1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: SM-liigan kiinnostavimmat nimet ovat Olli Jokinen ja Ville Peltonen – se paljastaa kiusallisen ongelman

Jääkiekon SM-liigan asema Euroopan kiekkokartalla muuttuu koko ajan, eikä muutos ole suomalaisittain mairittelevaa katsottavaa, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Olli Jokinen valmentaa tulevalla kaudella Mikkelin Jukureita. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ville Peltonen ja Olli Jokinen. Kaksi elävää jääkiekkolegendaa, joiden upeat peliurat tarjosivat kiekkohullulle kansalle lukuisia riemunhetkiä vuosikausien ajan. He ovat nyt palanneet Suomeen, jääkiekon SM-liigaan. Peltonen ja Jokinen ovat olleet mediahuomion keskipisteinä siitä lähtien, kun heidän pestinsä kotimaan pääsarjaan julkistettiin. Peltonen valmentaa Helsingin IFK:ta, Jokinen Mikkelin Jukureita.

Kuhina leijonasankarien ympärillä on ymmärrettävää. Molemmat ovat SM-liigassa tulokasvalmentajia. Pelaajina he kuuluivat jääkiekkoilijoiden eliittiin, mihin he valmentajina pystyvät? Minkälaista jääkiekkoa Peltosen IFK pelaa? Saako Jokinen nostettua Jukurit pois sarjan pohjakerroksesta?

Odotan vilpittömän innokkaana ja uteliaana, miltä Peltosen ja Jokisen kädenjälki näyttää. Niin tekee varmasti jokainen jääkiekkoa intohimoisesti seuraava suomalainen.

Mutta mistä kertoo, että torstaina alkavan SM-liigakauden kiinnostavimmat ja puhutuimmat persoonat ovat valmentajia? Kolmanneksi suosituin puheenaihe kauden kynnyksellä on ollut SaiPan päävalmentajaksi siirtynyt Pekka Virta, joka johdatti viime kaudella Rauman Lukon mestaruuteen.

Vastaus kysymykseen on yksinkertainen. Pelaajat karkaavat pois Suomesta. SM-liigan paikka Euroopan kiekkokartalla muuttuu koko ajan, eikä muutos ole suomalaisittain mairittelevaa katsottavaa.

Tämä parivaljakko on tarjonnut kiekkokansalle iloisia hetkiä kaukalossa. Tässä vuosi 2006 ja voitto puolivälierässä Valko-Venäjästä 3-0. Kuva: AOP

Pelaajavirta pois Suomesta tulee kasvamaan

Eliittitason pelaajat, joita Peltonen ja Jokinen urallaan olivat, lähtevät Suomesta yhä nuorempina. Tälle kehitykselle tuskin kukaan mahtaa mitään. NHL kahmaisee dollareillaan hädin tuskin täysi-ikään ehtineet tulevaisuuden tähdet. Se ei ole SM-liigan näkökulmasta erityisen huolestuttavaa, sillä eliittiin yltää vain pieni osa kiekkoilijoista.

Venäjän oligarkkien rahoittama KHL tarjoaa isoja ruplakasoja idässä. Sveitsin ja Ruotsin sarjat ovat vuosikaudet olleet Suomea edellä, niin pelaajien laadussa kuin palkanmaksussakin. Mutta nyt SM-liigan ohi kiilaavat myös Saksan, Itävallan (monikansallinen liiga ICE), Tshekin ja Slovakian liigat.

Ahti Oksanen, viime kaudella liigakaukaloissa loistanut KooKoon hyökkääjä, siirtyi Tshekkiin. KalPan kapteeni Tommi Jokinen jatkaa uraansa Slovakiassa. Kuten Janne Keränenkin.

Ja isoin syy siihen, miksi yhä useammat pelaajat vaihtavat Suomen vaikkapa Slovakiaan, on yksinkertaisesti raha. Palkka tulee nettona, ja usein pelaajalle järjestetään ilmainen asunto. Jossain liigoissa myös auto kuuluu etuihin. Tilille siis kilahtaa enemmän euroja kuin Suomessa. Ja elämisen kokonaiskustannukset ovat edullisemmat.

Ei tarvitse olla ennustaja nähdäkseen, että lähivuosina pelaajavirta Suomesta tulee kiihtymään edellä mainittuihin Euroopan sarjoihin. Tähdet lähtevät SM-liigasta jatkossakin NHL:ään tai KHL:ään, mutta kansallisen tason huiput suuntaavat jatkossa entistä useammin Keski-Euroopan kaukaloihin.

Minkälaista jääkiekkoa pelaa tulevalla kaudella Ville Peltosen luotsaama HIFK? Kuva: imago images/Just Pictures/ All Over Press

Tilanne ei ole katastrofaalinen, mutta vähintäänkin kiusallinen ja huolestuttava. Ongelman ydin on siinä, että vielä jokunen vuosi sitten vain Ruotsi ja Sveitsi – Venäjän lisäksi – olivat ne sarjat, joiden perävaloja SM-liiga joutui Euroopassa katselemaan. Nyt kilpailu pelaajista, siis niistä, joiden nimien pitäisi näkyä otsikoissa ennen kauden alkua valmentajien asemasta, muodostuu koko ajan kovemmaksi. Ja siinä kilpailussa SM-liiga ei näillä näkymin tulevaisuudessa valitettavasti pärjää.

Jotain pitäisi tehdä. Kukaan ei vain SM-liigan johdossa tunnu tietävän, mitä. Liiga julkaisi juuri tuoreen strategiansa (siirryt toiseen palveluun). Sinne on kirjattu yleviä ajatuksia arvoista ja visioista, jotka kuulostavat konsulttien jargonilta eivätkä tarkoita mitään.

Strategia pitäisi kohdistaa sarjan todellisiin ongelmiin. Suljettu liiga, josta kukaan ei voi pudota, on urheilullisesti kestämättömällä pohjalla. SM-liigassa on liikaa joukkueita, eikä niihin riitä riittävän laadukkaita pelaajia. Pelaajavirta kilpaileviin sarjoihin kiihtyy. Nuo ongelmat pitäisi ratkaista ensin, sitten vasta kannattaisi runoilla yhteisöllisyydestä ja vastuullisuudesta.

SM-liiga etsii parhaillaan uutta toimitusjohtajaa. Toivotan onnea ja menestystä sille, joka tuohon tehtävään ryhtyy. Työtä nimittäin riittää.

Jääkiekon SM-liiga alkaa torstaina ottelulla Lukko-TPS. Yle Puhe on paikalla liigakauden avauksessa. Suora lähetys alkaa kello 18.02.

Lue myös:

TPS:n uusi päävalmentaja ei kaivannut Raipen vinkkejä – "Olisin voinut jutella, jos olisin halunnut"

Kovasti muuttunut mestarijoukkue Lukko aikoo olla edistyksellinen uudenkin päävalmentajan johdolla: "Jääkiekkoilijan prototyyppi muuttuu"

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi

NHL rankaisee rokottamattomia pelaajia taloudellisesti, Suomessa ei suunnitella samaa – liigapomo: Pelaajat lähes täysin rokotettu