Hyppää sisältöön

Reetta Hurske on ensimmäistä kertaa ennakkosuosikki, kun SM-kisat järjestetään Tampereella: "Läheisilleni on iso hetki tulla katsomaan juoksua"

Kalevan kisat käydään Tampereen Ratinan stadionilla. Pika-aitajuoksija Reetta Hurske kertoo odottavansa juoksemista kotiyleisön edessä.

Reetta Hurske on ennakkosuosikki Kalevan kisoissa
Reetta Hurske on ennakkosuosikki Kalevan kisoissa

Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut eli Kalevan kisat järjestetään 26.–28. elokuuta Tampereen Ratinan stadionilla. Suora lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.30 alkaen.

Perjantaina Kalevan kisat alkavat toden teolla, kun Ratinalla käynnistyy ensimmäinen kokonainen kisapäivä. Tampereen Pyrintöä edustava pika-aitajuoksija Reetta Hurske kertoo odottavansa kotikisoja innolla.

Hurske kisaa perjantaina 100 metrin aitajuoksun alkuerissä ja todennäköisesti myös kello 20.52 alkavassa finaalissa.

– Haluan onnistua, juosta hyvän ajan ja lopuksi juhlia Suomen mestaruutta, Hurske kertoo Yle Urheilulle.

Hurske lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina, sillä kovimmat kilpakumppanit Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ovat loukkaantumisten myötä sivussa. Hurskeen kauden paras aika on 12.88, ja kirittäjinä Tampereella ovat Anni Siirtola (13,24) ja kaksi viikkoa sitten ennätyksensä juossut Saara Keskitalo (13,30).

Hurske sanoo näiden Kalevan kisojen olevan hänen ensimmäiset ja todennäköisesti viimeiset "koti-Tampereella". Siksi kisoilla on hänelle iso merkitys.

– Hienoa, että saadaan ottaa katsojia ja läheiseni pääsevät paikalle. Heillekin on iso hetki tulla katsomaan juoksua.

Hurske kertoo Tokion olympialaisten olleen henkisesti varsin uuvuttava koitos, mutta hän on siitä huolimatta onnistunut harjoittelemaan levollisin mielin. Lisäksi hän juoksi 19. elokuuta ajalla 13,01 voittoon Lahdessa.

– Pitkän tähtäimen tavoite eli olympialaiset saatiin järjestettyä, ja se oli yksi unelmien täyttymys. Sen jälkeen nyt vielä muutamat kisat loppukauteen. Kyllähän tämä vuosi on ollut aika värikäs.

Pikajuoksija Viljami Kaasalainen kertoo nauttivansa kilpailusta, koska se motivoi parempiin suorituksiin.

Kaasalainen tavoittelee alle 47 sekunnin aikaa

Pikajuoksija Viljami Kaasalainen voitti 100 metrin Suomen mestaruuden viime vuonna Turun Kalevan kisoista, mutta tänä vuonna päämatkana 400 metriä. Omien sanojensa mukaan hän kokee 400 metrillä menestysmahdollisuutensa paremmiksi Euroopan tasolla.

– Mielessä on kaksi asiaa: mestaruus ja 47 sekunnin alitus, Kaasalainen kertoo valmistautumisestaan kisaan.

Lajin muutos tuo Kaasalaiselle myös uuden opeteltavan asian, kun hän juoksee alkuerissä perjantaina ja mahdollisessa finaalissa lauantaina. Hän sanoo, ettei ole koskaan ennen juossut kilpailuja noin lyhyellä aikavälillä.

– Tässä ei enää auta mitkään taikatemput. Toivottavasti taklaan sen sillä, kun on treenattu koko talvi todella kovaa. Luulen, että lyhyt lepoaika ei tunnu missään siihen verrattuna.

Tällä kaudella 400 metrillä kilpailu on ollut tiukkaa. Kaasalainen juoksi kauden kärkiajan (47,20) 11. elokuuta Helsingissä, kun toiseksi tullut Erik Back juoksi ajan 47,36. Kauden 3.–6. parhaat tulokset mahtuvat kymmenen sadasosan sisään.

Kaasalainen on tyytyväinen, että kilpailua Suomen huipulla on. Tavoite hänellä on kuitenkin selvä.

– En mieti, miten Suomen toiseksi paras juoksee, koska haluan olla paras ja olla ihan eri lukemilla kuin muut.

Tokion olympialaisten aikaan yleisurheilussa puheenaiheeksi nousi "pomppupiikkareiden" osuus huippuajoissa. Kaasalainen sanoo suoraan, että häntä hieman ärsyttää koko piikkarikeskustelu, vaikka ymmärtää sen syyt, kun kehitystä teknologiaan on tullut.

– En kiellä, etteikö siitä saisi hyötyä, mutta en usko siihen, että kengät auttaisivat saamaan ajasta edes puolta sekuntia pois. Hyöty on aika marginaalinen lyhyillä matkoilla. Ehkä maratonilla ja muissa suorituksissa, jotka kestävät oikeasti tosi kauan, hyötyä voi saada.

Myös pikajuoksija Samuel Purola on puhunut uusien piikkareiden vaikutuksesta juoksulajeihin.

– Kehitys on tervetullutta. Aina, kun tulokset paranevat, se tuo lajille näkyvyyttä ja mielenkiinto kasvaa. Siinä on puolensa ja puolensa, Purola kommentoi asiaa ennen Kalevan kisoja.

Lue myös:

.
.