1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tästä Senni Salmisen Kalevan kisa -saagassa on kyse: Sai SUL-pomolta tekstiviestin, joka lupasi yhtä, mutta todellisuus olikin aivan toinen

Senni Salminen ei ollut tietoinen Kalevan kisojen tuomarineuvoston päätöksestä.

Senni Salmista ei nähdä Kalevan kisoissa. Kuva: EPA

Lauantaina kilpailtavan naisten kolmiloikan Kalevan kisojen karsinnan ympärillä kuohuu.

Suomen Urheiluliitto tiedotti keskiviikkona, että Kalevan kisojen tuomarineuvosto oli päätynyt ratkaisuun, jonka mukaan Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän Timanttiliigan kilpailu Sveitsin Lausannessa katsotaan erilliseksi SM-karsinnaksi.

Tiedotteen mukaan Salmisen ja Mäkelän oli hypättävä Timanttiliigan kilpailun kolmen ensimmäisen kierroksen aikana yksi vähintään 12,50 metriä kantanut hyppy varmistaakseen paikkansa sunnuntaina Tampereen Ratinassa kilpailtavaan SM-finaaliin.

Mäkelä lunasti finaalipaikkansa, mutta Salminen astui kaikki kolme hyppyään yli.

Erillismenettelyä anoi kolmiloikan lajivastaava Tuomas Sallinen yhteisymmärryksessä Salmisen ja Mäkelän kanssa.

– Kysyin häneltä (Salmiselta), haluaako hän, että anon tätä. Hän vastasi, että ilman muuta, jos voin tehdä sen. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että hän ja Kristiina olisivat voineet anoa sitä itse, mutta tein anomuksen molempien puolesta, Sallinen kertoi Yle Urheilulle perjantaina iltapäivällä.

Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Torstaina suomalaismedioissa levisi oletus, että kolme yliastuttua olisi tarkoittanut Salmiselle jäämistä Kalevan kisojen finaalin ulkopuolelle. Yle Urheilun tietojen mukaan Salminen ei ollut itse asiasta tietoinen.

Yle Urheilun sisäpiirilähteiden mukaan Salminen oli saanut SUL:n huippu-urheilun valmennuspäälliköltä Tuomo Saloselta WhatsApp-viestin, jonka mukaan kolme yliastuttua ei tarkoittaisi finaalipaikan menettämistä, vaan urheilijalla olisi tässä tapauksessa oikeus osallistua lauantaina Kalevan kisojen karsintaan Tampereen Ratinassa.

Yle Urheilu on nähnyt viestin ja myös Tuomo Salonen vahvistaa näin viestittäneensä.

Kalevan kisojen tuomarineuvosto oli kuitenkin tehnyt ennen Timanttiliigan kisaa päätöksen, jonka mukaan Salmisella ja Mäkelällä ei olisi oikeutta osallistua karsintaan. Yle Urheilun tietojen mukaan Salminen ei ollut tietoinen Kalevan kisojen tuomarineuvoston päätöksestä, kun hän kilpaili torstaina Lausannessa.

– Kysymys on siitä, miten tämä on tuomarineuvoston osalta muotoiltu ja viestitty, ja miten se tieto on mennyt urheilijoille eteenpäin, kertoo SUL:n Tuomo Salonen.

Salonen on tietoinen Sallisen anomuksesta, mutta ei tiedä, ovatko urheilijat saaneet lopulta tiedon tuomarineuvoston lopullisesta päätöksestä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Timanttiliigan ja Kalevan kisojen aikataulut ovat törmäyskurssilla.

Vuonna 2010 Tukholman Timanttiliigassa esiintyneet keihäsmiehet Tero Pitkämäki, Teemu Wirkkala ja Ari Mannio saivat suoran finaalipaikan Kajaanin Kalevan kisojen finaaliin. Vastaava menettely ei tullut tällä kertaa kyseeseen.

"Lopputulos on äärimmäisen harmittava"

Tampereen Kalevan kisojen kilpailunjohtaja Jukka Hosio sanoi aiemmin perjantaina, että Salmisen tapaus on loppuunkäsitelty: karsintaan tai finaaliin ei ole asiaa.

– Pelisääntöjen on oltava samat kaikille. Jos niitä ruvetaan muuttamaan, sääntöjä pitää muuttaa reiluuden nimissä muillekin. Yhdellä karsinnalla mennään. Jos ruvetaan antamaan kahta karsintaa, pitäisi antaa sama mahdollisuus myös muille pudonneille, Hosio sanoi.

SUL:n Tuomo Salonen harmittelee, että väärinymmärryksen takia Senni Salminen ei kilpaile viikonloppuna Kalevan kisoissa.

– Tässä yhdistyy todella monta asiaa. On tämä valmistava vaihe, josta on tullut tietoa ja joka on lopulta ollut väärä. Siinä vaiheessahan se on ollut oikeaa tietoa, mitä on pyydetty tiedottamaan urheilijoille. Myöhemmässä vaiheessa on sitten käynyt niin, että tuomarineuvosto on linjannut eri tavalla ja tieto ei ole riittävällä selvyydellä tavoittanut urheilijoita tai urheilijoiden edustajia, että olisi käsitetty, että sisältö on muuttunut, Salonen sanoo ja toteaa vielä, että tuomarineuvoston päätöstä kunnioitetaan ja SUL ei voi tehdä tapauksen osalta enää mitään.

– Lopputulos on äärimmäisen harmittava, että Senni ei ole Kalevan kisoissa mukana. Mutta Sennin kautta tai uraa Kalevan kisat ei määritä.

Lue myös:

Senni Salminen jää ulos Kalevan kisoista – SE-nainen jäi dramaattisesti ilman tulosta Timanttiliigassa