Nyt tehtiin tennishistoriaa: 18-vuotias englantilainen eteni karsintojen kautta US Openin finaaliin – vastaan asettuu 19-vuotias kanadalainen

Teini-ikäiset Emma Raducanu ja Leylah Fernandez kohtaavat tenniksen US Openin naisten loppuottelussa.

Karsintojen kautta US Openin pääsarjaan päässyt Emma Raducanu ei ole hävinnyt New Yorkissa vielä erääkään.

Tenniksen US Openin naisten kaksinpelin finaalissa nähdään uuden sukupolven esiinmarssi, kun finaalissa kohtaavat 18-vuotias Emma Raducanu ja kolme päivää sitten 19 vuotta täyttänyt kanadalainen Leylah Fernandez. Molemmat finalistit lähtivät kauden viimeiseen Grand Slam -turnaukseen sijoittamattomina pelaajina. Finaalipaikka on molemmille ensimmäinen.

Molemmat finalistit ovat läpi turnauksen olleet kentällä erittäin nopeita ja ennakoineet tilanteita hyvin. He ovat pelanneet suurella itseluottamuksella eivätkä ole hermoilleet isojen nimien edessä.

Edellisen kerran teini-ikäiset pelaajat kohtasivat Grand Slam -turnauksen finaalissa vuonna 1999, kun Serena Williams ja Martina Hingis pelasivat US Openin loppuottelussa.

Raducanu ei ole vielä hävinnyt erääkään

Raducanusta tuli historian ensimmäinen karsintojen kautta Grand Slam -turnauksen finaaliin asti edennyt pelaaja. Englantilainen raivasi tiensä loppuotteluun kaatamalla 17. sijalle rankatun Kreikan Maria Sakkarin suoraan kahdessa erässä 6–1, 6–4.

Uransa toista Grand Slam -turnausta pelaava Raducanu ei ole hävinnyt erääkään US Openin aikana, ja hän nousee ensi viikolla maailmanlistalla Britannian naisten ykköspelaajaksi.

– En voi uskoa, että olen finaalissa. Aika täällä New Yorkissa on mennyt nopeasti. Kolme viikkoa on mennyt nopeasti, kun olen mennyt eteenpäin vain päivä kerrallaan, Raducanu tunnelmoi välierän jälkeen.

Englantilaissensaatio aloitti välierän todella terävästi, sillä hän johti ottelua viiden ensimmäisen pelin jälkeen 5–0. Hän hyödynsi ottelussa murtopaikkansa eikä tehnyt juuri virheitä. Raducanusta tuli nuorin Grand Slam -finalisti 17 vuoteen.

– Minulla ei ole paineita. Olen edennyt turnaukseen karsintojen kautta.

Fernandez pudottanut kovia nimiä

Kanadalainen Fernandez voitti välierässä turnauksessa toiseksi rankatun Valko-Venäjän Arina Sabalenkan eräluvuin 7–6, 4–6, 6–4.

Leylah Fernandez piti tunteensa kurissa pelin aikana, mutta välierän ratkerttua tunteet nousivat pintaan. Kuva: imago images/Paul Zimmer/ All Over Press

Vasenkätinen kanadalaissensaatio ei hermostunut eikä luovuttanut missään vaiheessa ottelua, vaikka hän oli esimerkiksi avauserässä kolmen ensimmäisen pelin jälkeen 0–3-tappioasemassa.

– Minulla ei ole hajuakaan siitä, kuinka tein tämän. Halusin vain pelata finaalissa, välierän ratkettua kentälle polvilleen romahtanut Fernandez sanoi.

Uransa ensimmäisessä Grand Slam -turnauksen välierässä pelannut Fernandez on maailmanlistalla sijalla 73. Ennen välierää sijoittamaton Fernandez pudotti jatkosta kolme kovaa nimeä kolmen erän otteluissa, kun hän päätti kaksinkertaisen US Open -mestari Naomi Osakan, kolminkertaisen Grand Slam -voittaja Angelique Kerberin ja viidenneksi rankatun Elina Svitolinan urakat.

– Tämä on vaatinut vuosien työn, kyyneleitä sekä verta. Paljon uhrauksia on tehty kentällä ja sen ulkopuolella.

Kanadalainen on pelannut läpi turnauksen kovalla itseluottamuksella.

– Ei ole mitään rajaa sille, mitä voin tehdä. Mikään ei ole mahdotonta. Isäni on aina sanonut minulle, että potentiaalillani ei ole mitään rajoja. Pitää vain jatkaa uurastamista, iloinen Fernandez totesi.

Naisten finaali pelataan New Yorkissa Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Lue myös: