1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jokerit

Tuntematon suomalainen on liekehtinyt alkukaudella Jokereissa – Kalle Kossila teki 19-vuotiaana ratkaisun, joka johti SM-liigan sijaan otsikoihin Pohjois-Amerikassa

Kalle Kossila pelasi juniorivuotensa Suomessa, mutta siirtyi sen jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Nyt sentteri vahvistaa Jokereita ja tavoittelee paikkaa maajoukkueessa.

Kalle Kossila on tehnyt alkukaudella pisteet 3+3=6. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Jokerien KHL-joukkueen tuntemattomin suomalaistaituri Kalle Kossila on aloittanut vakuuttavasti uudessa seurassaan. 28-vuotias sentteri avasi liigakauden hurjalla tehoillalla 2+2, ja on viimeistellyt neljässä ottelussa kaikkiaan kuusi pistettä.

Kossila on jääkiekkoilijana kokenut, mutta suomalaisyleisön silmissä vielä tuntemattomampi nimi. Hyökkääjä siirtyi jo juniorina Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:n ilman NHL-varausta Bluesin A-nuorien tykkikauden jälkeen.

Kossila iski tuolloin Jussi Ahokkaan valmennuksessa 32 otteluun tehot 20+37.

Kossila tiesi hypyn SM-liigaan olevan vaikea. Siksi hän päätyi lähtemään St. Cloud State -yliopistoon Minnesotaan opiskelemaan kansainvälistä bisnestä ja sivuaineena rahoitusta.

– Minulle selvisi aika myöhään, että yliopisto on vaihtoehto ja oikeastaan kuulinkin siitä vasta viimeisenä vuonna. Kiinnostuin heti, että tämä voisi sopia minulle todella hyvin. Sieltä pääsee kuitenkin takaisin, jos ei onnistukaan, Kossila toteaa Yle Urheilulle.

Kossilan mukaan päätös Yhdysvaltoihin lähtemisestä oli loistava. Opiskelun ja jääkiekkoilun lisäksi päiviin sisältyi mukavasti kotitöitä.

– Itsenäistyin todella paljon. Se oli hyvä asia, että piti itse hoitaa koko elämä: pyykätä vaatteet, tehdä ruoat, läksyt ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Koen, että se oli iso asia 19-vuotiaalle.

– Meillä oli jääkiekossakin todella hyvä valmennus ja joukkue. Kasvoin paljon ja sain sieltä todella paljon hienoja muistoja.

Nuorukainen hoiti koulun kunnialla ja hyvin arvosanoin. Myös kaukalossa kulki loistavasti, mikä toi hyökkääjälle NHL-sopimuksen Anaheim Ducksin kanssa.

Jo ensimmäisellä kokonaisella AHL-kaudellaan Kossila nousi ensimmäistä kertaa otsikoihin San Diego Gullsissa. Taituri otti kiekon maalin takana lapaansa ja veivasi granlundmaisesti kiekon ilmaveivillä verkkoon.

– Siitä tuli paljon viestiä ja huomiota. Halli oli täynnä ja siellä oli hieno tunnelma. Maali tuli selkärangasta, Kossila muistelee.

– Se oli maali muiden joukossa ja olisimme varmasti muutenkin voittaneet ottelun, mutta oli ihan kiva spesiaalijuttu.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Gulls innostui maalista ja teetti seuraavalla kaudella yleisölle jaettavia bobblehead-figuureja eli Kossilan näköisiä nukkeja.

– Oli hauskaa, että kaikki katsojat saivat yhdessä ottelussa sellaisen bobbleheadin. Sain itsekin sellaisen mukaan ja se jäi siitä muistoksi, Kossila kertoo.

Anaheimin GM Bob Murray oli todistamassa ottelussa Kossilan ilmaveiviä. Muutamaa päivää myöhemmin suomalainen debytoikin jääkiekkoliiga NHL:ssä.

– Voihan se olla, että sillä oli jotain vaikutusta, Kossila sanoo.

Kalle Kossila pelasi kahden dellisen kauden aikana Toronto Marliesissa, mutta ei saanut paikkaa NHL-joukkueesta. Kuva: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

Vastuu jäi niukaksi

Kossila pelasi NHL-debyytissään seitsemän minuuttia nelosketjussa. 210 AHL-ottelussa peräti 176 pistettä tehnyt pelasi lopulta vuoisina 2017–2018 ainoastaan 19 NHL-ottelua tehoin 2+1=3.

– Pelit menivät ihan ok. Pelasin nelosketjussa seitsemän minuuttia per peli ilman ylivoimaa, eikä tullut hirveästi tehopisteitä. Usein sanottiin vain, ettei tullut tehopisteitä ja nyt lähdet takaisin, Kossila kertoo.

– NHL on maailman kovin sarja ja kilpailu on todella kovaa. Kun mahdollisuus tulee, pitäisi olla heti hyvä. Varsinkin, jos ei ole varattu korkealla, täytyy heti onnistua. Jos ei onnistu, siellä on muita pelaajia taustalla.

Kossila pelasi vielä viime kaudella Saksan DEL-liigaa 13 ottelua tehoin 5+7=12 ja AHL:ää 28 ottelua tehoin 7+22=29. Kun NHL paikka ei lopulta auennut, Kossila päätti palata Suomeen.

– Luonnollisesti jos pääsee vielä pelaamaan ja asumaan kotiin, pelaamaan ystävien ja perheen edessä, niin mikäs on sen hienompaa. Se ei ollut loppupeleissä niin vaikea päätös.

Kossila on ollut vireessä alkukauden aikana. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Tavoitteena maajoukkuepaikka

Kossila on pelannut kauden aikana Markus Hännikäisen kanssa. Ketjun kolmantena lenkkinä on vaihdellut Iiro Pakarinen ja Teemu Turunen.

– Henkilökohtaisesti on mennyt ihan hyvin. Ainakin tähän mennessä laukaukset ovat uponneet, mutta pitäisi päästä vielä enemmän paikoille ja saada kiinni kokonaisvaltaisesta pelistä.

Sentteri ei ole asettanut itselleen pistetavoitteita, mutta maajoukkuepaita kiinnostaa tällä kaudella. Kossila pelasi nuorempana alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta ei päässyt mukaan MM-kisoihin.

– Totta kai tavoittelen paikkaa maajoukkueessa. Haluan olla paras versio omasta itsestäni jokaisessa harjoituksessa ja pelissä, Kossila linjaa.

Kaksivuotisen sopimuksen Jokereiden kanssa tehnyt Kossila ei ole myöskään asettanut uralleen sen tarkempia tavoitteita.

– En ole oikeastaan ajatellut tätä kautta pidemmälle. Haluan olla paras versio itsestäni ja katsoa, mihin se riittää. Sitten katsotaan, miten tämän ja ensi kauden jälkeen jatkuu, Kossila kuittaa muun muassa mahdollisen paluun NHL:ään.

Lue myös:

Jokerit nappasi kauden toisen KHL-voittonsa