1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Englannin Valioliiga

Valioliigan sensaatioseura toimii poikkeuksellisella tavalla – Brentfordin menestyksen taustalla on kykyhautomo, jossa ei pelata lainkaan sarjapelejä

Valioliigaan noussut Brentford lakkautti viisi vuotta sitten akatemiansa ja lähti kokeilemaan ennakkoluulottomasti uutta. Esimerkki poikkeuksellisen toimintatavan tuomasta menestyksestä on Huuhkajien hyökkääjän Marcus Forssin kehityskaari.

Marcus Forss pääsi ensi kertaa Valioliigassa kentälle avauskierroksella Arsenalia vastaan. Kuva: imago images/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press

Kun laskeutuu lentokoneella idän suunnasta Lontoon Heathrow'n lentokentälle, voi ikkunasta nähdä uutuuttaan hohkavan jalkapallostadionin juuri ennen kuin pyörät osuvat kiitoradan asfaltille.

Samalla stadionilla kiehui elokuun puolivälissä, kun Brentford kohtasi ensimmäisessä pääsarjaottelussaan 74 vuoteen Arsenalin – ja voitti. Huuhkajien hyökkääjä Marcus Forss pääsi vaihdosta pelaamaan ensiminuuttinsa Valioliigassa.

Forssin lisäksi vaihdosta kentälle juoksivat tanskalaiset Mads Bech Sörensen ja Mads Bistrup. Kolmikkoa yhdistää samanlainen, mutta englantilaisessa jalkapallossa poikkeuksellinen polku edustusjoukkueeseen.

Englannissa suuret ja vähän pienemmätkin seurat pyörittävät lähes poikkeuksetta omia akatemioitaan. Niin teki myös Brentford, mutta lupaavimmat kyvyt karkasivat suurempiin seuroihin ennen kuin heille pystyi tarjoamaan ammattilaissopimusta.

Vuonna 2016 Brentfordissa tehtiin poikkeuksellinen ja rohkea päätös, kun kallista akatemiatoimintaa ei koettu enää kannattavaksi. Akatemia ajettiin alas ja tilalle perustettiin niin sanottu B-joukkue, jonka tavoitteena on kasvattaa pelaajia edustusmiehistöön. Alusta asti joukkueen maalivahtivalmentajana on toiminut Suomen entinen maajoukkuemaalivahti Jani Viander.

– Emme pelaa mitään sarjaa, vaan pystymme itse määrittämään peliohjelman, Viander kertoo Yle Urheilulle.

Ajatus saattaa kuulostaa oudolta, mutta Brentfordille toimintatapa on ollut menestys. Nuorista, pääsääntöisesti alle 21-vuotiaista pelaajista koostuva B-joukkue pelaa otteluita tiiviisti esimerkiksi muiden huippuseurojen reservejä tai alempien sarjatasojen edustusjoukkueita vastaan.

– Pystymme pelaamaan esimerkiksi Chelsean tai Manchester Cityn alle 23-vuotiaiden joukkueita vastaan tai järjestämään otteluita sellaisia edustusjoukkueiden pelaajia vastaan, jotka eivät saa peliaikaa tai ovat olleet loukkaantuneina, Viander sanoo.

Jani Viander on toiminut Brentfordissa maalivahtivalmentajana jo seitsemän ja puoli vuotta. Kuva: /All Over Press

Ennen koronapandemiaa B-joukkue matkusti uesita kertoja vuodessa pelaamaan ulkomaille, mutta nyt kansainväliset pelit ovat olleet jäässä. Joka tapauksessa nuori joukkue on päässyt pelaamaan hyvin erilaisia otteluita erilaisia vastustajia vastaan ohjelman puolesta omilla ehdoillaan.

– Olemme pelanneet muun muassa Hertha Berlinin ja Sparta Prahan edustusjoukkueita vastaan, kun he ovat valmistautuneet talvitauolla Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Lähestymistapamme on hyvin joustava, Viander kertoo.

Siinä missä Valioliigan suurimpien seurojen akatemioissa voi olla lähemmäs sata sopimuspelaajaa, Brentfordissa pelaajien määrä pysyy maltillisena. Jokaisella pelaajalla on realistinen mahdollisuus nousta edustusjoukkueeseen. Myös ympäristö on suurseuroihin verrattuna erilainen, sillä edustusjoukkue ja B-joukkue tekevät läheistä yhteistyötä.

