1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

TPS tavoittelee 700 000 euron tappiota, SM-liigan viime kauden yleisökeskiarvo karua katsottavaa – nämä taulukot kertovat kaiken liigaseuroista

Yle Urheilu kokosi oleelliset tiedot SM-liigaseurojen tilanteesta alkavaan kauteen. Tappara lähtee kovimmalla pelaajabudjetilla kauteen. TPS on valmistautunut tekemään jättitappiot.

Viime kauden hopeajoukkue TPS:n tilikauden tulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Kuva vuodelta 2019.

Jääkiekon SM-liigaseurat taistelivat viime kaudella yleisörajoitusten kanssa, mutta nyt koronarokotusten takia katsojia odotetaan halleihin selvästi enemmän.

Yle Urheilu kokosi SM-liigan oman datan perusteella taulukot kuvastamaan seurojen tilannetta alkavalla kaudella.

Liigan oman arvion perusteella tämän kauden yleisökeskiarvo jää vuosien 2014–2020 tasosta: katsojakeskiarvoksi arvioidaan 3 647 henkilöä. Kaudella 2019–2020 se oli reilut 4 200.

Viime kauden luku pomppaa selvästi esiin: keskiarvo oli vain vajaat 700 katsomorajoitusten takia.

Liigan tilaston perusteella Helsingin IFK:n ja Tapparan peleihin odotetaan eniten yleisöä.

Molempien ennusteissa yleisökeskiarvo on 6 000:nen paikkeilla. IFK:n ja Tapparan perässä väkeä odotetaan eniten Ilveksen, Kärppien ja TPS:n peleihin.

Porin Ässien pelejä tullaan katsomaan paikan päällä vähiten arvion mukaan.

Tappara, HIFK, Lukko ja Kärpät kuuluivat Yle Urheilun asiantuntijan Topi Nättisen suurimpiin runkosarjan voittajasuosikkeihin. Näillä neljällä joukkueella on myös arvioilta kovimmat tulot ja menot.

Menoarviot ovat Tapparalla ja HIFK:lla yhdeksän miljoonan tuntumassa. HIFK keräisi eniten pääsylipputuloja (2,6 miljoonaa euroa), Kärpät saisi eniten rahaa markkinointituloista (6 miljoonaa).

(Lista tuloarvoista on menoarvioiden jälkeen).

Tappara ja HIFK tavoittelevat tältä kaudelta suurinta pottia. Tappara 300 000 euroa, HIFK 260 000.

Konsulttiyhtiö EY:n koostamien alustavien tietojen mukaan SM-liigaseurojen yhteenlaskettu liikevaihto kaudella 2020–2021 oli 69 miljoonaa euroa. Liikevaihto jäi 39 prosenttia pienemmäksi kuin edellisellä kaudella.

SM-liigaa pelattiin viime vuonna tyhjille katsomoille yleisörajoitusten takia. Kuva: Matti Raivio / AOP

Viime kausi kulutti monia seuroja rajusti taloudellisesti, koska yleisötulot olivat selvästi normaalia pienemmät. HPK ja viime kauden yllätysjoukkue TPS joutuvat tavoittelemaan tappiota, HPK 11 000:nen ja TPS peräti yli 700 000:n.

HC TPS Turku Oy tiedotti viime perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että sen liikevaihto oli 30.4.2021 päättyneellä tilikaudella 4,8 miljoonaa euroa. Laskua edellisestä tilikaudesta tuli 1,8 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhtiö perusteli lukemia muun muassa katsomorajoituksilla.

Tappara, HIFK, Lukko ja Kärpät lähtevät kovimmalla raha-arsenaalilla kauteen pelaajiston osalta. Tapparalla on isoin pelaajabudjetti: 2,8 miljoonaa euroa. Olli Jokisen Jukurit lähtee pienimmällä pelaajabudjetilla (1,45 miljoonaa) tulevaan kauteen.

Tappiota tehnyt TPS lähtee kauteen viidenneksi suurimmalla pelaajabudjetilla, 2,2 miljoonalla.

Lue myös:

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi

Kovasti muuttunut mestarijoukkue Lukko aikoo olla edistyksellinen uudenkin päävalmentajan johdolla: "Jääkiekkoilijan prototyyppi muuttuu"

TPS:n uusi päävalmentaja ei kaivannut Raipen vinkkejä – "Olisin voinut jutella, jos olisin halunnut"

NHL rankaisee rokottamattomia pelaajia taloudellisesti, Suomessa ei suunnitella samaa – liigapomo: Pelaajat lähes täysin rokotettu