1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

Mitä ylivoimaa! Kalle Rovanperä ajoi uransa toiseen MM-rallin voittoon Kreikassa – ralliasiantuntija Miikka Anttila kehuu nuorukaista: "Hän toimii vaikeissakin paikoissa rennosti"

20-vuotias Rovanperä jatkaa MM-sarjassa neljännellä sijalla. Suomalaisen viikonloppu oli lähes virheetön kokonaissuoritus. Ylen ralliasiantuntija Miikka Anttila nostaa hattua Rovanperän kylmälle kisapäälle sekä halulle ajaa varmistelematta liiaksi.

Kalle Rovanperä juhlatunnelmissa
Kalle Rovanperä juhlatunnelmissa

Kalle Rovanperä on ajanut Kreikan MM-rallin voittoon. Toyotan suomalaiskuljettaja oli viikonloppuna omaa luokkaansa. Rovanperän ja kartturi Jonne Halttusen autokunta nappasi voiton 42,1 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Hyundain Ott Tänakiin.

20-vuotias Rovanperä iski kovaa koko viikonlopun. Nuorukainen ei lähtenyt varmistelemaan tukevia johtotilanteitaankaan, vaan hyökkäsi vahvasti läpi jokaisen rallipäivän, suorittaen tasaisesti. Rovanperän vauhdikas meno takasi jatkuvasti kasvaneen eron takana tulleisiin kuljettajiin.

– En ollut ihan luottavainen, kun tulimme tänne. Iso kiitos koko tallille, auto toimi täydellisesti. Toivon, että saisin saman fiiliksen myös Jyväskylään, Rovanperä totesi maalissa.

Suomalaisen voitto parantelee hänen asemiaan rallin MM-sarjan neljännellä sijalla. Sarjaa johtaa viikonlopun jälkeen lähes ylivoimaisesti kokenut Toyotan Sebastian Ogier, joka kiristi Kreikassa otettaan MM-kruunusta. Hänen jälkeensä kakkostilasta taistelevat sekä Toyotan Elfyn Evans ja Rovanperä että Hyundain Thierry Neuville ja Tänak. Ogier voi varmistaa kahdeksannen maailmanmestaruutensa syys-lokakuun vaihteessa ajettavassa Jyväskylän rallissa.

Ylen ralliasiantuntija Miikka Anttila oli erittäin vakuuttunut Rovanperän menosta Akropoliilla.

– Hän on kilpailijaluonne parhaasta päästä. Sunnuntaiaamukin sen näytti. Vaikka edessä olisi kuinka vaikea lähtökohta, hän ei lähde varmistelemaan, vaan lähtikin hyökkäämään. Se on hatunnoston arvoinen teko, Anttila sanoo.

Paikka kovempaan ajamiseen ei ollut helppo, kovien ja kokeneiden Tänakin ja Sebastian Ogierin hönkiessä niskaan. Anttila arvelee, että Rovanperä pystyy nauttimaan tiukassa paikassa ajamisesta ennen kaikkea asenteensa vuoksi.

– En ole aivan varma, mutta se voi liittyä nykyisen kuljettajasukupolven asennoitumiseen. Hommaa tehdään siksi, että siitä nautitaan itse täysillä, eikä kenellekään muulle. Hän ei ole tämän vuoksi ladannut paineita muiden odotuksista, hän tekee täysillä sitä, mikä tuntuu hyvälle. Kalle pystyy toimimaan siksi vaikeissakin paikoissa rennosti, hän jatkaa.

Viikonloppu suomalaiskomennossa

Jo Rovanperän toinen päivä oli Toyotan tallipäällikön Jari-Matti Latvalan sanoin täydellinen. Suomalaiskuski nappasi kärkisijan jo perjantaina haltuunsa, eikä päästänyt siitä enää irti. Rovanperä ajoi virheettömästi ja jatkoi vastaavaa suorittamista läpi viikonlopun.

Katso Kreikan MM-rallin perjantain huippuhetket alla olevalta videolta.

Lauantain ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen saatiin Toyota-kuljettajalta viikonlopun lähes ainoat harmittelut.

– Rengaspakettimme ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, pehmeämpi rengas olisi ollut ehkä parempi valinta. Yritin tulla sen mitä päästiin, keskivaiheilla ja lopussa jouduin taistelemaan, hän sanoi voitetun EK7:n jälkeen.

Renkaat laitettiin uusiksi seuraavalle erikoiskokeelle ja auto kulki edelleen kovaa. Rovanperä jakoi kiitokset tallinsa insinööreille uusista renkaista.

Anttila arvioi, ettei rengaspakettikikkailu tuonut lopulta Rovanperän rallille kummempaa muutosta.

– En usko, että sillä oli loppujen lopuksi kauheesti merkitystä. Kyseessä oli vain yksi yksityiskohta kokonaisuudessa. Uskon, että tallin sisällä käytiin vain keskustelu siitä, otetaanko pakettiin kolme kovaa vai kolme pehmeää rengasta. Kyseessä oli sellaista kuljettajan ajotuntuman optimointia, Ylen ralliasiantuntija pohtii.

Aamun kolmas pätkä oli kuitenkin lähellä päättyä katastrofiin, kun nuori suomalainen kävi osittain ojassa. Tilanne päättyi kuitenkin helpottavasti.

– Vähän optimistinen nuotti ja liukas paikka. Siellä oli aika iso irtokivi, joka osui auton helmaan. Takapyörä meni pitkin ojaa eikä siellä ollut onneksi kiveä. Oli kyllä jännä paikka, Rovanperä kertoi lauantaina päivähuollossa Yle Urheilulle.

Katso lauantain huippuhetket alla olevalta videolta.

Kokonaisuutena ralli oli kuitenkin tiukasti Rovanperän hallussa. Anttila haluaakin muistuttaa, ettei nuori kuljettaja lähtenyt kisaan takamatkalta kokeneempien rinnalla. Kreikan MM-ralli kun palasi ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen WRC-sarjan kisakalenteriin.

– Pitää tietysti muistaa, että vaikka Kalle oli ensimmäistä kertaa Akropolis-rallissa, niin olivat käytännössä kaikki muutkin. Näitä erikoiskokeita on ajettu viimeksi kauan aikaa sitten, niin käytännössä kaikki kärkikuskit lähtivät samalta viivalta. Jotain Kalle on selkeästi kuitenkin pystynyt tekemään paremmin kuin muut, kun hän on pystynyt tuollaista vauhtia pitämään.

Kreikan MM-rallin lopputulokset, kärkikymmenikkö:

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 3.28.24,6
2. Ott Tänak (Hyundai) + 42,1
3. Sebastien Ogier (Toyota) + 1.11,3
4. Dani Sordo (Hyundai) + 3.01,0
5. Gus Greensmith (Ford) + 5.45,0
6. Elfyn Evans (Toyota) + 6.42,7
7. Adrien Fourmaux (Ford) + 6.54,4
8. Thierry Neuville (Hyundai) + 8.41,1
9. Andreas Mikkelsen (Skoda) + 9.02,5 WRC2
10. Marco Bulacia Skoda + 9.19,2 WRC2

Lue myös:

Kalle Rovanperä juhlii komeaa rallivoittoa – Yle seuraa hetki hetkeltä

Jari-Matti Latvala on rauhoitellut Kalle Rovanperää ennen Kreikan MM-rallia – "Meni kymmenen vuotta, että pystyin voittamaan tämän kilpailun"