– Kaiken keskiössä on pelaajien kehittyminen. Se menee kaiken yli. Nuorten pelaajien valmentajina työmme on kasvattaa edustusjoukkueelle pelaajia tai sitten pystyä myymään heitä jossain vaiheessa muualle, Viander tiivistää.

Brentfordissa B-joukkueen pelaajat pääsevät usein harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa. Viander työskentelee läheisesti edustusjoukkueen espanjalaisen maalivahtivalmentajan Manu Sotelon kanssa.

– Itselleni on tärkeää, että kun B-joukkueen maalivahdit menevät edustusjoukkueen mukaan, he pääsevät samanlaiseen ympäristöön tai hyvin lähelle sitä. Pyrimme siihen, että mitään hyppyä ei ole, vaan kivasti siirrytään toiselle harjoituskentälle. Harjoitusten sisältö on samanlainen kuin B-joukkueessa, Viander avaa.

Forss toimii malliesimerkkinä

Kesän EM-kisoissa Huuhkajien paidassa esiintynyt Marcus Forss on yksi Brentfordin B-joukkueen hiomista jalokivistä. Forss, 22, saapui seuraan West Bromwichin akatemiasta vuonna 2017.

– Muistan, kun Marcus tuli ja voitimme yhdessä hänen ensimmäisistä peleistään Benfican B-joukkueen 6–0. Marcus teki viisi maalia. Silloin tuli kaikille kutina, että tästä kaverista saattaa kehkeytyä jotain erityistä, Viander muistelee.

Forss valittiin joukkueen vuoden pelaajaksi kaudella 2017–18 ja on yhä B-ryhmälle eniten maaleja tehnyt pelaaja. Ensimmäiset pelit ja maalit edustusjoukkueessa näkivät päivänvalonsa kaudella 2018–19. Tehokas lainajakso kolmannen sarjatason Wimbledonissa päättyi pahaan loukkaantumiseen, mutta viime kauden alusta alkaen Forss on kuulunut Brentfordin edustusjoukkueen vakiokalustoon.

– Hän on edennyt kaikki portaat ja omilla näytöillään ansainnut isomman ruudun. Viime kaudella Marcus aloitti pelejä enemmän vaihdosta, mutta teki tärkeitä maaleja. Hän on hyvin kunnianhimoinen ja fiksu huippu-urheilija, Viander kehuu.

Brentfordissa uskotaan yhä Forssin kehitykseen, sillä turkulaislähtöinen pelaaja palkittiin viime talvena vuoteen 2026 ulottuvalla jatkosopimuksella. Valioliigassa peliaikaa ei Arsenal-ottelun jälkeen ole toistaiseksi tullut.

Forssin jalanjäljillä Brentfordin organisaatiossa on myös Forssia vuoden nuorempi keskikenttäpelaaja Jaakko Oksanen, joka on myös valittu Brentfordissa B-joukkueen vuoden pelaajaksi kaudella 2019–20. Myös Oksanen vietti kauden lainalla Wimbledonissa ja palasi kesällä Brentfordiin ennen kuin elokuun lopussa tie vie jälleen lainalle. Tällä kaudella Oksanen on lainalla Skotlannin pääsarjassa Greenock Mortonin riveissä.

Oksanen siirtyi Brentfordin organisaatioon tammikuussa 2018. Edustusjoukkueessa hän on pelannut kolmesti.

Jaakko Oksanen Brentford B:n paidassa kesällä. Kuva: /All Over Press

Analytiikkaa edistyksellisesti hyödyntävän Brentfordin urheilujohtajana toimii tanskalainen Rasmus Ankersen, joka häärii myös Tanskan liigassa menestystä niittäneen Midtjyllandin taustalla. Ei liene sattumaa, että seuraan on viime vuosina hankittu pelaajia Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta.

Brexitin myötä ulkomaalaisten pelaajien hankkiminen Englantiin on kuitenkin hankaloitunut, mikä on Vianderin mukaan alkanut näkyä myös Brentfordissa.

– Olemme hankkineet nyt enemmän englantilaisia pelaajia. Vuosien varrella seuramme status on noussut ja pääsemme helpommin Englannin markkinoille. Imua on paljon enemmän, Viander iloitsee.

Statuksen koheneminen ei ole mikään ihme, kun katsotaan Brentfordin Valioliigaan viime vuosina kauppaamia pelaajia. Ollie Watkins (Aston Villa), Neal Maupay (Brighton) ja viimeisimpänä Said Benrahma (West Ham) ovat osoittaneet olevansa kovia tekijöitä myös pääsarjassa. Yhteensä Brentford on kuitannut näistä kolmesta pelaajasta siirtosummina vajaat 70 miljoonaa puntaa.

– Näiden nimien kautta meillä on hyvä maine nuorten pelaajien keskuudessa. Se kantaa B-joukkueeseen asti. Meille tarjotaan enemmän ja enemmän potentiaalisia pelaajia, Viander kertoo.

Ilman nousua Valioliigaan listan jatkoksi olisi todennäköisesti voinut kirjoittaa Ivan Toneyn nimen. Englantilaishyökkääjä hankittiin sarjaporrasta alempaa paikkaamaan Watkinsin jättämää aukkoa viime kaudeksi. Toney takoi Mestaruussarjassa 31 maalia ja jatkaa yhä Brentfordissa.

B-joukkueen kautta edustusjoukkueeseen nousseista pelaajista Brentford on toistaiseksi saanut suurimman siirtosumman walesilaisesta Chris Mephamista. Bournemouth maksoi hänestä 12 miljoonaa puntaa tammikuussa 2019.

Upea alku kaudelle

Brentfordissa eletään nyt seurahistorian hienointa aikaa. Neljän Valioliigan kierroksen jälkeen seura porskuttaa vain yksi tappio niskassaan. Arsenal-voittoa seurasi vierastasapelit Crystal Palacea ja Aston Villaa vastaan, mutta viime viikolla nähtiin avaustappio Brightonia vastaan.

Kirsikkana kakun päällä seuran uskolliset kannattajat pääsivät kauden avausottelussa ensimmäistä kertaa täyttämään uuden Brentford Community Stadiumin lehterit. Jani Viander on kulkenut seuran mukana pitkän matkan.

– Stadionista puhuttiin jo silloin, kun liityin seuraan seitsemän ja puoli vuotta sitten. Arsenal-pelissä kaikki loksahti kohdalleen. Uuden stadionin ensimmäinen ottelu, jossa tupa oli täynnä ja siitä vielä voitto.

Marcus Forss kuuntelee ohjeita Brentfordi päävalmentajana kolme vuotta toimineelta tanskalaiselta Thomas Frankilta. Kuva: imago images/Focus Images/ All Over Press

Kuluva kausi kertoo, onko Brentford tullut Valioliigaan jäädäkseen. Jos niin käy, yhä useampi brittiseura saattaa jatkossa lähteä tavoittelemaan kilpailuetua Brentfordin viitoittamalla tiellä. Viimeisimpänä B-joukkueen perusti sarjaporrasta alempana pelaava naapuriseura QPR, joskaan akatemiaansa seura ei lakkauttanut kokonaan.

– Skotlannissa on jo paljon menty siihen. Olemme olleet suunnannäyttäjiä, mutta tietenkin jokaisen seuran pitää miettiä, miten tämä toimintatapa sopii ympäristöön. Olen kyllä huomannut, että muut seurat ovat siirtymässä jos eivät ihan samanlaiseen, niin ainakin hyvin samankaltaiseen malliin, mitä meillä on, Viander sanoo.

Suurista jalkapallomaista B-joukkueet ovat tavallisia etenkin Saksan ja Espanjan pääsarjaseuroissa. Molemmissa maissa B-joukkueet saavat Iso-Britanniasta poiketen osallistua ammattilaissarjoihin.

Korjaus kello 9.42: Pelattujen pelin määrä korjattu ja lisätty viime viikon avaustappio.

Lue myös:

Englannissa pelattiin täysille katsomoille – tältä näytti, kun pelaajat pääsivät juhlimaan kymmenien tuhansien kannattajien edessä

Brentfordin 74 vuoden odotus palkittiin – Marcus Forssista 21:s Valioliigan suomalaispelaaja

Kommentti: Tuleeko Teemu Pukille orpo olo Valioliigassa? Yhteinen sävel uusien tuttavuuksien kanssa on löydettävä nopeasti

Marcus Forssin unohtumaton vuosi – isän sanat nostivat kyyneleet silmiin

Kommentti: Tuorein suomalainen Valioliiga-nousija on tehnyt tempun, johon vain harva pystyy – Marcus Forss lähti rohkeasti unelmiensa perään 13-vuotiaana