Hyppää sisältöön

Tim Sparv vetoaa jalkapallomaailmaan tekstillä Qatarin tilanteesta: "Saatan kohta pelata stadioneilla, jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä"

Sparv harmittelee pitkässä kirjoituksessaan havahtuneensa Qatarin siirtotyöläisten ahdinkoon liian myöhään. Hänen mukaansa heitä auttaa nyt se, että pelaajat, järjestöt ja media jaksavat pitää keskustelua yllä.

Tim Sparvin mukaan Qatarin kisojen boikotointi ei enää tässä vaiheessa toisi enää mitään myönteistä siirtotyöläisten oloihin. Kuva: Getty Images

Suomen jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Tim Sparv painotti maanantaina jälleen keskustelun tarvetta ensi vuoden MM-turnausisäntä Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista.

Kantaaottavana ihmisenä tunnetun Sparvin pitkä kirjoitus Qatarin ihmisoikeustilanteesta julkaistiin Players Tribune -sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikille pelaajille, valmentajille ja jalkapalloliitoille. Kaikille faneille ja journalisteille. Itse asiassa kaikille, jotka yksinkertaisesti välittävät ihmisoikeuksista. Olkaa hyvät ja jatkakaa puhumista Qatarin MM-turnauksesta, Sparv painotti.

Sparv kehotti kirjoituksessaan jatkamaan keskustelua ja tuen osoittamista MM-kisojen infrastruktuuria rakentaville siirtotyöläisille.

– Kirjoittakaa, blogatkaa tai tviitatkaa siitä. Puhukaa. Lisätkää painetta Qataria ja (kansainvälistä jalkapalloliittoa) Fifaa kohtaan. Miksikö? Koska se toimii. Ja työläiset – uskokaa pois – arvostavat sitä.

Huuhkajien kapteeni viittasi kirjoituksessaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin hiljattain julkaisemaan raporttiin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Qatarin viranomaiset ovat epäonnistuneet tutkimaan tuhansien siirtotyöläisten kuolemat kuluneen vuosikymmenen ajalta.

Sparv viittaa myös brittilehti The Guardianin selvitykseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan 6 500 siirtotyöläistä Intiasta, Bangladeshista, Nepalista ja Sri Lankalta on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun maa voitti 2022 MM-kisojen järjestämisen.

"Tiedän, että kirjoitan liian myöhään"

Sparv kirjoittaa, kuinka hän on viime vuosina tehnyt henkilökohtaista matkaa oppiakseen enemmän tilanteesta Qatarissa.

– En ole asiantuntija, mutta Suomen maajoukkueen kapteenina tiedän, että saatan kohta pelata stadioneilla jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä.

– Tiedän, että kirjoitan tätä vuosikausia liian myöhään. Mietin yhä, emmekö olisi voineet kiinnittää tähän huomiota viisi vuotta sitten? Ehkä olisimme voineet muuttaa joitain päätöksiä ja parantaa työläisten tilannetta.

– Ehkä olisimme jopa voineet pelastaa ihmishenkiä. Heräsimme liian myöhään. Minä heräsin liian myöhään.

Sparv kirjoittaa, että tässä vaiheessa Qatarin kisojen boikotointi ei ole ratkaisu.

– Se ei toisi mitään myönteistä muutosta siirtotyöläisten elämään Qatarissa – oikeastaan päin vastoin.

– Mutta se, mitä voimme tehdä on pitää keskustelua yllä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja brittilehti The Guardianin mukaan tuhansia siirtotyöläisiä on kuollut Qatarissa kuluneen vuosikymmenen aikana. Kuva: Jari Kärkkäinen/Yle

Keskustelu naistyöntekijän kanssa ravisteli

Yksi tärkeä herätys Sparville oli maajoukkuetoveri Riku Riskin kieltäytyminen Qatarin leiristä talvella 2019. Tänä vuonna Sparvin käsitys syveni, kun hän pääsi etäyhteyteen Qatarissa työskentelevien kanssa.

– Qatar on sanonut parantaneensa työlakejaan. Hienoa, mutta tuossa tapaamisessa tuli selväksi, että noita lakeja ei ole pantu toimeen kovin hyvin.

Erityisesti keskustelu erään naistyöntekijän kanssa meni sydämeen.

– Hän halusi intohimoisesti auttaa työtovereitaan, mutta hän oli myös hyvin pettynyt ja vihainen. Hän kertoi 16-tuntisista työpäivistä, ilman vapaapäiviä. Ja hän kertoi, että jos naistyöntekijällä oli valittamista, poliisi asettui aina työnantajan puolelle.

– Tässä puhutaan sellaisista asioista kuin raiskaussyytöksistä. Vakavista syytöksistä, eikä näitä naisia edes kuunneltu. Se oli raakaa kuulla.

Sparv myöntää, että monelle pelaajalle ei ole helppoa asettua ottamaan kantaa. Hän kertoo itsekin saaneensa enemmän lokaa kuin ikinä aiemmin jo siitä, että maajoukkue teki polvistumisen kannanottona rasismia vastaan.

Sparv kuitenkin kehottaa kaikkia "olemaan rohkeita".

– Qatar ei ole edes poliittinen asia, se on humanitaarinen asia. Ja jos ei muuta, niin kiinnittäkää siihen ihmisten huomiota. Jonkin sanominen on parempaa kuin olla sanomatta mitään.

– Meillä on vaikutusvaltaa enemmän kuin ikinä. Meidän on vain käytettävä sitä.

Qatarin rakennushankkeet vaatineet tuhansia kuolonuhreja – suomalaistutkija peräänkuuluttaa jalkapallon suurmailta äänekästä kannanottoa: “Jos FIFA haluaisi puuttua kisaisännän toimintaan, se pystyisi tekemään sen”

Kommentti: Qatarin MM-protestit pakottavat jalkapallopomot kiusallisten kysymysten eteen – FIFAlle boikotti olisi raju isku

Näistä syistä Lionel Messi siirtyi juuri PSG:hen – jalkapallon supertähdestä tuli uusi mannekiini Qatarille ja kritisoiduille MM-kisoille

Suomen EU-aloite ylsi poikkeukselliseen saavutukseen – urheiluministerit haluavat arvokisat pois ihmisoikeuksia rikkovista maista