Tappiot Kanadalle ja USA:lle – asiantuntija kertoo, missä Naisleijonat tällä hetkellä menee: “Ei näytä huonolta”

Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisma näkee tappioista huolimatta Suomen puolustupelaamisessa kehitystä. Hyökkäys- ja ylivoimapelin ongelmat Suomen pitää ratkaista, mutta maalivahtien suhteen ongelma on positiivinen. 

Meeri Räisänen pelasi Yhdysvaltoja vastaan. Suomen maalivahtitilanne on hyvä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

USA ei antanut Suomelle mitään mahdollisuuksia MM-kisojen alkusarjan toisessa ottelussa. Naisleijonat jäi pelillisesti altavastaajaksi ja kärsi tappion maalein 0-3.

– Hyökkäämistä tarvitaan enemmän pohjoisamerikkalaisia joukkueita vastaan, mutta se edellyttää, että jalat ja kiekko liikkuvat. Ja lisäksi tarvitaan rohkeutta kiekolla pelaamiseen. Kaikki tuo vaatii nopeutta, sillä tilaa ja aikaa on huippumaita vastaan niin vähän, Kuisma kertoo.

Jalat ja kiekko eivät liikkuneet toivotulla tavalla. Pelirohkeuttakaan ei Suomelta löytynyt riittävästi. Naisleijonien positiiviset asiat löytyivät oman pään pelaamisesta.

– Puolustuspelaaminen parani Kanada-ottelusta, ajatus pysyi pelaajilla paremmin kasassa, Kuisma sanoo.

Lisäksi maalivahti Meeri Räisänen torjui eleettömän varmasti. Kanadaa vastaan Anni Keisala pelasi mainion ottelun, joten tolppien välissä Naisleijonilla on kaikki hyvin.

– Valmennuksella on tässä varmasti positiivinen ongelma, Kuisma toteaa.

Pähkäiltävää joukkueen johdolla sen sijaan riittää ylivoimapelaamisessa.

– Erikoistilanteista alivoima toimi, se on tärkeää. Ylivoimaa pitää parantaa, sillä näissä peleissä maalit tehdään pääsääntöisesti ylivoimalla, Kuisma sanoo.

Avauspelissä Kanadaa vastaan Suomi onnistui maalinteossa ylivoimalla, mutta USA-ottelussa Naisleijonien ylivoiman aikana vaarallisimmat maalipaikat rakensi vastustaja.

Ykkösketju pimennossa

Hyökkäyspelin ongelmat tiivistyvät tuloksentekoyksikköön. Suomen ykkösketju pysyi USA:ta vastaan täysin pimennossa. Susanna Tapanin johtama kolmikko, jossa laidoilla pelaavat Michelle Karvinen ja Petra Nieminen, ei ole kahden ottelun aikana saanut kiekollista peliään kulkemaan.

– Tuloksellisesti tytöt eivät varmasti ole tyytyväisiä. He elävät kiekosta, eivätkä ole kahdessa pelissä oikein päässeet sillä pelaamaan, Kuisma sanoo.

USA-ottelussa Suomen valmennus teki pieniä muutoksia ketjukoostumuksiin, mutta ykköstrio pysyi ennallaan. Pitäisikö kärkiketjuun tehdä jo muutoksia?

– Rikkoisiko ketjun hetkeksi, siinäkin on varmasti puolensa, mutta toisaalta tarvitaan minuutteja yhdessä pelaamiseen, koska he eivät ole päässeet pelaamaan paljon keskenään. Varmasti he nousevat turnauksen edetessä esille, mutta onnistuminen maalin muodossa auttaisi nousemaan uudelle tasolle ja rentouttaisi pelaamista, Kuisma sanoo.

Koko joukkueen peluutuksesta Kuisma antaa kiitosta valmennusjohdolle.

– Taas peluutettiin koko rosteria. Se on vain ja ainoastaan fiksua tässä kohtaa. Sitä kautta saadaan kaikille pelituntumaa. Ja turnauksen jatkoa ajatellen kaikilla on varmasti enemmän bensaa tankissa, kun ei käytetä kaikkea loppuun alkusarjassa.

"Voitot huippumaista ovat mahdollisia"

Alkusarja on nyt puolivälissä. Suomi on kohdannut turnauksen kaksi parasta joukkuetta. Miltä Naisleijonien ero huippumaihin näyttää?

– Jos jalka kulkee ja kiekko liikkuu, peli näyttää hyvältä. Mutta jos tulee vähänkin huono päivä, ero näkyy heti. Puolustamisessa Suomi on minun mielestäni kokonaisuudessa jopa edellä, varsinkin kun miettii joukkueiden pelaajamateriaaleja.

Materiaalierot tulivat esiin USA:ta vastaan. Amerikkalaisten yksilötaito on naiskiekon ehdotonta eliittiä.

– Voitto USA:sta tai Kanadasta vaatii kaikilta Suomen pelaajlta nappionnistumisen, vähänkin vaillinaisella pelillä voittoa ei tule. Eli eroa Pohjois-Amerikan joukkueisiin on, mutta uskon, että sitä saadaan koko ajan kiinni, Kuisma sanoo.

MM-turnauksessa Naisleijonat kohtaa ennen ratkaisupelejä vielä Venäjän olympiakomitean joukkueen ja Sveitsin. Suomella on hyvää aikaa kehittää pelaamistaan.

– Varsinkin ensimmäisen erän pelaamisella (sekä Kanadaa että USA:ta vastaan) Suomi on osoittanut, että voitot huippumaista ovat mahdollisia. Toiset erät olleet haastavampia, mutta niihinkin on löydetty jo nyt lääkkeitä, kun puolustamista on tarkennettu.

Kiekollisen pelin pitää vielä nousta samalle tasolla puolustamisen kanssa.

– Ei tämä missään nimessä huonolta näytä jatkon kannalta, koska turnaus on pitkä, Kuisma summaa.

Lue myös: