1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Tyly tilasto kertoo paljon Huuhkajien tilanteesta illan MM-karsinnassa – Kanervalta kaino toive Ranska-otteluun: "Sillä olisi paras järkyttää"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen laukaukset kohti maalia ovat jääneet vähiin kilpailullisissa otteluissa Euroopan kärkimaita vastaan.

Markku Kanervalla riittää pähkäiltävää ennen Ranska-ottelua. Kuva: AFP via Getty Images

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa tiistaina illalla MM-karsinnoissa Ranskan. Suomi lähtee herkullisessa tilanteessa otteluun. Hallitseva maailmanmestari Ranska ei ole ollut viime aikoina parhaimmillaan. Ranska ei ole voittanut viittä edellistä otteluaan.

Suomi on taas lohkon ristiinpelaamisen myötä kohtuullisen mukavissa asemissa lohkon toisella sijalla. Lohkovoittajat etenevät suoraan ensi vuoden joulukuussa Qatarissa pelattaviin MM-kisoihin. Lohkokakkoset etenevät jatkokarsintaan.

Suomi myös kukisti Ranskan maaottelussa viime marraskuussa nuorten Onni Valakarin ja Marcus Forssin maaleilla.

Yksi tyly tilasto kertoo kuitenkin paljon, kuinka vaikeaa Suomella on ollut suurmaita vastaan kilpailullisissa otteluissa. Suomella on ollut kaikissa edellisissä kilpailullisissa otteluissa suurmaita vastaan vain yksi laukaus kohti maalia.

Näin kävi EM-kisoissa Belgiaa ja Tanskaa vastaan sekä ennen EM-kisoja karsinnoissa Italiaa vastaan koti- sekä vieraskentällä.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva myönsikin maanantaina, että Ranska on viime aikojen vaisuista otteistaan huolimatta vaikea vastus.

– Voittoja ei ole (viime aikoina tullut), mutta vuoden 2019 kesäkuusta lähtien se on pelannut 26 peliä ja hävinnyt yhden rankkareilla ja yhden sitten meille, päävalmentaja Markku Kanerva lateli tilastoja lehdistötilaisuudessa maanantaina.

– Ranska on lohkon ennakkosuosikki ja varmaan odottivat, että heillä olisi vielä enemmän pisteitä tässä vaiheessa karsintaa ja toinen jalka jo kisoissa. Varmaan tiettyä painetta se heille luo. Meillä puhuttiin pakkovoitosta (viime lauantaina) Kazakstania vastaan, ja luulen, että Ranskalla on nyt vähän samanlainen tilanne. Toivottavasti se tuo tietynlaista väkinäisyyttä heidän pelaamiseensa, Kanerva muotoili.

Laukaustilastot eivät EM-karsintojen Italia-vierasottelua lukuun ottamatta parane hirveästi, kun otetaan huomioon kaikki laukausyritykset.

Suomen leirissä ymmärretään, että Ranska ei tule myöskään aliarvioimaan Huuhkajia viime marraskuun sensaatiovoiton jälkeen.

– Molemmilla oli vähemmän peliaikaa saaneita pelaajia silloin kehissä, vaikkakaan se ei yhtään vähennä sen voiton arvoa. Mutta se on saletti, että eivät tule missään nimessä aliarvioimaan meitä. Revanssia varmasti hakevat. Sillä olisi paras heitä ja kotiyleisöään järkyttää, että tekisimme maalin heti siihen alkuun, Kanerva esitti kainon toiveen.

Ranskan valmentaja Didier Deschamps odottaa joukkueeltaan huomattavasti parempia otteita Kazakstania ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan pelattujen tasapelien jälkeen. Huippumaita vastaan Suomella on luonnollisesti ollut myös pienempi pallonhallinta. Deschampsin kommenttien perusteella myös Ranska yrittää saada pallonhallinnan Suomea vastaan illalla Lyonissa.

– Kahdessa (viime viikon tasapelissä) olimme enemmänkin reaktiivisia kuin aktiivisia. Tiistaina pyrimme kääntämään tuon, löytämään jälleen tehokkuutemme niin hyökkäyksellisesti kuin puolustuksellisestikin, Deschamps sanaili.

– Suomi tekee kaikkensa tehdäkseen tästä meille vaikean ottelun, mutta tiedämme, mitä tehdä.

Ranska ja Suomi kohtaavat Lyonissa kello 21.45. Ottelua voi kuunnella suorana Yle Puheelta ja sitä seurataan hetki hetkeltä myös Yle Urheilun verkkosivuilla.

Päivitetty kello 16.10. Korjattu tekstiin, että Ranska ei ole voittanut viittä edellistä otteluaan. Aiemmin tekstissä luki, että Ranska on hävinnyt viisi edellistä otteluaan.

Lue lisää:

Tim Sparv vetoaa jalkapallomaailmaan tekstillä Qatarin tilanteesta: "Saatan kohta pelata stadioneilla, jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä"

Asiantuntija ihmettelee, miksi Leverkusen haluaa pitää kiinni Pohjanpalosta – uskoo, että lainapestin tavoite on nostattaa hyökkääjän arvoa

Polvivamma vei Anssi Suhosen sivuun 10 kuukaudeksi, mutta toi voimaa – Pikkuhuuhkajien moottori kärkkyy vastuuta perinteikkäässä saksalaisseurassa

Joni Kauko yllätti lähtemällä kohti tuntematonta – uusi seura odottaa rantaparatiisissa, mutta maajoukkueura on vaakalaudalla: "Tiedostan kyllä riskit"

Näin syntyi Huuhkajien taidokas voittomaali, jossa Pohjanpalon ja Urosen yhteys näkyi huimalla tavalla: "Ei siinä tarvitse edes sanoa, minne mennään"