1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Valokeilaan päässyt Jukurit lähtee kauteen historiansa kovimmalla ryhmällä – näihin kiviin Olli Jokisen ryhmä voi kompastua

Jukureilla on ensimmäistä kertaa liigahistoriassaan joukkue, jolla voi yltää pudotuspeleihin, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Simo Arkko.

Olli Jokisen Jukurit on yksi liigakauden kiinnostavimmista joukkueista. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Mikkelin Jukurit on alkaneen liigakauden yksi puhutuimmista seuroista. Mikkelissä tehtiin rohkea päätös ja aloitettiin jälleen puhtaalta pöydältä, kun pelaajana meritoitunut Olli Jokinen astui Jukurien päävalmentajaksi.

Jokisen alku Jukurien penkin takana on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen. Jukurit voitti harjoituskaudella Ketterän 5–0 ja KalPan 4–0, mutta hävisi vastaavasti KHL-Jokereille 0–5 ja neljälle liigajoukkueelle.

Jukurien liigataival on ollut toistaiseksi tuskainen ja seura on jäänyt kerta toisensa jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle. Viisivuotisellla liigataipaleella on ollut hyviäkin jaksoja, mutta pelaajamateriaali ei ole kertaakaan riittänyt pudotuspeleihin saakka.

Nyt Jukurit lähtee kauteen liigahistoriansa kovimmalla joukkueella, jota tähdittävät muun muassa Pekka Jormakka, Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen ja Petrus Palmu.

Tämän lisäksi puolustuksesta löytyy EHT-tason puolustaja Axel Rindell ja takavuosina Ruotsin maajoukkueessakin pelannut Niclas Lundgren.

Jokinen onkin saanut houkuteltua Jukureihin kokeneita ja meritoituneita pelaajia. Onkin kiinnostavaa nähdä, miten kokenut kaarti innostuu Jokisen projektista. Onko Immosella ja Tuppuraisella edelleen halua kehittyä ja näyttää esimerkkiä niin jäällä kuin sen ulkopuolella?

Jukurien projektit ovat aiemmin perustuneet pitkälti siihen, että moni nuori pelaaja ottaa merkittäviä harppauksia. Nyt liigatasolle kokematon maalivahtikaksikko Oskari Salminen / Waltteri Ignatjew asettaa pelaajamateriaalin osalta ison kysymysmerkin joukkueen ympärille.

Pudotuspelipaikan suhteen joukkueesta puuttuukin myös toinen kärkikenttien sentteri ja yksi puolustaja. Juuri kokematon puolustus on todennäköisesti Jukurien suurin ongelma viime vuosien tapaan. Tällä kertaa joukkueella ei kuitenkaan ole Sami Rajaniemen kaltaista huippuvahtia tilkitsemässä puolustajien virheitä.

Valmentajana kokematon Jokinen on tutkan alla. Ainoastaan junioreita aiemmin valmentaneella Jokisella on varmasti mittavan pelaajauransa kautta hyviä näkemyksiä, mutta joukkue voi joutua maksamaan myös oppirahoja päävalmentajansa kokemattomuudesta liigatasolla.

Pelitavasta puhuttaessa Jokinen on korostanut aktiivisuutta, luistelua ja sitä, ettei Jukurit pelaa trapia.

Tämä näkyi myös harjoituskaudella, jolloin Jukurit pyrki rakentamaan hyökkäyspeliään pitkillä pystysyötöillä repiville pelaajille. Kiekottomana Jukurit puolestaan prässäsi aktiivisesti ylhäältä lähtien, mutta se ei ollut aina riittävän yhtenäistä toimiakseen.

Jukureita, kokeneita pelaajia ja Olli Jokista mitataan jo alkukauden aikana, sillä joukkue pelaa lokakuussa tiiviillä tahdilla peräti 13 ottelua.

Juuri alkukauden aikana Jukurien saama huomio on mittavaa. Moni pelaajista ei ole tottunut tilanteeseen. Silloin niin Jokisen kuin kokeneiden pelaajien on suoritettava huipputasolla, ettei juna lähde jo alusta alkaen väärille raiteille.

Lue myös:

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"

Kommentti: SM-liigan kiinnostavimmat nimet ovat Olli Jokinen ja Ville Peltonen – se paljastaa kiusallisen ongelman

TPS tavoittelee 700 000 euron tappiota, SM-liigan viime kauden yleisökeskiarvo karua katsottavaa – nämä taulukot kertovat kaiken liigaseuroista