Naisurheilijoita evakuoitiin Afganistanista, 77 pelastetun joukossa jalkapallomaajoukkue – Yle kysyi, miten KOK aikoo auttaa vainottuja urheilijoita

Fifan ja kansainvälisen pelaajien liiton FIFPron esittämien pyyntöjen jälkeen Australian hallitus evakuoi naisurheilijoita Afganistanista. KOK:n suomalaisjäsenen Sari Essayahin mukaan olympialiikkeen on puolestaan vaikea puuttua Afganistanin tilanteeseen.

Khalida Popal oli yksi henkilöistä, jota FIFPro kiitti heidän työstään afganistanilaisten jalkapalloilijoiden ja urheilijoiden evakuoinnin turvaamiseksi Australiaan. Kuva: 2017 FIFA

Yhteensä 77 afganistanilaista naisurheilijaa ja heidän perheenjäseniään on evakuoitu tiistaina Kabulin lentokentältä, uutisoi Guardian (siirryt toiseen palveluun). Brittilehden mukaan ryhmään kuului muun muassa Afganistanin naisten jalkapallomaajoukkue, nuorisojoukkue ja heidän kanssaan työskennelleitä jalkapallovirkailijoita.

Pelastetuille ihmisille on myönnetty viisumit Australiasta.

Guardian kertoo myös, että pelaajat joutuivat ottamaan riskin juoksemalla Talibanin valvontapisteiden ohitse. Osa urheilijoista kärsi pahoinpitelyistä ja joutui välttelemään ammutuksi tulemista matkalla lentokentälle.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja jalkapallon kansainvälinen pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPro työskentelivät yhdessä naispelaajien evakuoimiseksi maasta. Yhdessä Australian hallinnon kanssa ihmisille saatiin laadittua ja toteutettua evakuointi.

FIFPron tiedotteessa Khalida Popal, entinen Afganistanin maajoukkueen kapteeni kuvaili tilannetta:

– Viime päivät ovat olleet erittäin stressaavia, mutta olemme saavuttaneet tärkeän voiton. Naisjalkapalloilijat ovat olleet rohkeita ja vahvoja kriisitilanteessa, ja toivomme, että heillä on parempi elämä Afganistanin ulkopuolella. Mutta vielä on paljon tehtävää.

Talibanin kaapattua vallan Afganistanissa Kabulin lentokenttä on ollut suljettuna kaupallisilta lennoilta. Tuhannet ihmiset ovat kuitenkin yrittäneet epätoivoisesti paeta Afganistanista. Etenkin naisten ja lasten asema Afganistanissa on tällä hetkellä epävarma ja vaarallinen.

Jotkut ihmiset ovat menettäneet henkensä putoamisen jälkeen yrittäessään tarttua lentokoneeseen nousun jälkeen, mukaan lukien Zaki Anwari, joka pelasi Afganistanin miesten jalkapallomaajoukkueessa.

"Pyydän, tehkää jotain ennen kuin on liian myöhäistä"

Afganistanin ensimmäinen naisolympiaedustaja, judoka Friba Rezayee kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että Talibanien käsityksen mukaan urheilu on naisilta ehdottoman kiellettyä. Seurauksena voi olla jopa kuolemanrangaistus.

– Olen saanut judon harrastajilta monia sydäntäsärkeviä viestejä. He rukoilevat henkensä puolesta. He rukoilevat minua auttamaan heitä, jotta he voisivat lähteä maasta mahdollisimman pian, Kanadassa asuva Rezayee sanoi.

Afganistanin naisten koripallomaajoukkueen entinen johtohahmo ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsen Samira Asghari herätti vähän aikaa sitten huomiota twiitillään, jossa hän anoi apua Afganistanin naisurheilijoille.

– Afganistanin naisurheilijat, valmentajat ja heidän taustajoukkonsa tarvitsevat apuanne. Meidän pitää saada heidät Talibanin käsistä. Pyydän, tehkää jotain ennen kuin on liian myöhäistä, Asghari kirjoitti elokuun 18. päivä julkaistussa viestissään muun muassa Inside the Gamesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Twiitti oli suunnattu Yhdysvaltain diplomaatille Ross Wilsonille ja maan urheilupäättäjille. Sittemmin teksti hävisi Asgharin Twitter-tililtä.

Samira Asghari anoi apua Afganistanin naisurheilijoille. Kuva: Juan Mabromata / Getty Images

Miten KOK aikoo auttaa apua anovia urheilijoita?

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) toimii Afganistanin tilanteessa osana kansainvälistä yhteisöä. Urheiluliikkeen keinot ovat siksi rajalliset.

– KOK:lla ei ole tietenkään mahdollisuuksia mennä paikalle ja evakuoida sieltä ihmisiä. Olemme läheisessä yhteistyössä YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa. Esimerkiksi YK:n pakolaisapu on tässä tilanteessa se järjestö, jonka kanssa KOK pystyy tekemään yhteistyötä, KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah selvittää Yle Urheilun haastattelussa.

– Jos ajatellaan Afganistanin kansallista olympiakomiteaa, tilanne on täysin sekava. Ei ole käsitystä, kenen käsissä Afganistanin olympiakomitea nyt on. Ei ole tietoa, mihin tuohon maahan lähetetyt rahat edes päätyisivät. Tärkeintä olisi, että apu tavoittaisi urheilijat, jotka ovat tällä hetkellä kestämättömässä tilanteessa. Heidän henkensä ja terveytensä suojeleminen on ensiarvoista, Essayah lisää.

Essayahilla ei ole tietoa, onko KOK ollut yhteydessä Afganistanin olympiakomiteaan.

– Kaikilla on tässä tilanteessa vastuu pyrkiä auttamaan afganistanilaisia ihmisiä. Kansainvälisillä järjestöillä on paitsi vastuu myös halu tehdä tässä voitavansa. Ongelma enemmänkin on, että tuohon tilanteeseen on aika vaikea puuttua tai vaikuttaa, kun kyseessä on äärijärjestö, joka on ottanut maasta vallan.

Sari Essayahin mukaan akuuttitilanteessa apu tapahtuu kansainvälisten järjestöjen kautta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terhon mukaan tilanne on kokonaisuutena äärimmäisen huolestuttava.

Terho ei avaa tarkemmin, millaista apua KOK aikoo antaa Afganistanissa oleville urheilijoille. Hän vetoaa urheilijoiden suojelemiseen ja turvallisuuteen, jottei Taliban ottaisi heitä kohteekseen.

– Tilanne on edennyt hyvin nopeasti. Vielä ei ole mitään selviä linjoja, miten seuraavaksi toimitaan. Yhteistyö eri kansainvälisten tahojen kanssa on se tapa, miten asiaa hoidetaan tällä hetkellä. Näiden ihmisten turvallisuus on nyt ykkösprioriteetti. Näen, että koko maailmalla on velvollisuus tehdä osansa sen eteen, Terho kertoo Yle Urheilulle.

Lue myös: