisleijonat saavutti hopeaa kotikisoissa vuonna 2019. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kymmenen kilometrin juoksulenkki. Siihen pystyy varmasti moni, mutta jos matkan taittaa hotellihuoneessa, on kyseessä jo erikoisempi ja haastavampi suoritus.

Naisleijonien hyökkääjä Sofianna Sundelin, 18, juoksi kympin hotellihuoneessaan Calgaryssa. Ilman juoksumattoa.

MM-kisoihin valmistautuva Suomen joukkue joutui viettämään viisi päivää karanteenissa, mutta pelaajat sopeutuivat olosuhteisiin mainosti. Päiväohjelma muodostui kahdesta harjoituksesta ja kahdesta etäpalaverista.

Urheilijoille poikkeusolot ovat tulleet puolentoista vuoden aikana tutuiksi. Harjoittelu onnistuu omituisissakin paikoissa, mutta pelituntuma on toinen juttu. Jääkiekon naisten MM-kisat pelataan nyt elokuun lopulla, jolloin tavallisesti harjoitellaan ja valmistaudutaan uuteen kauteen. Naisleijonilla on lisäksi erityisen pitkä pelitauko kansainvälisistä otteluista.

– Edellisestä maaottelusta on kulunut puolitoista vuotta. Se saattaa kuitenkin olla Suomelle jopa etu, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Mira Kuisma sanoo.

Yle Urheilun asiantuntija, jääkiekkovalmentaja Mira Kuisma. Kuva: Riku Laukkanen

Fysiikkaharjoittelulle on ollut riittävästi aikaa, kuten myös levolle ja palautumiselle. Sama lähtökohta on toki muillakin joukkueilla. Naisleijonien yksi etu tulee Kuisman mukaan siitä, että Suomen ryhmä on pysynyt lähestulkoon samana viime keväästä lähtien. Lisäksi valmennus on käyttänyt pitkän pelitauon taktisen puolen hiomiseen.

– Joukkue on kehittänyt uusia tapoja käydä peliä läpi, palavereja on riittänyt. Valmennus on paiskinut vuoden hommia ja pitänyt huolta siitä, että kaikki tietävät roolinsa joukkueessa ja tuntevat pelitavan erinomaisesti, Kuisma kertoo.

"Naisten lätkä tulee näyttämään todella nopealta"

Karanteeni sujui Suomen joukkueelta hyvin, mutta erityisolosuhteet eivät päättyneet hotellihuoneiden ovien aukeamiseen. MM-kisojen päänäyttämöllä Calgaryssa odottaa uudenlainen kokemus. Kaukalo on todella pieni.

– Se on NHL-kaukaloakin pienempi. Hyökkäysalueella pelaaja on kiekollisena käytännössä koko ajan maalintekopaikalla. Ja maalin takana on hämmästyttävän vähän tilaa, Kuisma kertoo.

Eurooppalaiset joukkueet ovat olleet usein vaikeuksissa Pohjois-Amerikan kapeissa kaukaloissa, mutta Kuisman mukaan Calgaryn erityisen pieni kaukalo ei haittaa Naisleijonia.

– Uskon sen olevan Suomelle positiivinen asia, koska tiivis puolustaminen ja boksaaminen (vastustajan pelaaminen pois maalintekopaikoilta) ovat joukkueen vahvuuksia, Kuisma sanoo.

Asiantuntija lupaa, että yleisölle tarjoillaan näissä MM-kisoissa erittäin viihdyttävää jääkiekkoa, sillä kaukalon mitat määrittävät pelin tempoa.

– Naisten lätkä tulee näyttämään nyt todella nopealta.

“Joukkueessa hyvä balanssi”

Suomen joukkueen runko muodostuu tutuista luottopelaajista. Kapteeni Jenni Hiirikosken johtama puolustus tietää, mitä MM-kisoissa menestyminen vaatii. Oman pään pelaamiseen Naisleijonat voi Kanadassa luottaa. Hyökkäyksessä ykkösketjun (Michelle Karvinen - Susanna Tapani - Petra Nieminen) harteilla lepää suurin tulosvastuu.

– Joukkueessa on hyvä balanssi kokeneiden ja nuorten pelaajien välillä, Kuisma kehuu.

Michelle Karvinen kuuluu tässäkin turnauksessa Suomen joukkueen tärkeimpiin pelaajiin. Kuva: Emil Hansson / AOP

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentajana toimiva Kuisma seuraa erityisen tarkasti, kuinka joukkueen nuorimmat pelaajat esiintyvät MM-turnauksessa. Kisat ovat heille myös näyttöpaikka ensi vuoden talviolympialaisiin. Yksi nuorista lupauksista on vasta 16-vuotias Sanni Vanhanen.

– Mielenkiintoista nähdä, miten Vanhanen ottaa paikkansa joukkueessa. Hän on pelannut oman ikäisiään poikia vastaan hyvällä tasolla, eikä ota liikaa paineita kisoista, Kuisma kertoo.

Naisleijonien työteliäin pelaaja on helppo nimetä. Kymmenen kilometrin hotellihuonejuoksun tehnyt hyökkääjä ei pysähdy kaukalossa hetkeksikään.

– Sofianna Sundelin on takuuvarmasti se eniten töitä jäällä tekevä pelaaja, Kuisma naurahtaa.

Sofianna Sundelinin suoritustaso ei jää ainakaan kunnosta kiinni. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Töitä pitää muidenkin paiskia, jos Suomi haluaa kaataa naisten jääkiekon valtamaat näiden omalla mantereella. MM-kisojen kenraaliharjoituksessa Kanada kukisti Suomen maalein 4–1. Kuisma nostaa esiin harjoitusottelun perusteella paljastuneen selvän kehityskohdan.

– Ylivoimapelaaminen oli huonoa, varsinkin kiekon vieminen hyökkäysalueelle tökki pahasti, hän sanoo.

Kiekolliseen peliin asiantuntija toivoo kisoissa lisää rohkeutta. Puolustuspeli taas toimi Suomella odotetun hyvin.

– Joukkue puolusti keskustaa hyvin, eikä päästänyt Kanadaa kiekollisena maalipaikoille. Kokonaisuus näytti jopa yllättävän valmiilta. Se lupaa hyvää, Kuisma analysoi.

Maalivahti ratkaisevassa roolissa

Suomen kokoonpanosta puuttuu Calgaryssa yksi tuttu nimi. Naisleijonien tähti, maalivahti Noora Räty kieltäytyi MM-kisakutsusta. Ykköstorjujan paikasta kisaavat nyt kokenut Meeri Räisänen ja Anni Keisala. Naisleijonien kolmas maalivahti on Jenna Silvonen.

– Molemmat saavat varmasti näyttöpaikan Pohjois-Amerikan joukkueita vastaan. On mielenkiintoista nähdä, kumpi veskareista ottaa sen ykkösvahdin paikan. Keisalalla ei ole juurikaan maajoukkuekokemusta, mutta viime kaudella hän oli Ilveksen hienon kauden tukipilari, Kuisma kertoo.

Keisala antoi torjuntakunnostaan oivallisen näytteen Kanada-ottelussa.

– Anni pelasi rauhallisesti ja varmasti, hänellä ei ollut kiire mihinkään tilanteeseen. Hän antoi vahvat näytöt varsinaisia kisapelejä ajatellen, Kuisma sanoo.

Olipa ykköstorjuja sitten Räisänen tai Keisala, on yksi asia varmaa. Maalivahtipelin on toimittava ratkaisupeleissä täydellisesti.

– Pelaavan maalivahdin pitää pystyä samaan ihmeeseen kuin Räty kotikisoissa. Kanadaa ja USA:ta vastaan ei voi päästää kahta tai kolmea maalia enempää, Kuisma sanoo.

Valmistautuminen kisoihin on sujunut Naisleijonilta toivotulla tavalla. Valmiina ollaan myös joukkueen pukuosastolla. Calgarysta kiirineiden tietojen mukaan eräs johtoryhmän jäsen oli juossut huoneessaan puolimaratonin. Tietysti ilman juoksumattoa.

Kirkastuuko hopea kullaksi? Edellinen MM-turnaus päättyi näihin tunnelmiin hävityn MM-finaalin jälkeen. Kuva: Emil Hansson / AOP

Jääkiekon naisten MM-kisat alkavat perjantaina 20.8. Suomi kohtaa avausottelussaan Kanadan. Peli alkaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 01.00.

Lue myös: