1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Robert Helenius

Robert Helenius nousee kilpakehään Las Vegasissa lokakuussa – "Olen paremmassa kunnossa kuin olin 28-vuotiaana"

Helenius ei ole päässyt ottelemaan kunnolla maaliskuun 2020 jälkeen, lähinnä koronatilanteen vuoksi. Uusintaottelu puolalaisen Adam Kownackin kanssa lykkääntyi heinäkuulta nyrkkeilyillan päätähden koronatartunnan vuoksi.

Ahvenanmaalla "ihan metsässä" asuva Helenius on voinut olla ja harjoitella hulinan ja hälinän ulkopuolella. Kuva: Lehtikuva

Ammattinyrkkeilijä Robert Helenius odottaa lokakuussa häämöttävää uusintaottelua Nevadassa kuin kuuta nousevaa.

Helenius kohtaa Las Vegasissa viimein puolalaisen Adam Kownackin viimein 9. lokakuuta. Kaksikon uusintaottelun piti koittaa heinäkuussa, mutta sitä lykättiin saman nyrkkeilyillan päätähden Tyson Furyn koronatartunnan seurauksena.

Heinäkuussa Furyn ja Denotay Wilderin piti mitellä MM-tittelistä Las Vegasin nyrkkeilyillan huipentumana, mutta ottelun siirtyessä myös Heleniuksen ja puolalaisen Kownackin revanssi lykkääntyi.

Helenius kohtasi Kownackin kehässä viimeksi New Yorkissa maaliskuussa 2020. Tuolloin Helenius tyrmäsi tappiottomana olleen Kownackin. Niitti nähtiin neljännessä erässä.

Tuon maaliskuun jälkeen Helenius ei ole haluistaan huolimatta voinut nousta kilpakehään. Ottelemisen on estänyt lähinnä korona.

– Syöhän se miestä, kun ei ole päässyt työmaalle. Sitä on vaan pidettävä itsensä tiukassa timmissä, vaikka mikä olisi. Treenileirejä ja sparrareita minulla on ollut toinen toisensa jälkeen, ja ne kaikki ovat käyneet kalliiksi, Helenius kertoo STT:lle.

Helenius on jo 37-vuotias, joten lokakuun ottelu on uran jatkon kannalta merkittävä.

– Olen paremmassa kunnossa kuin mitä olin 28-vuotiaana. Kestän nyt 12-eräisen ottelun. Jaksan iskeä, vaikka jo huomenna kävisi kutsu kehään.

Pitkä retki ammattilaisena

Heleniuksella on ammattilaiskehästä muun muassa Euroopan mestaruus (EBU) ja eri liittojen Intercontinental-mestaruuksia. Helenius on ansainnut niin ikään WBA:n Gold Champion -tittelin.

Helenius takoi tulosta jo amatöörinä. Hän teki sitä muun muassa Saksan Bundesliigassa. Helenius iski yli 91-kiloisten EM-hopeaa Bulgarian Plovdivissa vuonna 2006.

Ammattilaisena "Robbe" Helenius on ollut vuodesta 2008.

– Pitkä retki on ollut, kieltämättä. Pitkä, mutta ei suinkaan yhtäjaksoinen. Loukkaantumiset ja muut pakolliset huilit ovat ehkä vaikuttaneet siihen, etten ole vielä eläköitynyt nyrkkeilystä, Helenius toteaa.

– Aion olla ammatillisessa iskussa vielä 2-3 vuotta. Lokakuu näyttää suunnan ja totuuden.

Helenius lyö kovaa, on ulottuva ja taidokas jälkitilanteissa, mutta millä nyrkkeilyn osa-alueella hän näkisi parannettavaa?

– Suojausta voi kehittää aina. Minun on kyettävä keskittymään aiempaa paremmin. Jos menee monta erää hyvin, minuun hulmahtaa liiallinen hyvän olon tunne. Se herpaannuttaa. Tiukat taistot sopivat minulle parhaiten. Silloin pysyn kuosissa, Helenius luonnehtii.

– Tahto ja keskittyminen ovat olennaisasioita. On koko ajan tiedettävä se, mitä tekee. Millisekunnin unohdus voi viedä turmioon.

Nyrkkeily on kova laji. Saku Schildtin, Sami Lommin ja Jussi Talvitien uutuusteoksessa Tuhannen ja yhden iskun tarinat (Docendo) Helenius totesi, että nyrkkeilyssä kehään noustessa on oltava valmis vaikka kuolemaan.

– Kaikki tärkeät asiat pitää olla puhuttu lähimpien kanssa, ettei mitään jää sanomatta, jos jotain tapahtuu.

Ahvenanmaalla on hyvä olla

Helenius syö paljon lihaa ja rasvaa ja pitää pitkiä paastoja.

– Näen vaivatta itseni alkukantaisena, aivan kivikautisena ihmisenä, Helenius mainitsee.

Ahvenanmaalla "ihan metsässä" asuva Helenius on voinut olla hulinan ja hälinän ulkopuolella.

– Vaimoni Sandra, lapsemme ja koirat ovat minulle tosi tärkeitä. Täällä Ahvenanmaalla meidän kaikkien on hyvä olla, kaikessa rauhassa.

Ahvenanmaa on aloittanut hyvissä ajoin 100-vuotisjuhlinnan, mutta manageri Markus Sundman huolehtii siitä, ettei Helenius mene kotisaarellaan kaikkiin maljannostajaisiin. Kilpakehään nyt 112-kiloinen ja 199-senttinen Helenius astuu jo reilun kuukauden päästä.

– Adam Kownacki tullee nyt aggressiivisemmin päälle kuin vuoden 2020 alussa. Mutta ei se mitään, ei miehessä mikään hämää. Nyrkkiä se tottelee siinä missä kaikki toiset, Helenius sanoo itsevarmasti.

**Lue myös: **Yhdysvaltalaismediat: Furyn ja Wilderin ottelu siirtyy koronatartuntojen takia – myös Robert Helenius joutuu odottamaan paluuotteluaan

Robert Helenius saa unelmatilaisuuden: ottelee nyrkkeilyn supertapahtumassa Yhdysvalloissa ja kuittaa historiallisen kovan palkkion