1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Näin HJK pystyy ottamaan uusilla koronarajoituksilla 4 000 ihmistä europeliin – katsomoon luodaan peräti 81 yleisölohkoa

HJK:n kannattajat saavat Fenerbahce-otteluun tarkat ohjeet saapumisajoista ja palveluiden käytöstä. Seurassa toivotaan, että aluehallintoviranomaiset höllentävät rajoituksia vielä ennen ensi viikon torstaina pelattavaa ottelua.

HJK:n kannattajia Mestarien liigan karsintaottelussa Malmöä vastaan heinäkuun lopulla.

Helsingin Jalkapalloklubin ja turkkilaisen Fenerbahcen ensi torstaina pelattava Eurooppa-liigan playoff-ottelu myytiin torstaina loppuun hujauksessa.

Perjantaina voimaan astuneiden koronarajoitusten puitteissa HJK:n on mahdollista ottaa sisään 4 000 kannattajaa niin sanotusti lohkoamalla ja sisääntuloaikoja porrastamalla.

HJK:n kaupallisen johtajan Sirja Luomaniemen mukaan yleisölohkoja on luotu stadionille peräti 81 kappaletta. Poikkeusjärjestelyjä on runsaasti, jotta ottelutapahtuma voidaan viedä läpi rajoitusten ja suositusten mukaisesti.

– Aikaistimme ovien avaamista normaaleihin ottelutapahtumiin nähden. Ovet avautuvat jo kaksi tuntia ennen ottelun alkua, Luomaniemi kertoo.

Jokaiselle 81 yleisölohkolle on tehty oma aikataulutus, jotta porteilla ei tapahdu eri lohkojen samanaikaisia saapumisia. Aikataulutusta käytetään myös ravintola- ja wc-palveluissa.

– Jokaiseen pääsylippuun tulostuu automaattisesti saapumisajat. Jokaiselle katsojalle jaetaan saapuessa infolappu, jossa on ohjeistettu palveluiden käyttöajat ja -paikat. Tapahtumahenkilökunta vastaa kysymyksiin ja ohjeistaa turvallista liikkumista, Luomaniemi sanoo.

Lipunmyynti otteluun alkoi tiistaina HJK:n kausikorttilaisille. Vapaan myynnin käynnistyttyä torstaina iltapäivällä loput liput myytiin nopeasti.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti torstaina aluehallintoviranomaisia yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista. Uusi suositus voisi mahdollistaa yleisömäärän nostamisen 75 prosenttiin stadionin kapasiteetista. Tällöin HJK voisi ottaa katsomoihin noin 8 000 katsojaa.

– Olemme toistaiseksi odottavalla kannalla. Jos lohkosuositus turvallisista, numeroitujen paikkojen ulkotapahtumista poistuu, meillä on valmius reagoida lipunmyynnissä välittömästi. Silloin nostamme kapasiteetin vallitsevan ohjeistuksen mukaiseen maksimiin, Luomaniemi sanoo.

Viime kädessä esimerkiksi turvaväli- ja lohkovaatimusten poistumisesta päättävät aluehallintoviranomaiset. Pääkaupunkiseudulla kokoontumisrajoitukset kiristyivät perjantaina. Niiden mukaan katsomot on ulkotiloissa lohkottava 50 ja sisätiloissa 25 hengen ryhmiin.

HJK:n tavoin porrastamiskäytännöistä jo aiemmin kertonut Kansallisooppera sai tänään aluehallintoviranomaisilta vihreää valoa suunnitelmilleen. Avi oli pyytänyt Helsingin kaupunkia tekemään oopperaan tarkastuskäynnin valvontapyynnön pohjalta.

Etelä-Suomen avista kerrotaan Yle Urheilulle, että vastaavaa pyyntöä ei kaupungille ole toistaiseksi tehty HJK:n ottelujärjestelyihin liittyen. Muutoin avista ei haluttu kommentoida HJK:n ottelujärjestelyjä.

Lue myös:

Kommentti: Saksalaisia huvittanut nakkimuki oli Olympiastadionilla illan kohokohta – torstai-ilta paljasti merkittävän eron HJK:n ja KuPSin välillä

HJK:lle maalin tappio Turkissa – jatkopaikka vielä täysin auki

Union Berlin nappasi selvän voiton KuPSin vieraana – ottelupari todennäköisesti ratkesi jo ensimmäisessä osassa

HJK:lle maalin tappio Istanbulissa, Union Berlin upotti tylysti KuPSin – tässä ovat kaikki euroillan käänteet ja ratkaisut

Palloliitto yrittää ottaa 10 000 katsojaa Huuhkajien otteluun Olympiastadionille koronarajoituksista huolimatta – varavaihtoehtona Tampere