1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Joko nyt Pesäkarhut? Finaalien kestokävijä hakee vasta toista Suomen mestaruuttaan – "Emme muistele menneitä"

Naisten Superpesiksen loppuottelusarjassa kohtaavat runkosarjan ykkönen ja kakkonen. Finaalisarjasta on odotettavissa vähäjuoksuisia pelejä, sillä vastakkain on kaksi vahvan ulkopelin joukkuetta.

Pesäkarhujen Susanna Puiston mukaan porilaisjoukkueella on hyvät mahdollisuudet voittaa mestaruus. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Naisten pesäpallon Suomen mestaruudesta taistelevat sunnuntaina alkavassa finaalisarjassa jyväskyläläinen Kirittäret ja Porin Pesäkarhut. Superpesiksen finaalisarjan voittoon vaaditaan kolme voittoa.

Kirittäret kärsi runkosarjassa vain yhden tappion, mutta välierissä suuri ennakkosuosikki oli vaikeuksissa Manse PP:tä vastaan. Välieräsarjan kaksi ensimmäistä ottelua hävinnyt jyväskyläläisjoukkue sai rivinsä kuntoon kreivin aikaan, kun seura lunasti finaalipaikan lopulta kolmen perättäisen pakkovoiton myötä voitoin 3–2.

Kirittärien tähtäimessä on neljäs peräkkäinen Suomen mestaruus. Sitten vuoden 2004 Kirittäret on ollut poissa loppuotteluista vain 2013 ja 2017.

"Meillä on nyt realistinen mahdollisuus voittaa kultaa"

Porin Pesäkarhut raivasi tiensä seitsemännen kerran 17:n viime kauden aikana finaaliin, kun Lapuan Virkiä hävisi välieräsarjan porilaisille voitoin 1–3. Pesäkarhuille finaalipaikka on jo koko seurahistorian kahdeksas, mutta mestaruutta Porissa on juhlittu vain kaudella 2002.

– Siitä lähdetään, että nyt voitetaan mestaruus. Meidän pelin taso on tällä hetkellä hyvällä mallilla. Jos oma peli on hyvällä tasolla, niin sen jälkeen ei hirveästi tarvitse enää ihmeitä tehdä, Pesäkarhujen pelinjohtajaksi täksi kaudeksi Tampereelta saapunut Jarkko Pokela pohtii.

Jarkko Pokela toimi tänä vuonna Lännen pelinjohtajana Itä–Länsi-ottelussa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Pokela myöntää, että edellisvuosien kitkerät finaalitappiot voivat edelleen rassata joidenkin pelaajien korvien väliä, mutta muistuttaa, että edessä on täysin uusi finaalisarja.

– Luotamme omaan juttuumme, emme muistele menneitä.

Porilaisjoukkueessa luotetaan paljon kokeneiden pelaajien panokseen finaalisarjassa. Yksi, jonka niskaan on asetettu kovia odotuksia, on kaksi edellistä lyöjäkuningattaren titteliä vienyt 32-vuotias Susanna Puisto.

– On selvää, että ison roolin pelaajien pitää onnistua myös finaaleissa. Susanna on iso pelaaja myös pukukopissa. Hän pystyy sparraamaan joukkuetta. Hän on nähnyt ja kokenut kaiken, Pokela suitsuttaa.

Puisto tietää, että finaalisarjaan pitää valmistautua oman tekemisen kautta. Kokenut pelaaja painottaa, että joukkueen ei pidä nyt tehdä mitään radikaaleja muutoksia.

– Meillä on uusi joukkue ja uudet jutut. Ei tässä mitään pidä lähteä muuttamaan, sillä olemme päässeet tähänkin asti tällä systeemillä. Meillä on nyt realistinen mahdollisuus voittaa kultaa. On mukavaa päästä haastamaan Kirittäret, Puisto sanoo.

Pesäkarhuja vuodesta 2016 lähtien edustaneella Henna Jukalla on edessään uran kolmas finaalisarja. Nopeajalkaisen etenijän mielestä edelliset finaalit eivät ole tappioista huolimatta mitään painolastia.

– Edellisistä finaaleista on otettu vain hyvät asiat mukaan. Varmasti kova taistelu on edessä, eikä tunnetta puutu, Juka sanoo.

Naisten Superpesiksen finaaliohjelma:

Su 12.9. Jyväskylä–Pori klo 15.00
La 18.9. Pori–Jyväskylä klo 14.00
Su 19.9. Jyväskylä–Pori klo 14.00

La 25.9. Pori-Jyväskylä klo 14.00 (tarvittaessa)
Su 26.9. Jyväskylä-Pori klo 14.00(tarvittaessa)

Lue myös:

Kirittäret jo neljännen peräkkäiskullan jahdissa, KPL:ltä onnistui toinenkin ryöstö Vimpelin Saarikentällä

Pesäkarhut eteni finaaleihin, Kirittärien nousu huipentui dramaattisesti