1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"

Jukureiden ykköshankinta, maailmanmestari Jarkko Immonen kehuu Olli Jokisen intoa ja paloa valmentamiseen

Päävalmentaja Olli Jokinen taktiikkataulun äärellä Jukurien harjoituksissa elokuussa 2021. Kuva: Esa Huuhko / Yle

MIKKELI. Mikkelin Jukureiden aamuharjoituksessa toiminta on koko ajan päämäärätietoista. Viikon ensimmäisessä sessiossa uuden päävalmentajan läsnäolo näkyy ja kuuluu: komennot kaikuvat selkokielisellä englannilla terävästi ja harjoituksen luonne on muutenkin kovatempoinen.

Uusi käskyttäjä ohjaa, opastaa, käy keskusteluja viisikkojen kanssa sekä näyttää itse tarvittaessa esimerkkiä.

– Odotitko muka jotain muuta, nimekäs päävalmentaja hymyilee kesäpartansa takaa leveästi ja iskee silmää rennosti.

Kalevankankaan areenan uusi odotettu sheriffi, Olli Jokinen on saapunut Jukureiden komentajaksi.

SM-liigakauden eittämättä kiinnostavimman päävalmentajan olemuksessa harjoituksen jälkeen on levollisuutta. Samalla debyyttivalmentaja huokuu kuitenkin suurta nöyryyttä uuden tehtävän ja joukkueensa edessä.

– Olemme muiden valmentajien (Sergei Krivokrasov, Vesa Surenkin) kanssa auttamassa täällä pelaajia, jotta he voisivat toteuttaa omia unelmiaan. Meidän tehtävä on olla pelaajilla töissä, se on lähtökohta, Jokinen painottaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Valmentajana on mietittävä, miten voisin auttaa tiettyä pelaajaa kehittymään tietyssä asiassa juuri sinä päivänä. Valmentajan homma on 24/7. Yritämme löytää ratkaisuja, jotta pelaaja pystyy toimimaan jäällä luonnollisesti, hän jatkaa.

Jokisen, 42, palkkaamista viime keväänä Jukureiden päävalmentajaksi ihmeteltiin kiekkopiireissä kautta maan. Merkittävän kansainvälisen uran pelaajana tehnyt huippusentteri ei ollut ehtinyt valmentaa aikuisten tasolla vielä missään. Jokisen valmennuskokemus on toistaiseksi rajoittunut oman kiekkoakatemian toimintaan Floridassa. Arvostelu ei hetkauttanut häntä keväällä, nyt vieläkin vähemmän.

– Asiantuntijat saavat vapaasti arvostella, miten pelaamme tai millaisella ilmeellä pelaamme. Joukkueen tehtävä on toimia arjessa juuri niin hyvin, että kehitymme joukkueena ja yksilöinä, Jokinen toteaa suoraan.

– Meillä oli selkeä suunnitelma, kun lähdimme liikkeelle. Se, miten toimimme arjessa, heijastuu suoraan siihen, miten me pelaamme. Onneen ei ole oikotietä vaan me keskitymme Jukureissa työntekoon. Muut saavat tehdä analyysit pelistämme.

Yli 1200 NHL-ottelua pitkällä urallaan pelannut Jokinen tietää tarkkaan, mitkä asiat joukkueessa nousevat pintaan, kun painetaan hommia läpi pitkän kauden. Nousuja ja laskuja riittää.

– Joukkueen arvomaailma perustuu puhtaaseen rehellisyyteen. Jokainen saa tuoda oman rehellisen persoonansa joukkueeseen, nimenomaan koppielämään. Halutaan pitää mielessä, että jääkiekko on kuitenkin hauskaa ja kiva elämäntapa, hän sanoo.

Päävalmentaja Jokinen muistuttaa, ettei joukkue ole silti mikään hauskanpitorinki. Loppupeleissä kaukalossa Jukureidenkin pitää tehdä raakaa tulosta.

– Kun mennään jäälle niin ollaan tosissaan ja kehittymässä. Silloin mennään mukavuusalueen ulkopuolelle ja halutaan nostaa päivittäisen tekemisen rima mahdollisimman korkealle.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Korvaamaton Immonen

Jukureiden uusiutuneen joukkueen helmi alkavalle kaudelle on luonnollisesti kunnioitettavan uran Euroopan kaukaloissa tehnyt Jarkko Immonen. Kevään 2011 Leijonien maailmanmestarijoukkueen kärkisentteri hakee pitkälle uralleen vielä yhtä nousua sekä positiivista jaksoa ankeisiin tunnelmiin päättyneen JYP-ajanjakson jälkeen.

– Hieman jännitti, kun astelin uuden joukkueen koppiin toukokuussa ensimmäistä kertaa. Olin jutellut Ollin kanssa jo keväällä eli tiesin, mitä tuleman pitää. Jukurit kuulosti hyvältä ja olen todella innoissani, Immonen valottaa.

