1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kovasti muuttunut mestarijoukkue Lukko aikoo olla edistyksellinen uudenkin päävalmentajan johdolla: "Jääkiekkoilijan prototyyppi muuttuu"

Rauman Lukossa on ollut paljon vaihtuvutta mestarikauden jälkeen. Päävalmentajaksi on tullut Marko Virtanen. Kovasta vaihtuvuudesta huolimatta mestari-Lukko luottaa nopeaan ja luistelevaan pelitapaan.

Kokenut Marko Virtanen siirtyi Rauman Lukon A-junioreista edustusjoukkueen päävalmentajaksi Pekka Virran tilalle. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Raumalla koettiin viime keväänä suuri täyttymys, kun Lukko kannatteli vuosikymmenten yrityksen jälkeen Kanada-maljaa upean kautensa päätteeksi. Villit mestaruusjuhlat ovat kaukana takanapäin ja raumalaisseurassa ollaan kääritty hihat jo hyvissä ajoin kohti kovinta mahdollista haastetta: mestaruuden puolustamista.

– Toivon, että pystyisimmme vaalimaan Lukon ympärillä olevaa hyvää pöhinää ja menestystä. Haluamme olla edelleen kärjen tuntumassa ja menestymään, kun se paikka tulee eteen, Lukon uusi päävalmentaja Marko Virtanen linjaa.

– Tiedämme, että se on vaikeaa koska muutkin seurat haluavat menestyä, Lukon A-junioreista liigajoukkueen päävalmentajaksi nostettu Virtanen jatkaa.

Marko Virtanen ei ole mikään kokematon tekijä liigavalmentajien joukossa. Virtanen oli peräti viisi peräkkäistä kautta JYPin päävalmentajana ja keväällä 2018 Virtasen joukot valloittivat CHL:n mestaruuden. JYP -valmentajan kohtalona oli kuitenkin potkut välittömästi tappioon päättyneen HIFK-puolivälieräsarjan jälkeen.

– Tämä on uusi startti valmentajan urallani, sillä jokainen kausi on aivan oma tarinansa. Olen ollut seurassa jo vuoden eli olen osannut odottaa tätä päävalmentajuutta, hän toteaa.

Kuten edeltäjänsä Pekka Virran tavoin, myös Virtanen aloittaa pidemmän projektin Lukon päävalmentajana. Tavoitteet ovat seurassa sen mukaiset.

– Minut on palkattu tuomaan menestystä joukkueen kanssa. Minulla oli onni olla Jyväskylässä pitkä ja menestyksekäs jakso, jolloin pystyttiin organisaationa pelaamaan menestyksekkäästi lähes joka vuosi.

– Samaa seesteisyyttä tavoittelemme Lukossakin, jotta pystyisimme saavuttamaan tietty urheilullinen taso sekä tulos. Minulla on vahva luotto tähän, päävalmentaja Virtanen sanoo.

Urheilullisuus ja pelaajien sitoutuminen kivijalkana

Lukon mestarijoukkueesta merkittävä osa häipyi odotetusti muihin sarjoihin kevään mestaruusjuhlien jälkeen. Laatupelaajia poistui kaikilta pelipaikoilta, mutta liigakautta 2021-2022 rakennetaan Raumalla edelleen lupaavan ja potentiaalisen pelaajaryhmän kanssa.

– Viime kausina luotu vaatimustaso on pysynyt Lukossa aivan samana ja sama laadukas arjen tekeminen näkyy joukkueessa. Joukkueen takana on edelleen hyvä valmennus ja tästä on hyvä jatkaa, Lukon ja koko SM-liigan kärkipuolustajiin kuuluva Vili Saarijärvi toteaa.

Saarijärvi korostaa, että Lukon joukkueessa sisäinen motivointi pelaajien kesken on isossa roolissa.

– Vaatimustaso lähtee myös meistä pelaajista itsestämme. Vaadimme toinen toisiltamme ja se tuo kilpailuhenkisyyttä joukkueeen sisälle, hän painottaa.

Rauman Lukko otti syksyn CHL-peleissä kaksi tappiota ja kaksi häviötä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Lukossa ei olla jääty ihmettelemään kovaa pelaajaliikennettä mestaruuskauden jälkeen. Tilanne on tuttu aina kaikille mestarijoukkueille.

– Minulla on vahva luotto joukkueen taitoon, koska Kalle Sahlstedt ja Josef Boumedienne ovat tehneet hyvää työtä joukkueen rakentamisessa. Nyt on saatava joukkue yhtenäiseksi kovan vaihtuvuuden takia ja sitä tällä hetkellä työstetään, päävalmentaja Marko Virtanen taustoittaa.

– Sitoutunut ja urheilullinen. Toivon, että Lukko olisi tällä kaudella juuri sellainen, Virtanen sanoo.

Lukko nosti mestaruuskaudella SM-liigapelin vaatimustason lähes uusiin sfääreihin: jatkuva, dynaaminen paineistus niin kiekottomana ja kiekollisena olivat kovalla tasolla ottelusta toiseen. Nopeutuneen pelitemmon vaatimus kasvoi liigassa uudelle tasolle Lukon operoidessa kaukalossa.

– Pelitapamme on pääpiirteittäin sama kuin viime kaudella eli aktiivinen ja luisteleva. Tuomme varmasti luisteluvaatimusta vastustajajoukkueille. Haluamme pysyä kiekossa ja kontrolloimaan peliä, kiekollisen pelin erikoismies Vili Saarijärvi painottaa.

– Vaikka olemme nuori joukkue niin nälkä ja intohimo näkyy koko porukasta. Kaikki haluavat mennä yksilöinä eteenpäin ja menestyä joukkueena, hän jatkaa.

Rohkeaa, aktiivista ja luistelevaa

Lukon mestaruus viime keväänä oli pitkään jatkuneen kehitystyön lopputulos. Raumalaisseurassa rakennettiin muutaman vuoden aikana tarkkaan harkitulla filosofialla ja peliliikkeillä edistyksellinen mestarijoukkue. Lukossa halutaan pysyä tulevinakin kausina samalla ajatusmallilla ja kehityksen aallonharjalla.

– Meidän näkemys Lukossa on, että menestyvä joukkue on urheilullinen, rohkea, aktiivinen ja myös suunnannäyttäjä omaperäisyydellään. Tätä arvomaailmaa haluamme Lukkoon, päävalmentaja Marko Virtanen painottaa.

Rauman Lukossa jatkuvat samat arvot Marko Virtasenkin johdolla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

– Jääkiekossa vauhti kasvaa koko ajan ja samalla jääkiekkoilijan prototyyppi muuttuu, koska peli muuttuu kestävyyslajin suuntaan, hän muistuttaa.

Lukon kärkipelaajiin kuuluva Vili Saarijärvi avaa menestyvän SM-liigajoukkueen filosofiaa nimenomaan joukkueen sisäisestä toiminnasta.

– Toiselle tekeminen ja joukkueen yhteinen henki ovat isoja juttuja. Joukkueessa vaaditaan kanssapelaajalta ja pusketaan toista eteenpäin. Nämä ovat tärkeitä asioita menestyvässä joukkueessa, samoin se miten vastoinkäymiset käsitellään ja niistä mennään eteenpäin, Saarijärvi toteaa.

Yle Puhe seuraa SM-liigakauden avausottelua Lukko-TPS suorana torstaina. Lähetys alkaa klo 18.02.

Lue lisää:

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi

NHL rankaisee rokottamattomia pelaajia taloudellisesti, Suomessa ei suunnitella samaa – liigapomo: Pelaajat lähes täysin rokotettu

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"