1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Naisleijonat

Naisleijonat kohtaa Tšekin MM-puolivälierässä – päävalmentaja ja kapteeni kertovat, kuinka haastava vastus kaatuu: "Se ei tule mailaa puristamalla"

Naisleijonien peli on ollut MM-turnauksessa nousujohteista. Sveitsiä vastaan tuli ensimmäinen ehjä 60 minuuttinen, ja sellaista vaaditaan myös taitavaa Tšekkiä vastaan sunnuntain puolivälierässä.

Petra Nieminen teki hattutempun Sveitsiä vastaan. Kuva: IIHF Images / All Over Press

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kohtaa Tšekin Calgaryn MM-kisojen puolivälierässä sunnuntaiaamuna kello 5.30 alkaen. Maat kohtasivat vuoden 2019 MM-kisoissa toisensa niin ikään puolivälierissä. Tuolloin Suomi voitti ottelun 3–1.

– Tuo peli oli meille silloin erittäin hankala. He pääsivät 1–0-johtoon. Olimme kärsivällisiä ja pystyimme lopulta kääntämään pelin. Nyt vastaan tulee vielä parempi Tšekki, päävalmentaja Pasi Mustonen ennakoi Yle Urheilulle.

Mustosen mukaan erityisesti Tšekin puolustus on aiempaa leveämpi ja heidän erikoistilannepelaamisensa on huomattavasti parempaa.

– Heidän kehittymisensä näkyy entistä enemmän, kyseessä on top 4 -joukkue maailmassa. He ovat vuosia pistäneet kaikki pelaajat raa'asti ympäri maailmaa. Joukkueessa on vain muutama pelaaja Tšekin liigasta, muut pelaavat muualla, Mustonen sanoi.

Suomen joukkue on tehnyt paljon töitä erityisesti puolustuksen kehittämisen eteen. Se on tuottanut tulosta, sillä Suomi ei ole päästänyt turnauksen viidessä ottelussaan lainkaan alivoimamaaleja.

– Olemme lähteneet jo olympiavuodesta saakka sillä filosofialla, että päästämällä kaksi maalia per peli olet aina hyvin lähellä voittoa ja vähintään jatkoajalla. Olennaista on voittaa erikoistilanteet. Jos ne häviää, sitten on hankaluuksia, Mustonen paalutti.

Päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan fokuksen säilyttäminen ottelun alusta loppuun on ollut Suomelle haastavaa. Kuva: All Over Press

Myös Suomen maalivahtipeli on ollut loistavaa. Alla on kaksi nollapeliä, jotka tuovat paljon itseluottamusta.

– Me tiedämme pystyvämme pelaamaan hyvää lätkää. Nyt vaan pitää paketoida suoritus oikeaan aikaan huomenna, Mustonen kertoi.

Miten tyytyväinen olit Suomen alkulohkon esityksiin?

– Sveitsi-peli silotteli sen, kun saimme havittelemamme hyvän 60-minuuttisen kasaan. Yhdysvaltoja vastaan emme ihan pääseet tasollemme, mutta pelasimme sitä vastoin ihan hyvän pelin Kanadaa vastaan. Venäjä-pelissä oli loistavia jaksoja, Mustonen kertasi.

Alkusarja sallii huonompia jaksoja, mutta pudotuspeleissä päävalmentaja Mustosen korostama jänteen säilyminen koko ottelun ajan nousee keskeiseen asemaan.

Joukkue on sopeutunut hyvin pieneen kaukaloon

Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski odottaa pudotuspelien alkamista malttamattomana.

– Joukkueessa on hyvä fiilis. Olemme olleet kuukauden päivät yhdessä ja kohta pääsemme pelaamaan tosipelejä, Hiirikoski sanoi Yle Urheilulle.

Suomen kapteeni Jenni Hiirikoski vääntää Ruotsin SDHL:ssä Tsekin pelaajia vastaan ja tuntee osan heistä hyvin. Kuva: IIHF Images / All Over Press

Haastattelussa kapteeni avasi, kuinka Tšekkiä lähdetään kaatamaan.

– Maalivahtipelimme on ollut läpi alkusarjan hyvällä tasolla ja myös puolustuspelimme, jossa olemme tehneet kovasti töitä omalla alueella. Kahdessa viimeisessä pelissä pääsimme myös hyökkäämään enemmän ja luomaan hyviä maalipaikkoja. Meillä on joukkueessamme hyökkäyspään spesialisteja ja luotamme omaan tekemiseemme, Hiirikoski listasi.

Turnauksen edetessä Suomen joukkueen tavaramerkiksi on muodostunut toimiva ylivoimapeli. Suomi on myös pystynyt pitämään omassa päässä kiekkoa paineen alla ja sopeutunut pieneen kaukaloon suhteellisen hyvin.

Naisleijonien joukkue on uusiutunut nopeasti, kun moni vakiokasvo jättänyt maajoukkupelit taakseen. Nuoressa joukkueessa kapteeni Hiirikosken kokemus on elintärkeää varsinkin Noora Rädyn poisjäännin myötä.

– Minulla on kova luotto tähän ryhmään, uusia liidereitä nousee aina näille paikoille. Katsotaan vaikka Petra Niemisen johtamista tuolla kentällä, niin ihan huikeaa tekemistä. Kyllä nämä nuoret kasvavat niihin saappaisiin. On vain kysymys, että mikä päivä ne kaikki saappaat on täynnä.

Myös Hiirikoski korostaa vastaan asettuvan Tšekin kovuutta.

– Vastaan tulee taitava joukkue ja siihen meidän pitää olla valmis. Meidän tulee pystyä omalla alueella hyvään puolustuspelaamiseen ja hyökätä rohkeasti käyttäen omat paikat hyväksi.

– Pääsemme nyt pelaamaan näitä merkityksellisiä pelejä, täytyy osata nauttia siitä hetkestä. Se ei tule mailaa puristamalla. Tulosta on turha murehtia etukäteen. Se tulee varmasti hyvän suorituksen kautta, kapteeni Hiirikoski päätti.

Suomi kohtaa MM-kisojen puolivälierässä Tšekin. Ottelu pelataan Suomen aikaa sunnuntaina kello 5.30 alkaen.

Lue myös:

Naisleijonat päätti alkusarjan onnistumisten paraatiin – onko Suomi nyt valmis jatkopeleihin?

Petra Nieminen pisti pelin pakettiin 15 minuutissa – Suomelta onnistunut kenraali: "Dominoimme täysin"

Mitä Naisleijonien erätauolla tapahtuu? Se Suomen joukkueen pitää selvittää viimeistään torstaina