Immonen, 37, ei hypännyt Jukureiden kelkkaan hetken mielijohteesta.

– Innostuin Ollin kanssa keskustellessa siitä, miten Jukureissa halutaan toimia, pelata ja harjoitella eli ylipäänsä siitä meiningistä, mitä tänne halutaan. Se kuulosti todella hyvältä, hän taustoittaa.

– Toki päätökseen vaikutti muutaman tutun pelaajan mukaantulo, mutta minua innosti mahdollisuus tehdä pelaajana vielä jotakin uutta.

Immosella ja päävalmentaja Jokisella on yhteistä historiaa jo Suomen maajoukkueesta. Molemmat olivat kahdesti samaan aikaan Leijonien olympiajoukkueessa (2010 ja 2014) sekä kerran myös Suomen MM-joukkueessa (2014).

Kaksikkoa yhdistää myös yksi olennainen seikka: savolaisuus. Immosen kaltaisen pelaajan rutiini kansainvälisistä huippupeleistä sekä tietopankki on uudelle päävalmentajalle kullanarvoinen.

– Jarkko on valmentajalle korvaamaton. Tiedän, millainen persoona hän on arjessa, millainen pelaaja kentällä ja pukukopissa. Hän on korvaamaton siitäkin syystä, että noinkin kokenut ja paljon voittanut ammattilaisurheilija haluaa vieläkin kehittyä, Jokinen kehuu.

Peräti 550 SM-liigaottelua pelannut Immonen on nähnyt urallaan useita suomalaisvalmentajia ja osaa tuoda heti esille uuden Jukurit-valmentajan näkyvimmät piirteet.

– Ollilla on hyvä ote. Eri asioihin keskitytään tarkkaan. Asioita ei tehdä tekemisen ilosta vaan niitä tehdään perustellusti. Ollin innostus ja palo valmennukseen näkyvät kaikesta hänen tekemisestään, hän toteaa innostuneesti.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Into ja aktiivisuus esiin

Olli Jokisen Jukurit-miehistön tavoitteena on saavuttaa Mikkelissä kotiyleisön luottamus mahdollisimman nopeasti. Samalla pitäisi vaientaa kaukalossa suuren yleisön epäilykset koko Jokisen johtamaa projektia kohtaan.

– Aktiivisuus on se juttu. Haluan, että joukkueemme on energinen ja aktiivinen. Meillä on liikkuva joukkue, joka pystyy kaukalossa reagoimaan, päävalmentaja linjaa.

– Kun ihmiset tulevat tänne Kalevankankaalle niin haluan, että joukkueemme energia on käsinkosketeltavissa joka ilta, Jokinen jatkaa.

Jukureiden luottosentteri on päävalmentajan kanssa samalla aaltopituudella.

– Meillä on kova palo pelaamiseen ja voittamiseen. Uskon, että se tulee näkymään myös pelaamisessa kauden aikana, Immonen ennustaa.

Mikään ei tapahdu Jukureissakaan hetkessä sormia napsauttamalla, mutta pelin kehittymistä edelliskausista olisi synnyttävä.

– Meille startti liigaan on tärkeää. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat voittaneet urallaan. He tuovat pukukoppiin ymmärryksen, ettei liigaa voiteta vielä syyskuussa, Jokinen tähdentää.

– Sanotaan niin, että pudotuspeleihin et pääse syyskuussa, mutta pudotuspelipaikan voit menettää silloin. Se on fakta, päävalmentaja lataa.

Jokisella on iso luotto ryhmäänsä, kun Jukurit astelee SM-liigakauden avausotteluun kotikentällään KalPaa vastaan.

– Jokaisella pelaajalla on näytönhalu, on kyseessä nuori tai kokenut pelaaja. Näytönhalu siinä mielessä, että pystyy yksilönä kehittymään ja nostamaan omaa tasoaan. Siinä mielessä on ollut kiva olla mukana tällaisessa ryhmässä, päävalmentaja kehuu.

Mikkelissä halutaan ensi keväänä ottaa iso askel koko Jukureiden SM-liigahistoriassa. Jukurit ei halua olla SM-liigassa enää mikään mukanaroikkuja.

– Suora pudotuspelipaikka, Jokinen linjaa suoraan.

Sillä tutulla ollijokismaisella itseluottamuksella, josta paistaa läpi silti terve nöyryys.

Jääkiekon SM-liiga alkaa torstaina 9. syyskuuta viime kevään finaaliuusinnalla, kun Lukko ja TPS ottavat mittaa toisistaan. Jukurit avaa kautensa seuraavana päivänä KalPaa vastaan.

Lue myös:

SM-liigan lomautettujen valmentajien palkkakiista menossa käräjille

Jääkiekkoliigan TPS teki 2,6 miljoonaa euroa tappiota

Jukureiden viime kauden tulos roimasti miinuksella suurista säästöistä huolimatta