1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

"Mikä tahansa on nyt mahdollista" – asiantuntija maalailee Kalle Rovanperälle herkulliset näkymät Jyväskylän MM-ralliin

Kalle Rovanperän esitykset ovat hämmästyttäneet rallimaailmaa. Mikä tahansa on nyt mahdollista, sanoo Ylen ralliasiantuntija Miikka Anttila.

Kalle Rovanperä hallitsi Akropolis-rallia vakuuttavalla tavalla. Kuva: /All Over Press

Mykistävä esitys, lentävä suomalainen, täysin pysäyttämätön.

Kalle Rovanperä on nousemassa kohinalla ralliautoilun huipulle. 20-vuotias jyväskyläläinen oli suorastaan ylivoimainen MM-kalenteriin palanneessa Kreikan Akropolis-rallissa.

Rovanperä ajoi klassikkokilpailussa ensimmäistä kertaa, mutta kokemattomuus ei näkynyt hänen otteissaan millään tavalla.

– Ihan jokainen kuljettaja ei pysty voittamaan näin vaativaa rallia heti ensimmäisellä kerralla. Oli todella hienoa, että Kalle pystyi ajamaan tuollaisella tasolla koko rallin ajan, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila ylistää.

Rovanperä näytti kyntensä erityisesti päätöspäivän aamuna, kun muut kärkikuljettajat hapuilivat nuottiensa kanssa liukkailla ja mutaisilla teillä. Rovanperä ei hätkähtänyt, vaan hallitsi vaikeat erikoiskokeet mestarillisesti.

– Kalle kehui nuottejaan. Hän oli liikenteessä ehkä väärillä renkaillakin, mutta ajoi silti mykistävän ajan. Näytti siltä, että Kalle kykeni vain nostamaan vauhtiaan, kun muut joutuivat jo varmistelemaan. Hän ei varmistele, vaikka lähtökohdat olisivat miten vaikeat, Anttila sanoo.

Rovanperä arveli hyötyneensä siitä, että Akropolis-rallia ei ole ajettu vuosikausiin. Kisareitti oli kaikille uusi, joten Rovanperän ensikertalaisuudella ei ollut niin suurta merkitystä.

– Kalle on osoittanut olevansa samantien kilpailukykyinen, kun mennään uusiin ralleihin. Nyt Kreikassa oli uusittuja erikoiskokeita ja kaikki periaatteessa samalla viivalla, kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta, Anttila huomauttaa.

Akropolis-rallin sankarit Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä.

"Rovanperä ja Tänak suosikit Jyväskylässä"

Rovanperän huimat esitykset nostavat odotuksia syys-lokakuun vaihteessa ajettavaan Jyväskylän MM-ralliin.

– Mikä tahansa on nyt mahdollista. Jyväskylän voittajasuosikit ovat Rovanperä ja Ott Tänak. Molemmat ovat näyttäneet viihtyvänsä kovavauhtisilla teillä. En laske Sebastien Ogieria yhtä suureksi suosikiksi, koska hän ei ole missään vaiheessa sanonut viihtyvänsä erityisesti Suomessa, Anttila toteaa.

Anttila näkee Rovanperän tarinassa ketsuppipulloilmiön aineksia. Kaikki padot aukesivat, kun Rovanperä ajoi ensimmäiseen voittoonsa Viron MM-rallissa heinäkuussa.

– Kallella oli hankalampi jakso keväällä, mutta kun Virossa tuli onnistuminen, niin näyttää siltä, että onnistumiset ruokkivat onnistumisia, Anttila tuumii.

Rallin tämän vuoden maailmanmestaruus saattaa ratketa keskisuomalaisilla sorateillä. Ranskalainen Ogier on karannut omille teilleen MM-sarjassa ja voi varmistaa Jyväskylässä jo uransa kahdeksannen mestaruuden.

Mestaruus on erittäin lähellä, sillä Ogierin ero tiimikaveriinsa Elfyn Evansiin on muhkeat 44 pistettä.

– Näyttää todellakin siltä, että Ogier on jälleen matkalla mestaruuteen. Hän on saanut käännettyä lähtöpaikkansa haitat vahvuudekseen, Anttila viittaa ranskalaisen rooliin teiden auraajana.

Jari-Matti Latvalan johtama Toyota-talli on oivassa johdossa valmistajien MM-kamppailussa. Etumatka toisena olevaan Hyundaihin on jo 57 pistettä, kun enää kolme osakilpailua on ajamatta.

– Hyundai on ollut nopea, mutta ei niin luotettava. Nyt Kreikassa Hyundailta puuttui nopeuttakin, joten ovatko sitten uhranneet nopeuttaan luotettavuuden kustannuksella, Anttila miettii.

Jyväskylän MM-ralli ajetaan 1.–3. lokakuuta. Yle Urheilu näyttää ensimmäistä kertaa Jyväskylän rallin jokaisen erikoiskokeen suorana Yle Areenassa.

Lue myös:

Mitä ylivoimaa! Kalle Rovanperä ajoi uransa toiseen MM-rallin voittoon Kreikassa – ralliasiantuntija Miikka Anttila kehuu nuorukaista: "Hän toimii vaikeissakin paikoissa rennosti"

Rovanperä kertoo rentoutuneensa Kreikan rallissa – Latvala suitsuttaa: "Muut saavat mennä kovaa, että pystyvät pärjäämään Kallelle Jyväskylässä"

Kalle Rovanperä juhlii komeaa rallivoittoa – Yle seurasi päätöspäivää hetki hetkeltä