Suomen loistava alku ei riittänyt Venäjää vastaan, Sammelvuon suojatit 3–1-voittoon

Vaikka tänään tuli tappio, ei tilanne ole Suomelle synkkä. Takana on kaksi voitettua ottelua. Venäjänkään ottelumenestys alkulohkossa ei ole ollut yhtä voittoputkea.

Antti Ronkaisen sai kehuja itseluottamuksestaan studiosta selostaja Mikko Hannulalta ja asiantuntija Timo Toivoselta. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen lentismiesten peli alkoi lupaavasti ensimmäisen erän voitolla Venäjästä, mutta toisessa, kolmannessa ja neljännessä erässä suunta muuttui.

Ilmassa oli ennen ottelua kihelmöivää jännitystä sillä Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjän olympiakomitean joukkue (ROC) ylsi hopealle Tokion olympialaisissa.

Suomen kokoonpanosta olivat poissa yleispelaaja Sakari Mäkinen ja keskitorjuja Miki Jauhiainen. Lentopallokonkari Mikko Esko tuli Eemi Tervaportin tilalle ja avasi pelin passarina, uudessa roolissa.

Kolme erää Venäjälle, Suomelle yksi

Suomi vei ensimmäisen erän pistein 25–22. Venäjä tosin hiosti kintereillä ja onnistui jatkuvasti kaventamaan eroa.

Toisessa erässä osat vaihtuivat. Venäjä otti ohjakset ja laukkasi huimaan etumatkaan. Toinen erä päättyi Venäjälle 25–15.

Kolmas erä oli melkoista jännitysnäytelmää, kun Suomi ja Venäjä vuoroin kävivät johdossa ja erä eteni piinaavasti tasapelistä toiseen. Tilanne ehti oli jo 24–24, mutta Sammelvuo halusi haaston eräpallosta ja Suomen piste pyyhkiytyi pois. Venäjä voitti kolmannen erän lopulta pistein 25–23.

Neljännessä erässä Suomi pääsi alussa erinomaisesti niskan päälle ja johti peliä. Tasaisen keskivaiheen jälkeen Venäjä paini itsensä ottelun johtoon. Suomelle sattui harmillisia virheitä ja Venäjä vei lopulta neljännen erän 25–17.

Tolvanen: "Ei ole mitään hävettävää"

Studiossa selostaja Mikko Hannula ja Ylen lentopalloasiantuntija Timo Tolvanen arvioivat Suomen pelanneen kuitenkin hyvää peliä häviöstä huolimatta.

– Ei ole mitään hävettävää. Suomi pelasi omilla vahvuuksillaan ja pisti oikeasti Venäjän tiukoille, kyllä siellä oli aika tuskaisia ilmeitä välillä.

Vaikka Suomi otti sunnuntaina tappion Venäjästä, ei tilanne suinkaan ole toivoton. Suomella on taskussaan voitot Pohjois-Makedoniasta ja Espanjasta eikä näytä siltä, että Suomen lento EM-kotikisoissa tyssäisi alkulohkoon.

Venäjä puolestaan on ennen Suomi-ottelua hävinnyt avauspelinsä Turkille, mutta voittanut Alankomaat täpärästi.

Suomi on yhä sarjataulukossa Venäjää edellä.

Niko Suihkonen arvioi Suomen taistelleen kelvollisesti vastustajan korkeaa torjuntaa ja pidempiä miehiä vastaan. Kuva: Lehtikuva

Nikula: "Ehkä olisimme voineet syöttää paremmin"

– Vähän oli hermostuneisuutta alussa, mutta kyllä se lähti ihan hyvin kulkemaan, arvioi Aaro Nikula omaa peliään jälkikäteen Ylen Petri Sjöblomin haastattelussa.

Urpo Sivulan tilalle pelin aikana tullut Nikula arvioi, että Venäjää vastaan oltaisiin voitu pelata kenties vielä aggressiivisemmin.

– Ehkä olisimme voi syöttää paremmin ja vähän aggressiivisemmin lähteä hyökkäämään, vaikka Venäjällä onkin vahva torjunta, Nikula arvioi.

Myös Niko Suihkonen arvioi Suomen taistelleen kelpo pelin pidempiä miehiä vastaan.

– Torjunta oli vastustajalla aika paljon korkeammalla ja pidempiä miehiä vastassa, mutta eihän sitä passaa pelätä, Suihkonen totesi.

Seuraavat ottelut:

Ti 7.9. klo 20 Suomi - Hollanti TV2 ja Yle Areena
klo 19.45 Yle Puhe

Ke 8.9. klo 20 Suomi - Turkki TV2 ja Yle Areena
klo 19.45 Yle Puhe