Hyppää sisältöön

Yhden naisen show! Naisleijonien sankari Anni Keisala on poikkeuksellinen jääkiekkoilija – "Ja tekee äärettömän hyvää jauhelihakeittoa"

Anni Keisala johdatti huikeilla torjunnoillaan Suomen MM-kisojen mitalipeleihin. Keisala nollasi puolivälieräottelussa Tshekin.

Anni Keisala torjui Tshekki-ottelussa 29 kertaa. Kuva: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Maalivahti on puoli joukkuetta. Vanha jääkiekkoviisaus piti paikkansa Calgaryssa, kun Naisleijonat voitti Tshekin puolivälieräottelussa ja eteni MM-kisojen mitalipeleihin. Anni Keisala hoiti vähintään puolen joukkueen työt. Ilman Keisalan uskomattomia torjuntoja Suomessa kirjoitettaisiin nyt otsikoita Naisleijonien kirvelevästä tappiosta.

Pelistä muodostui juuri niin tasainen kuin Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Mira Kuisma ennen ottelua povasi.

Tshekin yksilötaito tuli heti pelin alussa kaikille selväksi. Kauniit syöttöketjut sekoittivat Suomen puolustuksen. Tshekki rakensi toinen toistaan vaarallisempia maalipaikkoja. Mutta Keisala kesti. Hän ehti kiekon eteen jokaisessa tilanteessa. Keisala piti Naisleijonat pelissä mukana.

– Lajitaidot ovat Tshekissä menneet huikeasti eteenpäin. Oli todella kivaa katsoa heidän pelaamistaan. Tekivät hyvin töitä, ottivat tilan ja ajan pois Suomelta. Syöttötaito oli ihailtavalla tasolla, Kuisma kehuu.

Vähintään yhtä ihailtavalla tasolla oli myös Keisala.

– "Keissi" teki alusta lähtien vakuuttavaa ja rauhallista työtä maalillaan, Kuisma sanoo.

Toisen erän lopulla todistettiin, että myös toinen klisheinen kiekkoviisaus pitää kutinsa. Jos et tee omista paikoistasi maalia, niin pian vastustaja tekee. Ja niin siinä kävi.

Sanni Vanhasen maali oli monen onnekkaan sattuman summa. Tshekki pyöritti peliä ylivoimalla, loi vaarallisia tekopaikkoja, mutta hukkasi kiekon epäonnisesti keskialueelle, josta suoraan jäähyaitiosta tullut Vanhanen karkasi läpiajoon. Vasta 16-vuotiaan suomalaishyökkääjän viimeistely ei mennyt aivan nappiin, mutta kiekko pomppi lopulta Tshekin puolustajan ja maalivahdin avustuksella verkkoon.

Osuma jäi ottelun ainoaksi.

"Poikkeuksellinen naiskiekon veskari"

Kolmannessa erässä Keisala jatkoi kylmänviileää työskentelyään. Näytti siltä, että hän olisi pelannut iät ja ajat kovia maajoukkuepelejä. Todellisuudessa Keisala on naisten MM-tasolla keltanokka, joka on nyt saanut ensimmäistä kertaa ison roolin maajoukkueessa.

Tshekki oli monta kertaa lähellä. Suomi kesti tilanteet Anni Keisalan johdolla. Kuva: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

24-vuotias, Ilvestä kotimaan pääsarjassa edustava maalivahti antoi näytteitä huippukunnostaan jo alkusarjassa. Keisala loisti kisojen avausottelussa Kanadaa vastaan. Venäjä-ottelussa hän torjui nollapelin. Ja toisti saman puolivälierässä.

Mira Kuisma on seurannut läheltä Keisalan nousua naisten jääkiekon huipulle.

– "Keissi" on poikkeuksellinen naiskiekon veskari. Isokokoinen ja peittävä. Vahva liikkumaan jaloilla, Kuisma kertoo.

Fyysisten ominaisuuksien lisäksi Keisala on kehittänyt itseään määrätietoisesti.

– Anni on halukas oppimaan koko ajan uutta, hän on erittäin hyvä valmennettava. Viime vuosien aikana hän on oppinut vielä rauhallisemmaksi torjujaksi, Kuisma sanoo.

Oppimishalusta omaa kieltään kertoo, että Lohjalla jääkiekko-oppinsa saanut Keisala hyppäsi nuorempana myös kenttäpelaajan rooliin, jos oma torjuntavuoro ei sattunut pelissä kohdalle.

Kuisman mainitsema rauhallisuus huokui Keisalan otteista voitokkaassa puolivälierässä alusta loppuun – ja jatkui vielä pelin jälkeenkin. TV-haastattelussa Keisala kehui tyynesti ja kohteliaasti joukkueen hyvää taistelua, unohtaen omat sankarilliset otteensa.

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen tiivisti Keisalan merkityksen Discoveryn haastattelussa.

– Keisala piti meidät hengissä, Mustonen totesi.

Jo ennen MM-kisojen alkua oli selvää, että Suomi tarvitsee menestykseen loisteliasta maalivahtipeliä. Kun tähtiveskari Noora Räty kieltäytyi maajoukkuekutsusta, jäi Naisleijonien maalille aukko, joka oli tilkittävä.

Anni Keisala ilmoitti hoitavansa tuon tehtävän. Suomella on maalivahti, jonka pelaamiseen koko joukkue voi luottaa. Kuvaavaa on, että Keisala osaa huolehtia lähipiiristään kaukalon ulkopuolellakin. Hänet nimittäin tunnetaan torjuntojen lisäksi myös keittotaidoistaan.

– "Keissi" laittaa todella hyvää ruokaa ja tekee äärettömän hyvää jauhelihakeittoa, Mira Kuisma kertoo.

Lue myös: