1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi

Yle Urheilun uusi jääkiekkoasiantuntija, vielä viime kaudella SM-liigassa pelannut Topi Nättinen kertoo ennakkosuosikkinsa torstaina alkavalle runkosarjalle. Nättinen myös veikkasi pistepörssin voittajaa.

Topi Nättinen nosti Lukon, Tapparan, Kärpät ja HIFK:n runkosarjan voittajasuosikeiksi. Kuva: All Over Press

Jääkiekon SM-liigakausi käynnistyy torstaina, kun viime vuoden mestari Lukko ja hopeajoukkue TPS kohtaavat Raumalla klo 18.30. Ottelua voi kuunnella Yle Puheella.

Yle Urheilun uusi jääkiekkoasiantuntija Topi Nättinen nosti esille neljä ennakkosuosikkia alkavan runkosarjan voittajaksi. Jutun lopussa hän kertoo veikkauksensa pistepörssin ykkösnimeksi.

Lassi Lehtinen torjui viime kaudella Lukon Suomen mestariksi. Kuva: Tomi Hänninen

"Aina kärkikahinoissa SM-liigassa"

Nättinen uskoo, että hallitseva mestari Lukko on myös tällä kaudella vahvoilla, vaikka joukkue on muuttunut viime kaudesta.

Pelaajia on lähtenyt ja valmentaja vaihtunut Pekka Virrasta Marko Virtaseen. Nättisen mukaan Virtanen pääsee käsiksi kovaan ryhmään, jota tähdittävät muun muassa hyökkääjät Arttu Ilomäki ja Sebastian Repo.

Lassi Lehtinen on mielestäni liigan paras maalivahti. Minulla on ihan älytön luotto Lehtiseen, vielä viime kaudella SM-liigaa Tapparassa pelannut Nättinen uskoo.

Nättinen on pelannut JYPissä Virtasen alaisuudessa. Virtanen valmensi viime kaudella Lukon A-juniorit mestaruuteen.

– Pekka Virta -kiekkoa ei pelaa kukaan muu kuin Virta itse. Nyt Lukon pelaamisesta tulee konemaisempaa, mutta virtuooseja löytyy. Virtanen on tainnut olla aina kärkikahinoissa SM-liigassa, jos hänellä on ollut tuollainen pelaajisto. A-junnujen mestaruus kertoo, että hän on nykyjääkiekossa kiinni, Nättinen arvioi.

Jussi Tapolan Tapparan lähtee mestaruusjahtiin. Kuva: /All Over Press

Tapparan puolustus "överi"

Tappara lähtee kauteen Nättisen mielestä "överillä pakistolla". Kovan puolustuksen muodostavat Veli-Matti Vittasmäki, Mikael Seppälä, Otso Rantakari, Casimir Jurgens, Joni Tuulola, Brady Austin ja Santtu Kinnunen. Jokainen heistä on SM-liigatason huippupakki.

– Joku laadukas, melkein EHT-tason puolustaja voi jäädä ulos kokoonpanosta. Tapparaa sanoisin runkosarjan voittajaksi, jos pelkkää pelaajistoa katsoo paperilta. Statuksen perusteella seitsemän puolustajaa valmiina – ei yhtään kysymysmerkkiä.

Tappara voitti elo-syyskuun taitteessa kaikki CHL-pelinsä.

– Tapparalla on kulttuuri puolustaa, pelata johtoasemassa ja voittaa pelejä.

Kovan puolustuksen lisäksi Tapparalla on heittää hyökkäykseen Anton Levtchin ja Kristian Kuuselan kaltaisia pistenikkareita, jotka molemmat taistelevat pistepörssin voitosta.

Ville Peltonen on ensimmäistä kertaa SM-liigajoukkueen päävalmentaja. Kuva: Jari Pekkarinen / All Over Press

HIFK:lla rautainen keskikaista

Millaista jääkiekkoa pelaa Ville Peltosen IFK? HIFK-legendalla on Nättisen mukaan käsissään sentteriosasto, joka kestää vertailun, mihin muuhun SM-liigajoukkueeseen. Ykköskentälle Eetu Koivistoisen rinnalle on viritelty Olli Palola ja Jere Innala.

– Todennäköisesti ykkös- ja kakkossentteri Koivistoinen sekä Alex Broadhurst tulevat pelaamaan piste per peli -keskiarvolla. Ja kun muut sentterit ovat Otto Paajanen ja Petteri Wirtanen, niin ei kauhean huonosti tule menemään.

Nättinen löytää viime vuosina jatkuvalla syötöllä välieriin edenneestä HIFK:sta kysymysmerkkejä pakistosta. Asiantuntija uskoo, että Peltosen IFK:ssa pelaajien vaatimustaso on korkealla tasolla.

– HIFK:ssa on nyt osattu käyttää resurssit järkevämmin. Mutta mikä on niiden ase tällä kaudella, sitä en osaa täysin vielä sanoa.

Ville Leskinen palasi täksi kaudeksi Kärppä-paitaan. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Omat pojat hyökkäyksen kärkenä

Runkosarjan voittajaksi Nättinen veikkaa Oulun Kärppiä, jolla on uusi päävalmentaja Lauri Mikkola, joukkueen monivuotinen apuvalmentaja.

Kärppiin on palannut Leijonista tuttu puolustaja Atte Ohtamaa, hyökkäyksestä löytyy kokeneita takuumiehiä, kuten Mika Pyörälä ja Juhamatti Aaltonen.

Ohtamaan selän takana ykkösmaalivahtina aloittaa KHL:ssä yli 300 ottelua yli 92:n torjuntaprosentilla kiekkoja napannut Stanislav Galimov, 33.

– Jos ykkösveskari onnistuu, niin on Kärpät kärjessä, ainakin top 4:ssä. Ville Leskinen ja Saku Mäenalanen ovat seuran omina poikina hyökkäyksessä ja Ohtamaa tuo tasaisuutta. Ulkomaalaispelaajat ovat tietty aina kysymysmerkki, miten he sopeutuvat liigaan.

Pistepörssin voittajaksi Nättinen veikkaa vanhaa joukkuetoveriaan Tapparan Anton Levtchia.

Kuka sinun mielestäsi voittaa pistepörssin ja mikä joukkue voittaa SM-liigan runkosarjan? Kerro omat suosikkisi äänestämällä alla olevilla lomakkeilla.

Lue myös:

NHL rankaisee rokottamattomia pelaajia taloudellisesti, Suomessa ei suunnitella samaa – liigapomo: Pelaajat lähes täysin rokotettu

SM-liigassa parhaassa iässä olevat pelaajat loistavat poissaolollaan – Ylen uusi asiantuntija Topi Nättinen kertoo neljä nuorta, joita kannattaa seurata

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"

Jokereille KHL-kauden ensimmäinen voitto – Kalle Kossilalla tähti-ilta tehoin 2+2

Rento Raipe vaihtui vaativaan maajoukkuekäskijään Tepsissä – Jussi Ahokas: "Luistelkaa kunnolla, nyt ei hiihdellä"