1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. KalPa (Jääkiekon Miesten Liiga)

Kapteeni Kiiskinen luotsaa KalPaa yhdessä muiden konkareiden kanssa: "Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue"

KalPa kohtaa liigassa ensimmäisenä Mikkelin Jukurit. Kuopiolaisjoukkueen otteluihin tuo lisäväriä yleisö, joka pääsee jälleen seuraamaan joukkueensa liiga-taivalta paikan päällä.

KalPan kapteenille Tuomas Kiiskiselle vuodet ulkomailla opettivat paljon. Nyt mies on tyytyväinen Kuopiossa.

Kasvattiseurastaan KalPasta yhdeksän vuotta sitten lähtenyt Tuomas Kiiskinen on tällä kaudella joukkueen kapteeni. Kiiskistä ovat odottaneet takaisin myös lukuisat fanit.

Liiga-urakka alkaa perinteisesti savolaisjoukkueiden kohtaamisella. Ensin perjantaina KalPa matkustaa Mikkeliin Jukureiden vieraaksi. Huomenna lauantaina Jukurit kohdataan Kuopiossa.

Liiga-avaukseen Jukureita vastaan tuo lisää mielenkiintoa se, että mikkeläisten uusi päävalmentaja on kuopiolaislähtöinen, entinen NHL-jääkiekkoilija Olli Jokinen.

Aamujäiden jälkeen suihkunraikkaana haastatteluun tullut Kiiskinen lähtee ilolla illan peliin Jukureita vastaan.

– Kapteenius on minulle kunnia-asia, Kiiskinen sanoo.

KalPassa pelaa tällä kaudella myös muita niin sanottuja vanhoja konkareita, joten Kiiskinen uskoo, että tukea joukkueelle tulee myös heiltä. Kiiskinen aikoo olla oma itsensä.

– Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue, joten kehitystä tapahtuu kauden aikana roimasti, Kiiskinen summaa.

Poissaolonsa aikana 34-vuotias jääkiekkoilija pelasi viimeisimmäksi Ruotsin Skellefteåssa. Ennen Ruotsia hän kiekkoili KHL:ssä. Kotimaan liigassa Kiiskinen nähtiin viimeksi kaudella 2019–2020, jolloin hän edusti SaiPaa yhdentoista ottelun verran.

Vuodet ulkomailla opettivat paljon.

– Näki erilaisia organisaatiota, sarjoja ja maailmaa. Kyllähän se ihmisenä ja kiekkoilijana kasvattaa, Kiiskinen sanoo.

Päävalmentaja tyytyväinen joukkueen rakenteeseen

Päävalmentaja Tommi Miettinen aloittaa kolmannen kautensa KalPassa. Into on kova ja KalPa haluaa Miettisen sanoin kilpailla parhaiden kanssa.

Miettinen on tyytyväinen joukkueen rakenteeseen, koska NHL-unelman perässä olevien nuorten pelaajien joukkoon on saatu kokemusta.

– Tämän vuoden joukkue on mielenkiintoinen sekoitus, hän toteaa.

Päävalmentajan mielestä KalPan vahvuuksia ovat todella vahva keskikaista, kokenut maalivahti ja nykyaikainen pelaava puolustus.

KalPan päävalmentaja Tommi Miettisen joukkueessa on nuorta intoa ja vahvaa kokemusta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

– Joukkueen vahvuus on viidellä pelaajalla hyökkääminen ja rohkea lähellä puolustaminen.

Ennen liigan alkua käydyt harjoituspelit näyttivät, mihin pitää vielä panostaa.

– Maalintekoon tarvitaan tehokkuutta lisää.

Yleisön paluuta on odotettu

Kauden avaus on pelaajille ja kannattajille erityinen, koska lähes koko viime liigakausi pelattiin käytännössä ilman yleisöä koronarajoitusten vuoksi.

– Yleisö tuo oman lisäjännityksensä peleihin, päävalmentaja toteaa.

Tänä syksynä ihmiset pääsevät jälleen halleihin, kun hygieniasta ja muusta terveysturvallisuudesta on huolehdittu ottelutapahtumissa.

KalPan katsomoihin otetaan noin 3 500 ihmistä. Normaalitilanteessa jäähalliin mahtuu noin 5 300 katsojaa. Lipunmyynti on lähtenyt liikkeelle melko rauhallisesti.

KalPa viimeisteli iskuaan ennen matkaa kauden avauspeliin Mikkeliin. Kuva: Antti Karhunen / Yle

– Samoja määriä on myyty kuin mitä viime kauden alussa. Ihmisten varovaisuus näkyy, kertoo Kalpa Hockey Oy:n viestintäkoordinaattori Marko Niloni.

Yleisön iloksi kaukalossa nähdään tänä iltana myös mielenkiintoisia uusia pelaajia, kun Sami Kapasen poika Konsta ja Kimmo Kapasen poika Oliver pelaavat ensimmäisen SM-liigaottelunsa.

Lue lisää:

Kommentti: Valokeilaan päässyt Jukurit lähtee kauteen historiansa kovimmalla ryhmällä – näihin kiviin Olli Jokisen ryhmä voi kompastua

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi