Kommentti: Lauri Markkasella on paljon todistettavaa ensi kaudella – kirotun kaupungin fanit eivät innostuneet tuoreesta hankinnasta, mutta Chicagossa riemuittiin

Cleveland Cavaliers ei ole sellainen joukkue johon suomalaiset koripallofanit olivat toivoneet Lauri Markkasen päätyvän. Clevelandin kannattajatkaan eivät pomppineet riemusta. Yle Urheilun Janne Karinkanta pohtii Markkasen lähtökohtia ensi kauteen.

Lauri Markkasella on edessä uudet ajat Cleveland Cavaliersissa. Kuva: 2021 Getty Images

Lauri Markkasen siirrosta Chicago Bullista Cleveland Cavaliersiin uutisoitiin viime perjantaina. Uusi sopimus takaa Markkaselle mukavasti dollareita, mutta suomalaisfaneja Laurin uusi osoite ei lähtökohtaisesti lämmitä. Heille jotka toivoivat Markkasen päätyvän Luka Doncicin kaveriksi Dallasiin tai legendaarisen Boston Celticsin paitaan, oli Cleveland-sopimus aikamoinen lässähdys.

Kerrataan nopeasti ohiolaisseuran historiaa, joka on paria pätkää lukuun ottamatta suhteellisen synkkä.

Yhdysvalloissa tunnetaan “Cleveland sports curse”, eli “Clevelandin urheilukirous”. Taustalla on kaupungin kolmen suuren palloilujoukkueen 52-vuotinen taaperrus ilman mestaruuksia. Seurat pelasivat yhteensä 147 kautta voittamatta mitään. Pitkä kuiva kausi päättyi vasta 2016, kun LeBron James johdatti Cavaliersin mestaruuteen.

Jamesin siirryttyä Los Angeles Lakersiin Clevelandissa koitti paluu ankeuteen. Viidentoista joukkueen itäisessä konferenssissa Cleveland on kolmena viime kautena ollut sijoilla 13–15.

Mestaruusjoukkueesta on jäljellä vain 30 miljoonaa taalaa kaudessa tienaava ja loukkantumisista kärsinyt Kevin Love, joka pelaa Markkasen kanssa samalla pelipaikalla. Seurajohto on yrittänyt päästä parhaat päivänsä nähneestä laiturista eroon ostamalla hänet sopimuksestaan ulos, mutta 32-vuotias Love ei ole tähän suostunut.

Muutoin Cavaliers on nuori ja jälleenrakennuksen keskellä oleva joukkue, joka muistuttaa monella tapaa Chicago Bullsia, johon Markkanen liittyi neljä vuotta sitten. Tuttua on myös se, että Markkas-kaupassa toiseen suuntaan siirtyi fanien suuresti arvostama pelaaja. Viimeksi se oli Jimmy Butler, tällä kertaa Larry Nance Jr.

Chicagossa iloittiin, Clevelandissa ei

Larry Nance Jr. kasvoi muutaman Cavaliers-kautensa aikana fanien lemmikiksi. Mikään pallovirtuoosi hän ei ole, mutta periksiantamattoman taistelijaluonteensa ja kentän ulkopuolisen yhteisöllisen vaikuttamisen takia häntä pidettiin todella korkeassa arvossa Ohiossa. Hänen isänsä oli Cavaliers-ikoni, ja tämä vahvisti myös Nancen asemaa fanien silmissä.

Mutta nyt hän on poissa ja tilalla on loukkaantumisista kärsinyt nuori suomalainen, jolla on vielä paljon todistettavaa NBA-yleisön silmissä. Markkanen ja Nance ovat isoja laitahyökkääjiä, mutta pelityyliltään täysin erilaisia. Siksi heitä ei kuulukaan vertailla kuin kauppojen takia. Jos Markkanen loistaa, Nance unohtuu varmasti. Mutta jos Markkanen saa nihkeän startin, ovat fanit varmasti käärmeissään jonkin aikaa.

Larry Nance Jr vei pallon Chicago Bullsin Lauri Markkasen ja Denzel Valentinen nenän edestä huhtikuussa.

Tässä on kuitenkin paikallaan mainita, että 28-vuotias Nance itse pyysi siirtoa toiseen, paremmat menestysmahdollisuudet omaavaan seuraan. Kolmen joukkueen kaupassa Nance siirtyi Portlandiin.

Cleveland-fanien Twitterissä käytyjen keskustelujen ja joukkuetta seuraavien toimittajien kirjoitusten perusteella Markkasta ei nähdä sateentekijäksi. Suurista protesteista ei kuitenkaan ole kyse, eikä Markkasen tarvitse pelätä joutuvansa fanien hampaisiin. Mitään varsinaista huumaa Markkasen hankinta ei myöskään ole aiheuttanut, vaan häneen suhtaudutaan lähinnä varovaisen optimistisesti.

Chicagossa kauppoihin oltiin taas todella tyytyväisiä. Markkanen ei lähtenyt ilmaiseksi, kuten ehdittiin jo pelätä. Omia ensimmäisen kierroksen varausvuoroja viime kaudella kaupannut Bulls sai Markkasesta ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuoron, sekä pätevän roolipelaajan Derrick Jones Jr:n.

NBC Chicago (siirryt toiseen palveluun) piti kauppoja seuran kannalta täyden kympin suorituksena.

Markkanen kaipasi itsekin uutta starttia NBA-uralleen. Hänen kannaltaan ikävää on, että Markkanen pudotettiin Bullsin tulevaisuuden suunnitelmista juuri, kun härkälaumasta ollaan rakentamassa menestykseen kykenevää joukkuetta. Chicagoon on kesän aikana hankittu se kauan kaivattu pelintekijä, Lonzo Ball, sekä kaksi muuta selkeää vahvistusta, DeMar DeRozan ja Alex Caruso.

Markkasen aikana Bullsin kausi päättyi joka kerta runkosarjaan. Nyt se näyttää pomminvarmalta playoffjoukkeelta, optimistien silmissä jopa finaalikandidaatilta.

Avausviisikon rooli ei ole itsestäänselvyys

Entä jos siirtoa tarkastellaan Markkasen näkökulmasta? Neljän vuoden ja vajaan 60 miljoonan euron paperi on ainakin arvoltaan suurempi kuin moni uskoi hänen saavan vielä viikko sitten. Mikään tähtitieteellinen summa se ei NBA:n mittapuulla ole. Liigan palkkataulukossa (siirryt toiseen palveluun) Markkasen kausiansiot riittävät sijalle 75, Clevelandissakin on kolme paremmin tienaavaa.

24-vuotiaan suomalaisen pelillisestä roolista ja vastuun määrästä ei vielä kannata tehdä liian suuria oletuksia, mutta tarkastellaan hieman joukkeen runkoa.

Clevelandin takakenttä muistuttaa pelottavan paljon Chicagon vastaavaa. Bullsin takamiehiähän kritisoitiin usein siitä, että Markkasen tulkittiin saaneen liian vähän pallokosketuksia.

Saako Lauri Markkanen uransa lentoon Clevelandissa? Kuva: 2021 Nic Antaya

Clevelandissa peliä pyörittävät Collin Sexton ja Darius Garland, kaksi nuorta kaveria jotka mieluummin heittävät kuin syöttävät. Sille osastolle on toki hankittu myös vanhan liiton pelintekijä Ricky Rubio, juuri sellainen pelaaja, jota Markkasen rinnalle on toivottu. Espanjalaisen Rubion rooli ja peliaika Clevelandissa on kuitenkin jonkin sortin kysymysmerkki. Markkaselle kelpaisi varmasti mahdollisimman moni yhteinen peliminuutti.

Isojen miesten rotaatiossa Markkaselle löytyy jonkin verran kilpailua, eikä avausviisikon paikka ole itsestäänselvyys, vaikka Cavaliers ei mikään huippujoukkue olekaan. Etukentälle Clevelandilla on heittää muun muassa sentteri Jarrett Allen, kesän kolmosvaraus Evan Mobley ja jo aiemmin mainittu Kevin Love.

Allen ja Mobley eivät Markkasen tavoin ole mitään kolmoslinkoja, Love taas on erinomainen kaukoheittäjä. Allen sopii hyvänä puolustajana hienosti Markkasen rinnalle, mutta tulokas Mobleylle halutaan varmasti antaa tilaisuus. Loven tilanne on epäselvä.

Markkasen asema joukkueessa on siis hyvällä tavalla auki. Häneltä ei odoteta liikoja, mutta vastuuta on aivan varmasti tarjolla. Markkanen voi sitä paitsi lähestyä peliä huomattavasti rennommin nyt, kun sopimustilanteesta ei tarvitse murehtia.

Todistettavaa riittää silti. Markkanen puhui NBA-uransa alussa All Star-tavoitteestaan, joka ainakin viime kauden perusteella näyttää kaukaiselta unelmalta. Asian korjaaminen on kuitenkin Markkasen omissa käsissä. Nyt pitää vain pelata hyvin, valloittaa avausviisikon paikka, hurmata fanit ja ennen kaikkea pysyä pelikunnossa.

Lue lisää: