1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Helmarit

Tässä on Helmarien joukkue syyskuussa alkaviin MM-karsintoihin – huippuvireinen Natalia Kuikka vahvistamaan Suomea

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa MM-karsintaurakkansa 21. syyskuuta kotiottelulla Slovakiaa vastaan. Loka-marraskuussa Helmarit kohtaa lohkon loput joukkueet, Georgian, Irlannin ja Ruotsin.

Puolustaja Natalia Kuikka ja maalivahti Tinja-Riikka Korpela ovat jälleen mukana Helmareissa. Kuva helmikuun EM-kisapaikan ratkaisseesta karsintaottelusta Portugalia vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa karsinnat vuoden 2023 MM-kilpailuihin syyskuussa. Helmarit emännöi MM-karsintojen avausottelussaan Slovakiaa Turussa 21. syyskuuta.

Päävalmentaja Anna Signeul nimesi keskiviikkona maajoukkueen avausotteluun Slovakiaa vastaan.

Signeulin mukaan joukkueen rajaaminen 25 pelaajaan oli hankalaa, vaikka muiden muassa Kaisa Collin, Olga Ahtinen ja Heidi Kollanen eivät olleet käytettävissä loukkaantumisten vuoksi. Kolmikko pelaa Ruotsin pääsarjassa, kuten suuri osa muistakin Helmarien pelaajista.

Suurin osa joukkueen avauspelaajista vahvistavat Helmareita vajaan kahden viikon päästä. Yhdysvalloissa NWSL-liigassa loistanut Natalia Kuikka saapuu maajoukkuekomennukselle Portlandista.

Maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä Linda Sällström on odotetusti mukana, vaikka paluu Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin on sisältänyt haasteita. Sällström kertoi Palloliiton verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) joutuneensa olemaan sivussa otteluista muun muassa selkävaivojen takia, mutta pystynyt viime aikoina harjoittelemaan normaalisti.

– Meillä on 30–35 pelaajaa, joista valita joukkue, ja niin pitääkin olla. Kilpailu jalkapallon huipulla on äärimmäisen kovaa. Uskon, että tämä joukkue on vahva. Työskentelemme hyvin yhdessä kentällä ja sen ulkopuolella, Anna Signeul kertoo Ylelle.

Suomi ennakkosuosikki Slovakiaa vastaan

Signeul korostaa, että ensimmäinen ottelu määrää lähtökohdat pitkälle karsintarupeamalle. Siksi voitto avausottelusta olisi Helmareille tärkeä.

Suomi on Fifan rankingissa 25:ntenä ja Slovakia 45:ntenä. Vaikka Suomi lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, uskoo Signeul, että ottelusta tulee kova.

– Mielestäni on hyvä, että pääsemme aloittamaan karsinnat kotona Turussa. Luulen, että pelaamme kovalla tempolla. Meillä on juoksuvoimaisia ja nopeita pelaajia, joiden pitää myös näyttää se, jotta se hyödyttää meitä.

– Meillä on täysi kunnioitus Slovakiaa kohtaan, mutta haluamme ehdottomasti voittaa sen ottelun, Signeul sanoo.

Suomen lohkossa pelaavat myös Irlanti, Georgia ja Ruotsi, jotka kaikki Suomi kohtaa syksyn aikana. MM-kilpailut pelataan heinä-elokuussa 2023 Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Joukkueiden lukumäärä on nostettu 32:een edellisten kisojen 24:stä.

Vakavasta loukkaantumisesta toipunut Sainio jälleen mukana

HJK:n keskikenttäpelaaja Essi Sainio on jälleen mukana Helmareissa. Torstaina 35 vuotta täyttävä Sainio palasi maajoukkueeseen seitsemän vuoden tauon jälkeen viime syksyn EM-karsinnoissa.

Sainion paluu Helmareihin vaihtui tammikuussa vakavan polvivamman kuntoutukseen, eikä hän ollut helmikuussa mukana ratkaisemassa EM-kisapaikkaa. Sainio pääsi jo kesällä palaamaan pelikentille Kansallisessa liigassa.

49 A-maaottelua pitkällä urallaan pelannut Sainio kertoi keväällä, että hän aikoo vielä tosissaan tavoitella paikkaa maajoukkueessa.

– Maajoukkuekutsu tuntuu tietenkin tosi merkitykselliseltä. Olen tyytyväinen, että olen jaksanut sen kuntoutuksen tehdä niin hyvin. Kyllä tämä on iso juttu, Sainio kertoo.

Päävalmentaja Anna Signeul ja keskikenttäpelaaja Essi Sainio puhuivat medialle Helmarien tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sainio ei päässyt viime vuoden maaotteluissa avauskokoonpanoon, mutta pelasi kahdessa ottelussa joitakin minuutteja.

– Lähden rennoin mielin ja teen sen, mitä osaan. Helmareissa on monia pelaajia, jotka pelaavat elämänsä parasta futista. Kunhan tehdään perusasiat hyvin, on meillä varmasti hyvät mahdollisuudet voittaa Slovakia.

Helmarit Slovakia-otteluun 21. syyskuuta

Maalivahdit:

Tinja-Riikka Korpela Tottenham Hotspur FC
Anna Tamminen Hammarby IF
Paula Myllyoja RCD Espanyol.

Puolustajat:

Natalia Kuikka Portland Thorns
Anna Westerlund Åland United
Anna Auvinen UC Sampdoria
Elli Pikkujämsä KIF Örebro
Eva Nyström Hammarby IF
Emma Koivisto Brighton and Hove Albion
Tuija Hyyrynen Juventus FC.

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät:

Nora Heroum SS Lazio
Eveliina Summanen Kristianstads DFF
Emmi Alanen Växjö DFF
Ria Öling FC Rosengård
Adelina Engman Växjö DFF
Juliette Kemppi Växjö DFF
Jutta Rantala Kristianstads DFF
Amanda Rantanen KIF Örebro
Sanni Franssi Real Sociedad
Vilma Koivisto Umeå IK
Essi Sainio HJK
Julia Tunturi Vittsjö GIK
Iina Salmi Valencia CF
Linda Sällström HJK
Jenny Danielsson AIK.

Signeulia ja Sainiota haastatteli Felicia Grönholm.

Lue myös:

Helmarien Emma Koivisto aloittaa kautensa Lontoon olympiastadionilta – Englannin pääsarjan kova tempo iski vasten kasvoja: "Saa juosta paljon"

Suomen Natalia Kuikka on vakiinnuttanut paikkansa maailman parhaiden pelaajien joukossa – kertoo jopa 4 064 kilometrin ottelumatkojen vaikutuksesta

PK-35:n kapteeni Amanda Rantanen siirtyy Ruotsin pääsarjaan – Örebrossa pelaavia suomalaisia myös Pikkujämsä, Kollanen ja Mattsson

Linda Sällström palaa kotimaan kentille suurena esikuvana – tärkeä ero harjoittelussa voi siivittää maalitykin entistäkin parempaan iskuun