1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. biljardi

Snookertähti Judd Trumpin visiitti toiseen biljardilajiin puhuttaa – Mika Immonen tyrmää mahdollisuuden menestyä: "Saa jossain vaiheessa pahasti turpaansa"

Miten snookertähdelle käy, kun hän hyppää kesken leipätyönsä kilpailemaan poolbiljardin huippujen sekaan? Snookerin maailmanlistan kakkonen Judd Trump joutuu kovaan haasteeseen maanantaina alkavassa poolbiljardin ykkösturnauksessa.

Judd Trump juhli snookerin maailmanmestaruutta Sheffieldin Crucible-teatterissa toukokuussa 2019. Kuva: imago images / Xinhua/ All Over Press

Biljardimaailman huomio kiinnittyy maanantaina Yhdysvaltoihin, tarkemmin New Jerseyn osavaltiossa sijaitsevaan Atlantic Cityyn.

Kasinokaupunki isännöi ensi kertaa historiassa poolbiljardin ykkösturnausta, ysipallon Yhdysvaltain avoimia, jonka kaaviossa on 256 pelaajaa. Pitkästä nimilistasta pomppaa esiin yksi nimi.

Vuoden 2019 snookerin maailmanmestari, maailmanlistalla toisena majaileva Judd Trump osallistuu ensi kertaa urallaan poolbiljardin ammattilaisturnaukseen kesken leipälajinsa kilpailukauden. Trumpin osallistumisen takana on englantilainen, snookerin ja nyrkkeilyn avulla 1980-luvulla maailmanlaajuiseen huomioon noussut urheilupromootioyritys Matchroom Sport, joka omistaa osan myös poolbiljardin ysipallon tv-oikeuksista.

– Trumpille on varmasti annettu joku porkkana, jotta hän tulisi pelaamaan tänne. Mielenkiintoista nähdä, miten hän pärjää, tämänvuotiseen turnaukseen ainoana suomalaisena osallistuva Mika Immonen sanoo Yle Urheilulle.

Trump ei ole ensimmäinen snookertähti, joka kilpailee poolbiljardissa. Aiemmin taitojaan ovat testanneet muun muassa Steve Davis, Alex Higgins, Jimmy White ja Ronnie O'Sullivan, jotka nähtiin kilpailemassa Yhdysvaltain ja Euroopan välisessä joukkuekilpailussa 1990-luvulla.

Trump kohtaa US Openin avauskierroksella yhdysvaltalaisen Joe Mageen, joka ei kuulu poolbiljardin kärkikaartiin. Puhelimitse Yhdysvalloista tavoitettu Immonen arvioi, että Trump voi voittaa pari ottelua, mutta seinä tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Ja lujaa.

– Olen varma, että hänen silmänsä avautuvat pian. Kaavio antaa mahdollisuuden voittaa pari kierrosta, mutta jossain vaiheessa hän saa pahasti turpaansa. On ihan varmaa, ettei hän voita tätä turnausta, US Openin kuninkaaksi vuosina 2008 ja 2009 kruunattu Immonen sanoo.

Mika Immonen on yksi poolbiljardin menestyneimmistä pelaajista. Kuva: EPA/ROLE​X DELA PENA/AOP

Immosella on kokemusta poolin pelaamisesta snookertähteä vastaan. Vuonna 2006 hän sparrasi Ronnie O'Sullivania. O'Sullivan kääntyi suomalaismestarin puoleen, kun oli ensin hävinnyt Immoselle kahdessa kasipallon ja yhdessä ysipallon ammattilaiskisassa.

O'Sullivan ei tosin jättänyt kylmäksi, sillä viimeksi mainittu kohtaaminen oli vuoden 2006 Hollannin avointen finaalissa.

– O'Sullivan pelasi siinä turnauksessa tosi hyvin. Finaalissa koin poikkeuksellista painetta. Minun oli ikään kuin pidettävä poolpelaajien kunniasta kiinni, ettei tänne niin vain tulla viemään kisoja, Immonen muistelee.

