Hyppää sisältöön

Moninkertainen maailmanmestari Thierry Gueorgiou on Suomen suunnistusmaajoukkueen uusi päävalmentaja – "Tavoitteena olla paras suunnistusmaa vuonna 2025"

Suomen suunnistusmaajoukkue saa päävalmentajakseen moninkertaisen maailmanmestarin, ranskalaisen Thierry Gueorgioun. Gueorgiou on tehnyt Suomen suunnistusliiton kanssa sopimuksen, joka kestää vuoden 2025 Kuopiossa käytäviin MM-kisoihin saakka. 

Thierry Gueorgiou haluaa, että Suomi on jatkossa suunnistuksen kärkimaa. Kuva: Tomi Hänninen

– Jos minua voisi yhdellä sanalla kuvata, on se "voittaja". Olen tottunut voittamaan ja teen kaikkeni sen eteen.

Peräti neljätoista MM-kultaa urallaan voittanut Thierry Gueorgiou on ollut aina tunnettu kovista harjoittelumääristään ja sitoutumisestaan lajiin. Hän onkin voittanut urallaan yhteensä 22 MM- ja 7 EM-mitalia. Nyt hän lähtee luotsaamaan suomalaisia maajoukkuesuunnistajia kohti huippua.

– Tällä hetkellä suunnistuksessa on kolme kärkimaata, Ruotsi, Norja ja Sveitsi. Haluan, että Suomi kuuluu jatkossa samaan ryhmään. Haluan kuroa eron kiinni. Suomessa on paljon potentiaalia, joten tehtävä ei ole millään tapaa mahdoton, Gueorgiou kertoo tavoitteistaan.

Sama tavoite on myös Suunnistusliitolla, jossa halutaan, että Suomi menestyy 2025 kotikisoissa Kuopiossa.

– Tavoitteena on olla paras suunnistusmaa vuonna 2025. Thierry on valmentajana meritoitunut ja kautta aikain paras miessuunnistaja. Hänen palkkaamisensa on askel sitä kohti, että urheilijat voisivat päästä eteenpäin. Ja vaikka kyse on huippusuunnistuksesta, Gueorgioun palkkaaminen hyödyttää koko kenttää ja sillä on positiivinen vaikutus koko lajille, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki perustelee.

Kärkimaiden saavuttamiseksi on Gueorgioun mukaan hiottava kaikkia suunnistuksen osa-alueita.

– Suunnistussuoritus on fysiikan, psyykkeen ja teknisen taidon yhdistelmä. Esimerkiksi fyysinen vahvuus ei yksinään riitä, jos haluaa olla maailman paras ja muut osa-alueet ovat keskinkertaisia. Töitä on tehtävä siis yhtäaikaisesti kaikkien osa-alueiden kanssa, Gueorgiou linjaa.

Maajoukkueeseen kuuluva Miika Kirmula odottaa myös innolla tulevaa yhteistyötä. Hän uskoo Gueorgioun kaltaisen menestyneen urheililjan motivoivan kaikkia joukkueessa. Suomen joukkueessa on viime vuosina nautittu muutamista mitaleista ja nähty jo muutamia suorituksia aivan kärjen tuntumassa. Muun muassa miesten parin vuoden takainen viestihopea ja tämän vuoden tiukka mitalitaistelu antavat väläyksiä siitä, ettei maailman kärki ole miehissäkään kovin kaukana. Mutta jotain vielä puuttuu.

– Hänen tasoisensa urheilija, jolla on voittamisen kulttuuri, voi tuoda paljon hyötyä kilpailukokonaisuuteen. Toivon häneltä ennen kaikkea apua siihen taidon ja henkisen puolen yhdistämiseen etenkin kilpailusuorituksessa, Kirmula kiteyttää toiveensa ja odotuksensa uutta päävalmentajaa kohtaan.

Hän uskoo myös, että Gueorgioulla on meriittiensäkin puolesta vahvaa auktoriteettiä urheilijoita kohtaan.

– Ei me nyt varmaan kaivoon hypättäisi sentään perässä, mutta varmasti hänen sanomisiaan kuuntelee ja uskoo eri tavalla ja eri asenteella, Kirmula pohdiskelee naureskellen.

– Muutokset eivät tulee yhdessä viikossa eivätkä edes kuukaudessa, mutta uskon, että jos yhtenäisenä joukkueena panostetaan laatuun ja tehdään joka päivä aina vähän paremmin, on se mahdollista. Odotan innolla urheilijoiden kanssa käytäviä keskusteluja, sanoo puolestaan Gueorgiou.

Thierry Gueorgiou on tottunut voittamaan. Nyt hän haluaa luotsata suomalaiset maajoukkuesuunnistajat myös voittokantaan. Kuva: Tomi Hänninen

Ruotsista paljon tärkeää valmennusoppia

Gueorgiou oli esillä valmentajaspekulaatioissa jo pari vuotta sitten. Ilomäki myöntää, että tunnusteluja ranskalaisen suuntaan on tehty aiemminkin, mutta nyt aika yhteistyölle oli otollinen. 42-vuotias Gueorgiou on kuulunut viimeiset neljä vuotta Ruotsin valmennustiimiin ja hänen vastuullaan on ollut ennen kaikkea huippujen valmistaminen kohti arvokisoja. Heinäkuussa Tšekeissä käydyissä MM-kisoissa Ruotsi oli mitalitilaston ykkönen voittamalla peräti seitsemän yhdeksästä kultamitalista.

Erittäin kunnianhimoisena harjoittelijana omalla urallaan tunnetuksi tullut Gueorgiou uskoo oppineensa paljon valmentamisesta Ruotsissa ollessaan.

– Olen oppinut viime vuosien aikana esimerkiksi sen, että jokainen ihminen on erilainen. Olen ymmärtänyt, että se mikä on toiminut aikanaan minulle, ei välttämättä toimi jollekulle toiselle. On tärkeää päästä sisään valmennettavan maailmaan.

– Uskonkin, että minulla on paljon opittavaa, mutta olen nopea oppimaan. Haluan keskustella urheilijoiden kanssa, tutustua heihin, miten he toimivat ja tuoda siihen sopivia parannusehdotuksia ja omat kokemukseni, Gueorgiou valottaa valmennusajatteluaan.

Suomessa "Tero Kettusenakin" tunnettu ranskalaistähti on innoissaan tulevasta pestistä. Vuosina 2000-2017 hän edusti joensuulaista Kalevan Rastia ankkuroiden joukkueen viidesti Jukolan viestin voittoon ja neljä kertaa joukkue oli ykkönen myös Tiomilassa. Suomi ja suomalainen suunnistusperhe on ranskalaiselle erittäin läheinen.

– Koen, että olen saanut hienon mahdollisuuden antaa jotain Suomelle takaisin.

Maajoukkueessa hänen aisaparinaan jatkaa jo monet vuodet valmennustiimiin kuulunut Antti Harju, joka on tuttu Gueorgioulle juurikin Kalevan Rasti -vuosista. Molemmat ovat olleet rakentamassa joensuulaisjoukkueen menestystarinaa, Harju ensin osana Jukola-joukkuetta suunnistajana ja myöhemmin joukkueen valitsijan roolissa. Gueorgiou uskoo sen vain entisestään parantavan yhteistyötä.

– Se on upea mahdollisuus. Antti on työkaverini, mutta myös ystäväni. Olemme molemmat hyvin tehokkaita ja uskon, että urheilijoistakin on hyvä, kun valmennustiimi on selkeästi yhtenäinen. Ajattelemme samoin asioista, ja se on varmasti tärkeää myös urheilijoille. Antti on veljeni, Gueorgiou toteaa.

Gueorgiou on kuulunut viimeiset neljä vuotta Ruotsin valmennustiimiin ja sanoo oppineensa tänä aikana paljon valmentamisesta. Kuva: AOP

Sopimus on siis nelivuotinen ja Gueorgioun suurin unelma siintääkin Kuopion 2025 MM-kisoissa. Siihen mennessä hän on halunnut rakentaa sellaisen joukkueen, josta niin urheilijat kuin muutkin suomalaiset voivat olla ylpeitä. Ja että se näkyy laajasti 2025 MM-kisaviikon aikana.

– Se on pitkän matkan tähtäin ja aikaa on paljon tehdä sinne asti töitä. Mutta, haluan nähdä menestystä jo sitä ennen, joka vuosi arvokisoissa, Gueorgiou linjaa.

Gueorgiou aloittaa työssään 1. lokakuuta ja ainakin aluksi hän asuu vielä Ruotsissa Uppsalassa vaimonsa Annika Billstamin sekä 2- ja 4 -vuotiaiden lastensa Inesin ja Leonin kanssa. Mutta, mikäli työ vaatii Suomeen muuttoa, ei hän sulje sitäkään vaihtoehtoa pois.

– Jos jonkin ajan kuluttua näyttää siltä, että työ vaatii muuttoni Suomeen, teen sen mielelläni.

Lue lisää:

Touko Seppä suunnisti sprintin hopealle nuorten MM-kisoissa

Suomalaiset sunnistivat palkintokorokkeelle maailmancupin viestissä

Suunnistajamiehet päättivät MM-kisat tasaisesti – naisista Ruotsin Alexandersson teki lajihistoriaa

Suomen suunnistusmiehet taipuivat neljänneksi tuimassa MM-mitalitaistossa