1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Joni Kauko yllätti lähtemällä kohti tuntematonta – uusi seura odottaa rantaparatiisissa, mutta maajoukkueura on vaakalaudalla: "Tiedostan kyllä riskit"

Joni Kauko päätti jättää Pohjois-Euroopan talviset jalkapallosarjat taakseen. Maajoukkuepelaajan shokkisiirto Intiaan julkaistiin keskellä EM-kisoja.

Joni Kaukon ura jatkuu Intiassa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Turnausmatka Malediiveille jäi väliin. Se harmittaa jalkapalloilija Joni Kaukoa.

Lohtua voi kuitenkin hakea siitä, että uusi sarjakausi käynnistyy parin kuukauden kuluttua. Silloin kaikkein tutuimmaksi paikaksi on todennäköisesti tulossa Goa, joka nurmikenttiensä sijasta tunnetaan paremmin sadan kilometrin rantaviivastaan.

Kesän EM-kisat olivat täydessä vauhdissa, kun Intiasta kantautui yllättäviä uutisia. Huuhkajien keskikentällä pelanneen Kaukon seuraavaksi osoitteeksi paljastui ATK Mohun Bagan.

Oikeastaan Kauko yllättyi itsekin. Sopimus oli tehty jo aiemmin, mutta maajoukkueen ottelut piti pelata pois alta ennen seuraavan siirron julkistamista.

– He olisivat halunneet julkaista sen jo paljon aiemminkin. Ehtonamme kuitenkin oli, että pysyttäisiin vaiti kisojen loppuun asti. Halusin keskittyä peleihin ja tiesin, että tästä saattaisi kehkeytyä jonkinlainen rumba, Kauko nauraa.

Intialaiset olivat kosiskelleet Kaukoa jo pidempään. Aiemmin siirto jäi kuitenkin pelkän kyselyn tasolle, sillä Kaukon aiempi seura - tanskalainen Esbjerg - ei halunnut luopua pelaajastaan.

Tällä kertaa Kauko oli vapaa lähtemään ja teki kahden vuoden sopimuksen. Tärkeintä oli halu vaihtaa Tanskan pelikentät astetta värikkäämpään kokemukseen.

– Edellisinä vuosina en ehkä itsekään ollut vielä valmis lähtemään. Nyt oli sopiva hetki. Sopimus oli katkolla ja halusin lähteä katsomaan uusia asioita. Olen painanut menemään Euroopassa viimeiset kymmenen vuotta ja se alkoi vähän tuntua puurtamiselta, hän sanoo.

Kauko edusti Suomea kesän EM-kisoissa. Kuva: Lars Baron / All Over Press

Kaukana Huuhkajista

ATK Mohun Bagan on nuori fuusioseura Intian Kalkutasta. Seuran toiminta sai alkunsa vasta viime vuonna, kun kaksi saman kaupungin seuraa yhdistyivät.

Tällä hetkellä ATK Mohun Bagan pelaa Aasian seurajoukkueiden maanosaturnausta, AFC Cupia. Kauko on kuitenkin vielä kaukana joukkueestaan. Kun joukkue elokuun lopussa saavutti Malediiveilla paikan pudotuspelivaiheeseen, Kauko harjoitteli 7500 kilometrin päässä turkulaisen Interin kanssa.

– Uutena pelaajana menee aina oma aikansa tottua asioihin. Olen myös ensimmäistä kertaa Intiassa. Malediiveilla on vielä kuumempi kuin Intiassa – aika paljonkin kuumempi. Teimme siis päätöksen, että jäin vielä pois ja pääsin hetkeksi latailemaan akkuja.

Maajoukkueen vakiokasvon lähtö planeetan toiselle puolelle oli odottamaton ratkaisu. Intia ei lukeudu jalkapallon mahtimaihin ja kausikin etenee eri tahdissa.

Kauko ymmärtää ihmetyksen, mutta perustelee päätöstään uteliaisuudella.

– Intia on monelle vähän eksoottisempi kohde ja sellainen, mihin kaikki eivät ehkä heti ensimmäisenä lähtisi. Se, että se on täysin uusi juttu, oli itse asiassa yksi niistä syistä, miksi halusin sinne. Olen aina tykännyt matkustaa paljon ja nähdä uusia kulttuureja. Nyt pääsen kokemaan sen ammatin ohessa ja olen todella innoissani.

