Hyppää sisältöön

Koronatestaaja yllättyi laiskasta testi-innosta Jukolassa – osallistuja pitää koronaturvallisuutta hyvänä

Parin päivän aikana Jukolan tapahtuma-alueella olevassa testauspisteessä on käynyt viitisenkymmentä ihmistä. Lauantai-iltapäivänä ei ollut tiedossa olevia koronatartuntoja

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja antaa kiitosta suunnistuskansalle hyvästä koronaohjeiden noudattamisesta. Yllättävän moni pitää maskia. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Jukolan tapahtuma-alueella Rovaniemen Mäntyvaarassa on Mehiläisen testauspiste. Pikatestillä tuloksen saa kahdessa tunnissa, käytönnössä kuitenkin jo alle puolessa tunnissa.

Sairaanhoitaja Satu Otra-Aho on yllättynyt siitä, miten vähän testissä on käynyt ihmisiä. Perjantain ja lauantai-iltapäivän aikana testattavana oli käynyt vain viitisenkymmentä henkilöä. Heistä suurin osa on ollut norjalaisia.

– Olisimme toivoneet, että ihmiset olisivat käyneet testeissä ahkerammin varmistamassa, ettei heillä ole tartuntaa, sanoo Satu Otra-Aho.

Sairaanhoitaja Satu Otra-Aho testaa Jukolan tapahtumapaikalla ja toivoo, että ihmiset tulisivat koronatestiin. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Mehiläisellä on samanlainen testauspiste myös yhtä aikaa järjestettävässä Simerockissa. Myös siellä on ollut hiljaista. Testissä on käynyt vain muutamia juhlijoita.

Odotettavissa on, että testausinto lisääntyy sunnuntaina. Otra-Aho arvelee, että Jukolaan osallistujat käyvät testissä ennen kotimatkaa, samoin rockfestivaaleilla olijat.

– Monilla voi olla sellainen ajatus, että jos kesken tapahtuma saa positiviisen tuloksen, loppuu festarit siihen, sanoo Mehiläisen palvelupäällikkö Anne Kolehmainen.

Jukola tuntuu turvalliselta

Tapahtumapaikalla Mäntyvaaran raviradalla on ollut paljon ihmisiä. Esimerkiksi Venlojen lähdön aikana porukka oli pakkautunut yhteen. Jukola-viestiin Tammisaaresta saapunut Frimanin perhe pitää tapahtuman järjestelyjä koronaturvallisena.

– Tämähän on itsestä kiinni. Kun ollaan lähellä ihmisiä, tulee pitää maskia, Rose-Maj Friman sanoo.

Rose-Maj ja Jari Friman Tammisaaresta ovat tyytyväisiä Napapiiri-Jukolan koronajärjestelyihin. "Paljon on käsidesejä, ja hyvin on informoitu." Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Frimanien tapaan suurimmalla osalla ihmisistä on päällään kasvomaski. Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila on iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin suunnistuskansa noudattaa koronaohjeistusta.

– Kun katselen tähän maalialueelle, lähes jokainen maaliintulija ottaa heti käsidesiä ja pistää maskin kasvoilleen, Anttila kiittelee.

Etukäteen suunnistajia puhutti Jukolan massalähtö. Rose-Maj Frimanin tytär lähti Venlojen viestin avausosuudelle. Äitiä yhteislähtö ei pelottanut.

–Siinähän olisi ollut mahdollisuus, että olisi mennyt takariville ja saanut kartan erikseen, Friman kertoo.

Etukäteen kritiikkiä sai Napapiiri-Jukolan päätös järjestää massalähdöt. Lauantaina liikkeelle ampaisivat Venlat. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Tungosta voi halutessaan välttää

Mäntyvaaran katsomoissa on paljon väkeä, mutta monet istuvan omissa ryhmissään. Normaalisti raviratana toimivalla alueella on tilaa, joten turvaväleistä on helppo halutessaan pitää kiinni.

Suunnistusharrastajan mielestä eristäytyminen ei kuulu tapahtuman henkeen.

– Kyllä voi teltassakin voisi pysyä jos haluaa ja tilata puhelimella kaiken, mutta tapahtuman juju on se, että paljon ihmisiä on koolla, Rose-Maj Friman sanoo.