1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Näin syntyi Huuhkajien taidokas voittomaali, jossa Pohjanpalon ja Urosen yhteys näkyi huimalla tavalla: "Ei siinä tarvitse edes sanoa, minne mennään"

Voittomaali syntyi Jere Urosen ja Joel Pohjanpalon pitkästä pelihistoriasta, jossa toisen tyyli tunnetaan läpikotaisin. Asiantuntija Olli Huttunen arvioi Ylelle Huuhkajien pelanneen fiksua peliä ja eväiden olevan kunnossa tiistain Ranska-peliin.

Joel Pohjanpalon mukaan tiistaina Ranskasta lähdetään hakemaan tulosta ja pisteitä, vaikka odotukset eivät Suomen puolella olisikaan. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajat otti lauantaina odotetun ja toivotun voiton kotiyleisön edessä Kazakstanista Olympiastadionilla.

Joel Pohjanpalo teki Suomelle tarvittavan maalin Jere Urosen keskityksestä ja se riitti Suomen 1–0-voittoon.

Pelin ainoa maali syntyi Pohjanpalon mukaan laitaan hyvin saadusta pallosta ja siitä osuvasti syntyneestä keskityksestä.

– Kazakstanilla on aika tiukka se keskusta ja tiesimme, että siitä on vaikea päästä läpi. Eli siihen tilanteeseen keskitys on yksi hyvä tapa, Pohjanpalo analysoi tiedotustilaisuudessa ottelun jälkeen.

– Pallo tuli Jerelle laitaan ja hän näki, että minä ja Teme (Teemu Pukki) olimme hyvin boksissa siinä. Jere laittoi upean pallon, pääsin päällä väliin ja päätin ohjata pallon takakulmaan. En itse ole nähnyt maalia jälkeenpäin, mutta kait se aika hyvin oli takakulmaan uponnut, Pohjanpalo jatkaa.

Visualisointi Suomen voittomaalista Kazakstania vastaan. Video: Jaakko Torvi

Pohjanpalon puskumaalia voi kuvailla teknisesti vaikeaksi. Onnistuminen oli Pohjanpalon mukaan juniorista lähtien tehdyn treenin tulosta, mutta tuurillakin on osuutta.

– Siinä tarvitsee aina vähän tuuria mukaan. Joku on joskus sanonut, että hyvillä maalintekijöillä on aina vähän tuuria mukana.

Pohjanpalo myöntää, että ensimmäisellä puoliajalla saattoi tulla ohimeneviä turhautumisen hetkiä hyvissä maalintekosaumoissa, kun palloa ei vaan tullut.

– Mutta se kestää vain sen yhden hetken, sitten nollataan ja mennään seuraavaan tilanteeseen. Pelasimme mielestäni hyvin ja tiesimme, että ensimmäisellä puoliajalla ei tarvita maalia.

– Tämä on tulosurheilua. Tiesimme, että yksi–nolla riittää ja sillä saa sen kolme pistettä ja toisen paikan lohkossa.

Myös keskityksen tehnyt Jere Uronen kommentoi maalia tiedotustilaisuudessa.

– Jollen (Pohjanpalo) kanssa olemme pelanneet ikuisuuden samassa joukkueessa, ihan pienestä asti. Ei siinä tarvitse edes sanoa, minne mennään. Tiedän, millaisia palloja Jolle tykkää saada ja millaisia palloja Teme tykkää saada.

Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo ja Kazakstanin Alexandr Marochkin ensimmäisellä puoliajalla. Kuva: Tomi Hänninen

"Hyvin fiksusti pelattu"

Tiedotustilaisuudessa sekä Pohjanpalo, Uronen että Rasmus Schüller arvioivat Huuhkajien pelanneen selkeää ja hyvää peliä. Kaikki kolme osoittivat myös kiitoksen faneilleen, joita oli saapunut 10 000 Olympiastadionille.

– Siinä ei tunne happoja jaloissa, kun hyökkää kohti Pohjoiskaarretta ja haluaa voittaa. Oli todella nautinnollista pelata, iso kiitos, Schüller sanoi tiedotustilaisuudessa.

Päävalmentaja Markku Kanerva ei lähtenyt heti ottelun jälkeen analysoimaan kovin yksityiskohtaisesti pelaajien suorituksia, mutta totesi kokonaisuuden olevan ihan hyvä.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen antaa Huuhkajille kokonaisuudessaan Kazakstan-pelistä hyvän arvosanan. Hänen mukaan etenkin puolustus toimi hyvin ja pelityylin kehityskaari oli toimiva.

– Tämä oli tärkeä tulos tässä tasapelien lohkossa. Jokainen kolme pistettä on erittäin tärkeä ja etenkin kotipelistä täytyy ottaa voittoja.

– Ensimmäisellä puoliajalla väsytettiin vastustajaa, pidettiin vauhtia ja haettiin maalipaikkoja. Toisella puoliajalla tehtiin se tarvittava maali ja sitten jäädytettiin peli. Hyvin fiksusti pelattu peli, Huttunen analysoi.

Rasmus Schüller ja Jere Uronen kommentoivat tiedotustilaisuudessa Suomen suoriutuneen illan ottelussa hyvin. Välissä Kazakstanin Georgi Zhukov. Kuva: Tomi Hänninen

"Olisi Onni voinut maalinkin tehdä"

Huttusen mukaan koko joukkue onnistui, mutta yksittäisistä pelaajista hän nostaa esiin nuoria lupauksia, kuten Onni Valakarin, joka pelasi Huttusen mukaan avauksessa erinomaista peliä.

Myös vaihtovalinnat olivat Huttusen mukaan toimivia toisella puoliajalla.

– Saatiin tuoreita jalkoja keskialueelle. Täytyy ilolla katsoa näitä vaihtoja, Urho Nissilä, Kaan Kairinen suoriutuivat erinomaisesti tuossa tilanteessa. Varsinkin Nissilä oli erittäin näkyvästi pelissä mukana.

– Kiva nähdä, että meillä on tulevaisuutta myöskin keskialueella, Huttunen tuumaa.

Tiedotustilaisuudessa päävalmentaja Kanervalta kysyttiin myös Valakarin suorituksesta.

– Mielestäni Valakari suoriutui ihan hyvin, ja koko joukkue. Olisi Onni voinut sen maalinkin tehdä, oli ihan hyvin paikka. Se oli toisaalta myös roolitusjuttu, että saadaan (Robert) Tayloria ja Valakaria maalipaikoille. Molemmilla oli se yksi paikka, Kanerva totesi.

Markku Kanerva ei intoutunut tiedotustilaisuudessa analysoimaan Suomen pelaajien suorituksia kovin syvällisesti. Kuva: Tomi Hänninen

Tiistaina vastassa Ranska

Suomi on pelannut nyt kolme karsintaottelua, keväällä tuli kaksi tasapeliä ja nyt voitto Kazakstanista. Tasapelit Suomi pelasi maaliskuussa Bosnia ja Hertsegovinaa (2–2) ja Ukrainaa (1–1) vastaan.

Tiistaina edessä on Ranskan kohtaaminen vierasottelussa Lyonissa. Viime marraskuussa Huuhkajat löi Ranskan harjoitusottelussa 2–0. Tiistaina vastassa saattaa olla "suhteellisen vihaista ranskalaista", Pohjanpalo veistelee.

– Kaikki teitävät, kuinka kova maa Ranska on. Mutta emme me lähde sinne vain pelaamaan, vaan haluamme myös tulosta aikaiseksi ja lähdemme hakemaan vähintään sitä pistettä tai miksei myös voittoa, Pohjanpalo sanoo tiedotustilaisuudessa.

– Jos teemme parhaamme, niin tiedämme, että ei tarvitse katsoa taaksepäin. Tärkeintä on pitää jalka kaasulla ja unelma elossa niin poitkään kuin mahdollista, sanoo puolestaan Jere Uronen.

Asiantuntija Olli Huttusen mukaan Suomen mahdollisuudet ovat hyvässä puolustuspelissä.

– Ranska on pikkaisen takerrellut peleissä, sieltä puuttuu esimerkiksi Kylian Mbappe kärjestä. Ranska ei tykkää pelata matalalla blokilla pelaavia joukkueita vastaan ja se antaa Suomelle mahdollisuuden. Hyvä puolustuspeli ja siihen hyvä suunnanmuutos antaa Suomelle mahdollisuuden, Huttunen arvioi.

Lue myös: Huuhkajat avasi voittotilinsä MM-karsinnoissa – Pohjanpalon upea pusku päätti kuivan kauden

Huuhkajat onnistui vihdoin maalinteossa, Pohjanpalo nousi Suomen sankariksi voitossa Kazakstanista – Yle seurasi hetki hetkeltä

Huuhkajilla vastassa Olympiastadionilla yllätysvalmis vieras – Teemu Pukki uskoo vireeseensä

Mbappe ei pelaa ensi viikolla Huuhkajia vastaan MM-karsinnassa

Oikaisu 5.9. klo 13: Jutun alussa kirjoitettiin virheellisesti perjantaista, vaikka Suomen ja Kazakstanin ottelu oli lauantaina.