1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Formula 1

Asiantuntija epäilee, ettei Bottas saa uudessa tallissa nauttia Mercedeksen moottorista: "Varmasti tämä on pettymys"

Formula-asiantuntija Jukka Mildhin mukaan Bottas voi saada Alfa Romeolla enemmän sananvaltaa ja johtavan kuljettajan paikan. Toisaalta mahdollisuudet menestykseen eivät lähtökohtaisesti ole enää samat kuin Mercedeksellä.

Miten käy Valtteri Bottaksen uuden tallin leivissä? Kuva elokuun alusta, jolloin Bottas joutui keskeyttämään Hungaroringissa Budapestissä. Kuva: imago images/HochZwei/ All Over Press

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh näkee Valtteri Bottaksen Alfa Romeo -siirrossa sekä takapakkia että hyviä puolia.

Aloitetaan hyvistä.

Ensinnäkin moninkertainen grand prix -voittaja pysyy siirron myötä Formula 1:ssä.

Toisekseen Alfa Romeolla ilmapiiri voi olla Mercedestä parempi ja Bottas voi saada enemmän sananvaltaa.

– Nyt vaikuttaa siltä, että hän saisi Alfa Romeolla team leaderin eli johtavan kuljettajan paikan, vaikkei sitä ehkä julkisesti sanota.

Mildh arvioi, että Bottaksen ja Alfa Romeon takana olevan Sauberin tallipäällikön Frédéric Vasseurin yhteistyö on sujuvaa.

– Heillä on Vasseurin kanssa yhteinen menestyksekäs tausta. Uskon, että pystyvät kommunikoimaan hyvin.

Bottaksen ja Vasseurin tiet kohtasivat aikanaan Vasseurin F3-tallissa ART:issa.

Mersuun verrattuna voittomahdollisuudet pienemmät

Ja sitten huonoihin puoliin.

Mildh arvioi, että Alfa Romeon todennäköisyydet nousta lähivuosina voittajatalliksi ovat Mercedekseen verrattuna pienet, sillä Mersun voimavarat ovat yksinkertaisesti suuremmat.

– Mercedeksen kaltaisessa tallissa jatkaminen olisi ollut hyvä asia (Bottakselle) ja varmasti tämä on pettymys siinä mielessä. Mutta tuloksia pitää nyt odottaa.

Sujuva yhteistyö tallipäällikön kanssa voi nopeuttaa Mildhin mukaan tulosten syntymistä, vaikka asiassa on pari muttaa.

– Edellytyksenä on, että Ferrari pystyy toimittamaan moottorin riittävällä kehityskaarella, niin kuin nyt näyttäisi tapahtuvan, ja että Alfa Romeon uusi autokonsepti onnistuu. Se nähdään vasta testeissä, Mildh sanoo.

– Auton kehittely on ymmärtääkseni aloitettu hyvin aikaisessa vaiheessa ja se on näkynyt muun muassa Räikkösen suorituksissa tänä vuonna. Talli on jurnannut paikallaan, kun kaikki voimavarat on laitettu uuteen autoon.

Teknisesti orientoitunut ja ketterä talli

Mildhin käsityksen mukaan moottorisopimus Ferrarin kanssa jatkuu, vaikka huhuja yhteistyöstä Mercedeksen kanssa on ollut ilmassa.

– Alfa Romeon tallipäällikkö Vasseur on hyvin teknisesti orientoitunut, erilainen johtaja kuin Toto Wolff Mercedeksellä.

Mildh näkee Alfa Romeon olevan hyvissä kantimissa.

– Alfa Romeo ja takana oleva Sauber-talli ovat hyvin insinöörimäisiä ja sopivan ketteriä. Alfa Romeo on nimisponsorina sitoutunut pitkäksi aikaa ja se tarkoittaa, että rahaa on käytössä.

– Muutos on mahdollisuus, on aina ollut Formula 1:ssä. Aina odotetaan jättiyllätyksiä.

Mildh: Nopein kierrosaika ei ollut näpäytys

Sunnuntaina Bottas ajoi Hollannin GP:n loppupuolella nopeimman kierrosajan, vaikka talli pyysi hidastamaan.

Nopein kierros ja siitä ansaittava MM-piste oli ollut tovin menossa maailmanmestaruudesta kamppailevan Lewis Hamiltonin laariin, mutta Bottaksen veto pakotti britin hakemaan vielä kerran tuoreet renkaat ja ajamaan uudelleen nopeimman kierroksen.

Mediassa Bottaksen tulkittiin umanneen tallin käskyä ja näpäyttäneen Mercedestä. Bottaksen mukaan näin ei ollut.

– Ajoin kaasu pohjassa ykkös- ja kakkossektorit, mutta sitten talli pyysi minua hidastamaan. Minulla oli silloin tieto, että myös Lewis hakee uudet renkaat. Tiesin, että jos nostan jalkaa kaasulta lopussa, niin hän tulee alittamaan aikani. Ei siinä ollut draamaa, Bottas veisteli tiedotustilaisuudessa.

Myöskään Mildh ei näe Bottaksen kierrosajassa draamaa. Mildh kertoo käsittäneensä Bottaksen hiljentäneen kahden ensimmäisen sektorin jälkeen, mutta kevyellä autolla nopein kierrosaika syntyi helposti sen suuremmin Hamiltonia uhmaamatta.

– Mielestäni olisi vähän lapsellista eikä kovin kauaskantoista, jos pitäisi loppuvaiheessa osoittaa, etteivät asiat olisi menneet niin kuin pitäisi. Hän on ammattimies, eli tuskin hän tahallaan uhmasi sitä tilannetta.

Lue myös: Nyt se on varmaa: Valtteri Bottas siirtyy Alfa Romeolle monivuotisella sopimuksella – tutulta tiimipomolta vuolaat kehut

Valtteri Bottas kuittasi F1-varikon ilmapiiriä kuohuttaneen huippukierroksensa olankohautuksella: "Ei siinä ollut draamaa"

Verstappen dominoivaan voittoon fanaattisen kotiyleisön edessä – Bottas ei välittänyt tallinsa käskystä ja oli ryöstää pisteen Hamiltonilta