1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto (IIHF)

Lukashenkaa tukeva Valko-Venäjän kiekkopomo sai pitkän toimintakiellon – Kalervo Kummola kertoo, miksi IIHF:llä kesti päätöksessä: "Ei ollut halua tehdä yhteistyötä"

Valkovenäläisiä urheilijoita painostanut Dmitri Baskov on saanut toimintakiellon IIHF:n eettisten sääntöjen rikkomisesta.

IIHF:n itsenäinen kurinpitoelin totesi ratkaisussaan, että BSSF:n jakamissa todisteissa ei ole riittävästi näyttöjä, joilla voitaisiin todeta Baskovin olleen osallisena Bandarenkan kuolemaan. Kuva: STR/EPA

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n itsenäinen kurinpitoelin on antanut viiden vuoden mittaisen toimintakiellon Valko-Venäjän jääkiekkoliiton presidentti Dmitri Baskoville. Päätös pitää Baskovin sivussa kansallisesta ja kansainvälisestä jääkiekosta vuoden 2026 syyskuuhun saakka.

IIHF:n itsenäinen kurinpitoelin tutki Baskovin osallisuutta muun muassa Minskissä viime marraskuussa tapahtuneisiin väkivaltatekoihin presidentti Aljaksandr Lukashenkaan liittyvien massaprotestien aikana.

Esimerkiksi valkovenäläinen media raportoi tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että Baskov tai häneltä näyttänyt mies oli läsnä väkivaltaisessa tilanteessa, joka johti protesteihin osallistuneen Roman Bandarenkan kuolemaan.

IIHF vastaanotti valkovenäläiseltä Belarusian Sport Solidarity Foundationilta raportin tapauksesta ja tilasi tilanteesta riippumattoman selvityksen.

Tutkintayritys tutki tilanteesta löytyneet todisteet tiedotusvälineistä, äänitallenteista ja valokuvista. Yrityksen mukaan Baskovin läsnäoloa tapahtumahetkellä ei voida sulkea pois, mutta se ei myöskään löytänyt todisteita siitä, että Baskov olisi aktiivisesti osallistunut Bandarenkaan kohdistuneeseen väkivaltaan.

Yritys kuitenkin mainitsi, että Baskovin arvioidaan olevan Lukashenkan innokas kannattaja. Yrityksen mukaan Baskov esimerkiksi kirjoitti kesällä 2020 kirjeen, jossa hän arvosteli Valko-Venäjän oppositioliikkettä tukevia urheilijoita. Valko-Venäjän lajiliiton johtajana toiminut Baskov myös erotti useita "epäluotettavia" urheilijoita ja valmentajia.

BSSF puolestaan syytti Baskovin olleen tiiviisti mukana Bondarenkoon kohdistuneessa rikoksessa. BSSF:n mukaan Baskov myös yritti painostaa valkovenäläisiä urheilijoita tukemaan Lukashenkaa ja on siten väärinkäyttänyt asemaansa lajiliitossa.

IIHF:n mukaan BSSF:n ja yrityksen raportit kuitenkin vahvistavat, että Baskovilla on läheiset henkilökohtaiset suhteet Lukashenkan kanssa. Baskovilla on myös jääkiekkoon liittyviä yhteyksiä kahteen presidentin poikaan.

IIHF:n itsenäinen kurinpitoelin myös totesi, että BSSF:n todisteissa ei ole riittävästi näyttöä siitä, että Baskov olisi ollut osallisena Bandarenkan kuolemaan.

Kurinpitoelimen mukaan Baskov on kuitenkin rikkonut toiminnallaan IIHF:n eettisiä sääntöjä. Kurinpitoelin esimerkiksi muistutti, että urheilujärjestöjen on oltava poliittisesti puolueettomia.

"Ryhdikäs päätös"

IIHF:n ratkaisu Baskoviin liittyvässä tapauksessa tuli melko myöhään verrattuna Kansainvälisen olympiakomitean päätökseen. KOK ilmoitti jo maaliskuussa, ettei Baskov saa olla jatkossa mukana Valko-Venäjän olympiakomitean hallituksessa eikä osallistua mihinkään olympiakomitean toimintaan.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummolan mukaan IIHF:n ratkaisu asiassa kesti pidempään muun muassa Baskovin vastahakoisen suhtautumisen takia.

– En usko, että Kansainvälinen olympiakomitea tutki asiaa sen enempää. IIHF lähti siitä liikkeelle, että hänelle annetaan mahdollisuus vastineeseen. En tunne koko asiaa kovin hyvin, koska kurinpitoelin on täysin irrallinen ja riippumaton elin, mutta hänellä ei ollut halua tehdä yhteistyötä asian selvittämiseksi, Kummola kertoo Yle Urheilulle.

Kummola on tyytyväinen kurinpitoelimen päätökseen asiassa.

– Mielestäni tämä oli aika ryhdikäs päätös meidän kurinpitovaliokunnalta. Siinä mielessä tähän ei ole paljoa kommentoitavaa, Kummola sanoo.

Lue myös:

Valko-Venäjän kiekkopomo yhdistetty väkivaltaisuuksiin – Kalervo Kummola pelkää, että asia lakaistaan maton alle: "Itäblokin asioita yritetään suojella"

Jääkiekon MM-kisojen kulisseissa jännitteitä – Valko-Venäjän kiekkopomo on nimittellyt urheilijoita maanpettureiksi ja saanut itse porttikiellon Latviaan

Valkovenäläinen oppositiovaikuttaja kertoo Yle Urheilulle, miten jääkiekon MM-kisojen sponsorien päät käännettiin – "Lähetimme valtavan määrän kirjeitä"

Valko-Venäjän kiekkojohtajaan liitetty vakavia syytöksiä – Latvian ulkoministeriö Yle Urheilulle: "Tietojemme mukaan hän kytkeytyy toimiin, joita emme voi millään hyväksyä"

Kalervo Kummola: Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei aio sulkea Valko-Venäjää pois MM-kisoista Eurooppaa järkyttäneen lentokone-episodin jälkeen