Toiveissa useampi kisa

Trumpin tapauksessa O'Sullivanin kaltaiset otteet eivät tule kyseeseen. Immosen mukaan snookertähden asenne, valmistautuminen ja puutteet poolbiljardin taktisissa nyansseissa eivät tue mahdollisuutta menestyä.

Darren Appleton (kuuluisin englantilainen poolpelaaja) kertoi, ettei Trump kunnioita poolia samalla tavalla kuin esimerkiksi O'Sullivan ja Davis. Breikistä (erän aloituslyönti) on aika paljon kiinni, mutta suurin haaste Trumpille on poolin taktinen puoli: tietyt bankit (pussitukset vallin kautta) ja turvalyönnit. Hänellä ei ole kokemusta niistä pienistä marginaaleista, jotka ratkaisevat tässä lajissa. Seuraan silti mielenkiinnolla, onko hänellä mitään jakoa taktisella puolella.

Yksi asia kuitenkin silottaa Trumpin tietä. Tämänvuotisessa US Openissa aloituspakka tehdään niin, että ysipallon sijaan pakan pisteen paikalle sijoitetaan kärkipallo eli ykkönen.

– Jos ysipallo olisi sijoitettu pisteelle, pelaajan olisi lyötävä samanaikaisesti kovaa ja leikattava ykköspalloa. Tällöin valkoisen lyöntipallon hallinta on vaikeampaa. Nyt osumassa ykköseen riittää kova stoppari, joka Trumpilta varmaan onnistuukin, Immonen arvioi mutta sanoo toivovansa, ettei Trumpin vierailu poolympyröissä jää yhteen visiittiin.

Kuva: LUIS ROBAYO/AFP via Getty Images

– Moni on kokeillut ja todennut, ettei peli ole niin helppoa kuin tv:ssä tai klubilla näyttää. Olisi hienoa, jos tämä kokemus motivoisi Trumpia pelaamaan enemmän poolia. Se toisi lajille lisää näkyvyyttä. Mutta jos hän tulee sohimaan kerran näihin kisoihin, en tiedä, onko siitä mitään hyötyä, Immonen sanoo.

Taso on kovempi kuin koskaan

48-vuotias suomalaislegenda aloittaa turnauksensa maanantaina ottelulla yhdysvaltalaista Nathan Childressia vastaan. Immonen on osallistunut vuodesta 1997 kaikkiin paitsi yhteen, vuoden 2002 US Openiin. Viime vuonna järjestäjät peruivat turnauksen koronapandemian vuoksi. Puolustava mestari, saksalainen Joshua Filler on Immosen papereissa yksi ennakkosuosikeista myös tällä kertaa.

– Fillerin lisäksi suosikkeja ovat ainakin yhdysvaltalainen Shane Van Boening, skotti Jason Shaw, albanialainen Eklent Kaçi ja itävaltalainen Albin Ouschan. Mukana on varmaan 30 pelaajaa, jotka voivat voittaa ja sata muuta, jotka ovat sairaan kovia. Etenkin Euroopan taso on noussut huimasti viiden viime vuoden aikana.

– Oma pelini on kulkenut viime aikoina hyvin. Jos pääsen hyvään rytmiin ja pelaamaan omaa dominoivaa peliäni, voin mennä pitkällekin, Immonen arvioi mahdollisuuksiaan.

Lue myös:

Jyväskyläläinen Toni Ursin kehitti biljardiliidun, josta syntyi maailmantähtien ylistämä ilmiö – snookerin MM-kisoista tuli nyt suomalaisyritykselle jättipotti

Kommentti: Ronnie O'Sullivanin "kiduttajaksi" nimeämä snookerin maailmanmestari Mark Selby on pelaaja, joka ei ansaitse kaikkea niskaansa satavaa lokaa