31-vuotias turkulainen on jo nähnyt kaiken, mitä pohjoisen Euroopan kentillä on tarjottavana. Turkulaisessa Interissä ammattilaisuransa aloittanut pelaaja on sittemmin palloillut Saksassa ja Tanskassa.

Samalla sopimus kuitenkin uhkaa maajoukkueuran jatkoa. Kauko ei ollut mukana Markku Kanervan viimeisimmissä valinnoissa, koska ei ollut saanut pelituntumaa.

Kun pelit aikanaan jatkuvat, se tapahtuu kaukana, jopa tutkan ulkopuolella.

– Kerroin Rivelle suoraan, mikä tässä on ajatuksena ja oman mielipiteeni. Tiedostan kyllä riskit. Kausi menee eri tavalla, eikä se välttämättä aivan palvele maajoukkuetta. Sanoin tietysti omasta puolestani, että olen aina käytettävissä. Se ei muutu mihinkään. Tiesin kuitenkin, että se vaikeutuu paljon.

– Tällä kertaa en ollut mukana ja se on ymmärrettävää, kun en ollut hetkeen päässyt pallotreeneihin tai pelaamaan. Silloin on vaikea lähteä pelaamaan MM-karsintaa. Toivotaan kuitenkin, että vielä tulisi paikka päästä mukaan. Olen ollut mukana todella kauan ja se on kyllä niin siistiä, kun saa olla osa sitä joukkuetta. Siellä on niin hyvä fiilis. Se on ihan kuin lähtisi tapaamaan omaa perhettä tai läheisiä kavereita.

Lähtö Intiaan saattaa mutkistaa Kaukon maajoukkueuran näkymiä. Kuva: Gonzalo Arroyo / UEFA / Getty Images

Koronakupla turistikohteessa

Intian Superliigan kausi käynnistyy marraskuussa ja päättyy maaliskuussa. ATK Mohun Bagan lähtee parantamaan viime kauden kakkostilaansa hävittyään mestaruuden maalierolla.

Kukin seura saa värvätä korkeintaan kuusi ulkomaalaispelaajaa, joista neljä saa olla kentällä yhtä aikaa. Suomalaisista maalivahti Jussi Jääskeläinen kävi vuonna 2017 pelaamassa muutaman kuukauden pätkän juurikin ATK:ssa. Hyökkääjä Njazi Kuqi ehti pelata samassa joukkueessa kuusi ottelua.

Se, miten kaikki lopulta toimii, on Kaukolle itselleenkin edelleen pieni arvoitus. Kolmen viikon visiitti kesällä antoi kuitenkin ensimakua.

Silloin nurmi tuntui koostumukseltaan ja käyttäytymiseltään kummalliselta, ehkä puuduttavan kuumista olosuhteista johtuen. Pallokin oli erikoinen, Intian liigan oma. Viiden miljoonan asukkaan Kalkutta 27 asteen vuotuisella keskilämpötilallaan on oma lukunsa Lappeenrannan kokoisen Esbjergin jälkeen.

Kohta listaan voidaan lisätä poikkeuksellinen koronakupla. Kaikki Intian Superliigan ottelut pelataan kolmella stadionilla rantaparatiisi Goassa.

Niitä erikoisuuksia Kauko kuitenkin haluaakin nähdä.

– Pakkasvuosista on jo kokemusta. On treenailtu miinusasteissa ja lumihangissa. Nyt on tietysti se toinen puoli, eli niin pirun kuuma. Ensimmäiset viikot kesällä olivat kyllä heti haastavat. Tiesin tietenkin, että siellä on kuumaa ja kosteaa, mutta kyllä se silti yllätti tällaisen pohjolan miehen.

Lue myös:

Joel Pohjanpalo lainalle Turkkiin – uusi seura tiedotti sopimuksesta

Näin syntyi Huuhkajien taidokas voittomaali, jossa Pohjanpalon ja Urosen yhteys näkyi huimalla tavalla: "Ei siinä tarvitse edes sanoa, minne mennään"

Huuhkajat avasi voittotilinsä MM-karsinnoissa – Pohjanpalon upea pusku päätti kuivan kauden