Timanttiliigan huipennuksessa todella harvinaista herkkua! Venäläinen seiväshyppääjä ylitti viiden metrin haamurajan – kolmiloikan ME-naiselta jälleen hurja tulos

Anzhelika Sidorova teki hurjan tempun naisten seiväshypyssä Timanttiliigan finaalissa Zürichissä.

Anzhelika Sidorva ylitti vasta kolmantena seiväshyppääjänaisena viiden metrin haamupyykin ulkoradoilla.

Venäläinen Anzhelika Sidorova ylitti viiden metrin haamurajan naisten seiväshypyssä yleisurheilun Timanttiliigan loppuhuipennuksessa. Sidorova hyppäsi tuloksen 501.

Kyseessä on todella harvinaista herkkua, koska kyseessä on vasta kolmas nainen, joka on ylittänyt viisi metriä ulkoradoilla.

Viisi metriä ulkoradoilla ovat hypäneet vain venäläinen ME-nainen Jelena Isinbajeva ja yhdysvaltalainen Sandi Morris. Isinbajevan maailmanennätys on 506. Hän hyppäsi urallaan ulkoradoilla kuusi kertaa viisi metriä.

Kilpailun toinen oli Kreikan Katerina Stefanidi, joka jäi selvästi Sidorovasta. Stefanidi oli toinen tuloksella 477.

Naisten seiväskilpailu oli muutenkin aika dramaattinen, kun Tokion olympiavoittaja Katie Nageotte jäi ilman tulosta. Tällä kaudella 495 hypännyt Nageotte ei päässyt yli aloituskorkeudesta 457.

30-vuotias Sidorova voitti kaksi vuotta sitten Dohassa MM-kultaa. Aiemmin tänä kesänä Tokion olympialaisissa hän jäi hopealle Nageotten taakse.

Miesten seiväshypyssä Armand Duplantis yritti jälleen kerran maailmanennätyskorkeutta 619, mutta ruotsalaistähden ME-jahti jatkuu vielä tämän päivän jälkeen. Duplantis sai aikaan kolme kelvollista yritystä, mutta maailmanennätykseen jäi vielä matkaa. Voittotulos oli silti uusi kisaennätys 606.

Myös naisten 100 metrille on loppukaudesta kohdistettu maailmanennätysodotuksia. Elaine Thompson-Herah tykitti elokuussa kaikkien aikojen toisiksi kovimman ajan 10,54 ja jäi vain viisi sadasosaa 33 vuotta vanhasta Florence Griffith-Joynerin maailmanennätyksestä. Sen jälkeen 29-vuotias jamaikalainen on havitellut maailmanennätystä.

Zürichissä Thompson-Herah otti selvän voiton, mutta maailmanennätys jäi haaveeksi. Thompson-Herah pysäytti kellot aikaan 10,65.

Naisten kolmiloikassa oli myös ylivoimainen voittaja. Tänä vuonna maailmanennätyksen rikkonut Yulimar Rojas venytti jälleen jatkuvasti yli 15 metrin. Viimeisellä tuli paras tulos: 15,48. Tulos on myös kisaennätys ja jää 19 senttiä Tokion olympialaisissa rikotusta 26 vuotta vanhasta maailmanennätyksestä.

Rojas on loikkinut tällä kaudella kahdeksassa kilpailussa yli 15 metriä. Ero muihin on ollut hurja, sillä muista kilpailijoista ainoastaan Portugalin Patricia Mamona on tällä kaudella päässyt yli 15 metrin tulokseen. Kaiken kaikkiaan Rojas on loikkinut tällä kaudella 16 kertaa yli 15 metriä. Se on uusi kaikkien aikojen ennätys.

Yulimar Rojas on ollut tällä kaudella ennennäkemättömässä iskussa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Naisten 200 metrillä nähtiin alle 20-vuotiaiden maailmanennätys, kun Namibian Christine Mboma pyyhälsi voittoon ajalla 21,78.

Yhdysvaltainen Fred Kerley vei miesten 100 metrillä voiton lukemin 9,87. Kanadalainen Andre De Grasse otti kakkossijan sivuten ennätystään 9,89.

Ruotsalaisjätti Daniel Ståhl vei ykkössijan miesten kiekonheitossa. Voitto heltisi tuloksella 66,49, kun Ståhlin kauden paras on ollut 71,40.

Lue lisää: