1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

NHL rankaisee rokottamattomia pelaajia taloudellisesti, Suomessa ei suunnitella samaa – liigapomo: Pelaajat lähes täysin rokotettu

SM-liigan pelaajat ovat suhtautuneet oma-aloitteisesti rokotteiden ottamiseen ja liigajohto arvioikin, että kauden alussa pelaajisto on lähes täysin rokotettu. Rokottamattomille ei ole suunnitteilla rangaistuksia.

Rauman Lukko lähtee tulevaan liigakauteen hallitsevana mestarina. Raumalaiset ovat kertoneet rokottaneensa jo lähes koko joukkueensa kahdella annoksella. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Jääkiekon SM-liiga käynnistyy torstaina. Liiga ja seurat odottavat kuumeisesti kauden alkua koronarajoitusten poistumisen kynnyksellä.

Liigan pelaajat ja taustaryhmät ovat ottaneet koronarokotuksia sarjan ja pelaajien edustajien mukaan tiiviillä tahdilla. Kun katsojat alkavat päästä Suomen rokotuskattavuuden kasvaessa katsomoihin, haluavat pelaajat, seurat ja SM-liiga taata pelien jatkumisen.

Kotimaan liigan rajoitukset rokottamattomille pelaajille ovat kuitenkin selkeästi lievemmät kuin pohjoisamerikkalaissarja NHL:ssä.

NHL:ssä pelaajat menettävät rahaa, jos he eivät ota kahta koronarokotetta. NHL-joukkueet laskevat The Athleticin julkaiseman (siirryt toiseen palveluun) sarjan protokollan mukaan pelaajat rokottamattomiksi, jos he eivät ole ottaneet lainkaan rokotetta, saaneet vain yhden rokotteen tai ovat yli kahden viikon päässä tehosteen saamisesta.

Jos pelaaja ei pysty esimerkiksi karanteenin vuoksi osallistumaan joukkueen toimintaan, ei hänelle makseta palkkaa. Tämän lisäksi liiga ja joukkueet laskuttavat rokottamattomiksi lasketuilta pelaajilta puolet heidän testaamiseensa sekä erityisiin hotelli- ja matkustusjärjestelyihin liittyvistä kuluista pelaajakohtaisina etuuksina. Tällöin joukkueet laskuttavat kerääntyvän summan pelaajien palkasta.

Ero rokotettuihin on tässä suuri. Kaksi rokotusta saaneiden pelaajien saamia tartuntoja tai altistumisia kohdellaan kuin muitakin loukkaantumisia, eli he saavat karanteeniaikanaan edelleen täyttä palkkaa.

Lista on pitkä ja rajoitukset rokottamattomille pelaajille ovat erittäin tuntuvat. Sen takia NHL:n pelaajayhdistys NHLPA on myös ajanut vauhdikkaasti kaikkien pelaajiensa täyttä rokottamista. NHL:n varakomissaari Bill Daly kertoi aiemmin The Athleticille, että pelaajista 85 prosenttia oli rokotettu kahdesti elokuun puoleen väliin mennessä. Daly lisäsi myöhemmin, että syyskuun alussa rokotettujen pelaajien prosenttimäärä oli noussut hänen arvionsa mukaan noin 95 prosenttiin.

Suomessa ei erityistoimia rokottamattomille

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo Yle Urheilulle, ettei liigan ole tarvinnut käydä NHL:n kaltaista keskustelua rokottamattomiin pelaajiin kohdistuvista erityistoimista.

Riku Kallioniemen mukaan SM-liigan pelaajien rokotustilanne vaikuttaa hyvältä. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Emme ole itse vastaavankaltaista keskustelua käyneet, eikä meidän ole onneksi tarvinnutkaan. Pelaajamme ovat ymmärtäneet vastuunsa tässä asiassa. Keskustellessani muiden Euroopan sarjojen kollegoideni kanssa, on vaikuttanut siltä, että heillä esimerkiksi pohjoisamerikkalaisten pelaajien keskuudessa on ilmentynyt mittavammin tietynlaista epäluottamusta tai -uskoa rokottamiseen, Kallioniemi kertoo.

Kallioniemi sanoo, että SM-liigassa voi olla mahdollisesti yksittäistapauksina vastaavankaltaisia pelaajia. Erityistoimia heihin ei myöskään aiota kohdistaa.

– Meillä on tarkoitus kuitenkin purkaa terveysturvallisuustoimia rokotuskattavuuden edetessä ja olisikin harmillista, että meidän olisi pakko huomioida jotain pelaajia erityistoimin.

Suurin osa pelaajista on kuitenkin Kallioniemen mukaan jo rokotettu kahdesti, kuten myös liigan tuomarit. Liigan edustajat kertoivat kauden avaustilaisuudessaan luopuvansa koko joukkuetta koskevista karanteenijärjestelyistä, jotta runkosarja voidaan pelata täysimittaisena ja ajallaan.

– Seurat ja pelaajat ovat olleet kiitettävän aktiivisia. Pelaajayhdistys on ollut rokotuksien suhteen hyvin rohkaiseva. Tilanne on meillä näiden seikkojen vuoksi todella hyvä, verrattuna siihen mitä olen kuullut juuri muista Euroopan sarjoista. Voi siis sanoa, että kaukalossa toimiva porukka on kauden alussa likipitäen täysin rokotettu.

Pelaajat rokottautuvat itse, eikä heitä voi pakottaa

Suomessa pelaajayhdistys Suomen jääkiekkoilijat ry (SJRY) on ottanut julkisesti vahvasti kantaa, toivoen pelaajiensa rokottautumista. Yhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt kertoo, että vaikka yhdistys ei voi ketään pakottaa ottamaan rokotetta, on pelaajien oma tahtotila vahvasti rokottautumisen puolella.

Teemu Ramstedt toimii jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen puheenjohtajana. Kuva: Lehtikuva

– Operatiivinen johtomme on kiertänyt liigaseuroja tämän syksyn alun ajan ja keskustellut asiasta. Pelaajien joukossa on hyvin myönteinen ilmapiiri rokottautumisen suhteen, varmasti valtaosa on saanut jo ensimmäisen rokotteen ja suuri osa toisenkin. Siltä pohjalta tilanne näyttää oikein hyvältä, Ramstedt sanoo Yle Urheilulle.

Molemmat rokotteet saaneiden pelaajien määrästä Ramstedtilla ei ole tarkkaa tietoa, eikä yhdistyksellä ole tarkoituksena tai mahdollisuuttakaan kerätä sellaista.

– En uskalla antaa mitään prosenttilukua, koska meillä ei ole olemassa sen kaltaista tilastoa. Kokeneemmat pelaajat ovat pääasiassa saaneet kaksi rokotetta ja nuorin osasto saa tehosteen nyt ihan viimeistään syyskuun aikana. Menemme siis samassa tahdissa kuin yhteiskunnassa muutenkin, hän kertoo.

Pelaajasopimuksissakin sovitaan terveyteen liittyvistä asioista. Seurat eivät voi niiden perusteella myöskään vaatia pelaajiltaan rokottautumista.

– Sopimuksen molempien osapuolten edellytetään käyttävän tervettä järkeä. Pelaajia ei voida sen nojalla mihinkään pakottaa rokotteenkaan suhteen, se on ihan selvää. Meillä pelaajasopimukset ja lakikin jo takaavat sen, että jokaisella pitää olla oikeus tehdä sen suhteen oma päätös, Ramstedt paaluttaa.

Tapola: Suomalainen yhteiskunta ei taivu tuollaiseen rankaisemiseen

Päävalmentaja Jussi Tapolan johtaman Tapparan CHL-pelit ovat myös vieneet joukkueen pelaamaan ulkomaisia seuroja vastaan. Viimeisimpänä joukkue matkusti Saksaan Berliiniin ja Sveitsiin Luganoon. Tapola toteaa, että täydet rokotukset ovat olleet ainoa tae joukkueen matkustamiselle ja pelaajien käytettävyydelle.

– Arvostan kaikkia pelaajiamme ja erityisesti nostan hattua kapteenistollemme sekä muille johtaville pelaajillemme, jotka ovat luotsanneet keskustelua joukkueessa rokotuksien suhteen. Joukkueella on ollut yhteinen päätös, että rokotteet otetaan. Se mahdollistaa meille pelaamisen suhteellisen normaalisti, Tapparan luotsi kertoo.

Tapola arvioi, että lähes koko joukkue on jo saanut molemmat rokotteet ja loputkin saavat tehosteensa pian. Hän kertoo, että erityisesti SM-liigan päätös luopua rokotuskattavuuden kasvun ansiosta koko joukkuetta koskevista karanteeneista ilahduttaa.

– Viime kausien epätietoisuus on ollut rankkaa. Aina kun on kokoonnuttu hallille, katsellaan, onko jollain nuhaa tai vastaavaa. Sitten on mietitty, testataanko vai ei, minkä jälkeen odotetaan niitä tuloksia. Lisäksi tämä kaikki kuitenkin on koskettanut sekä omaa joukkuetta että vastustajia, hän kertaa.

– Se haittaa kaikkea ja toivon itse, että voimme tällä tavoin keskittyä itse urheiluun.

Rokottamattomien pelaajien sanktioimisesta Tapolalla on myös selkeä näkemys.

– Kysymys on vaikea, mutta uskon ettei suomalainen yhteiskunta taivu tuollaiseen rankaisemiseen. Ymmärrän itse tietenkin työnantajan näkökulmasta tilanteen, on sitten alana urheilu tai mikä tahansa muu, hän pohtii.

Lue myös:

SM-liigassa parhaassa iässä olevat pelaajat loistavat poissaolollaan – Ylen uusi asiantuntija Topi Nättinen kertoo neljä nuorta, joita kannattaa seurata

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"

Yleisö pääsee kiekkokatsomoihin koronapaussin jälkeen – Porissa ja Raumalla hallit voidaan täyttää 75-prosenttisesti