1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

KTP on lähellä jatkaa Veikkausliigan sarjanousijoiden murheellista putkea – uusi johtohahmo uskoo vielä ihmeeseen: "Putoamista ei tule"

FC KTP on jumittunut jalkapallon miesten Veikkausliigassa pahnanpohjimmaiseksi. Jos loppukaudella ei nähdä isoa käännettä, palaa nousijajoukkue ensi kaudeksi takaisin Ykköseen.

KTP:n kauden kuva. Päät painuksissa, kun vastustaja tuulettaa maalia. Kuva viikonlopun Honka-ottelussa, jossa Konsta Rasimus tuuletti onnistumistaan. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kotkalainen KTP on voittanut pelaamistaan kauden 18 pääsarjaottelusta vain yhden, toukokuussa. Näin synkällä saldolla ei voi puhua muusta kuin putoamisesta.

Teoriassa KTP:llä on yhä mahdollisuus välttää jumbosija ja suora putoaminen jalkapallon Veikkausliigasta. Nykyvire ei kuitenkaan puhu yhtään joukkueen säilymisen puolesta.

Suoran putoajan paikalla oleva KTP on karsijan paikalla olevaa FC Hakaa perässä seitsemän pistettä, kun kotkalaismiehistöllä on jäljellä neljä ottelua runkosarjaa ja sen jälkeen viisi ottelua haastajasarjaa. Kymmenentenä majailevaan IFK Mariehamniin matkaa on yhdeksän pistettä.

Runkosarjan lopulla KTP:n otteluohjelma on kaiken lisäksi hankala, kun kolme joukkueen vastustajista kuuluu sarjan kärkikuusikkoon.

Sarjanousijan kausi on ollut kaikilla mittareilla haastava. Kotkalaisten maaliverkkoon on uponnut ylivoimaisesti eniten palloja – 36. Joukkue on tehnyt 18 kierroksen jälkeen toiseksi vähiten maaleja, 14 osumaa, yhdessä FC Hakan kanssa. Viime liigakauden putoaja RoPS sai kokoon 15 maalia 22 kamppailussaan.

Kotkalaisten maaleista vain yksi on syntynyt varsinaisen hyökkäjän tekemänä, kun Aleksi Tarvonen osui viime lauantaina 11. syyskuuta Honkaa vastaan. Ennen siirtoikkunaa värvätyt "maalintekijät" ovat osoittautumassa KTP:llä vikahankinnoiksi.

KTP on juhlinut voittoa tällä kaudella vain kerran Veikkausliigassa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

KTP:n liigaan nostanut päävalmentaja Argo Arbeiter jätti tehtävänsä yhdeksän kierroksen ja viiden KTP:lle hankitun pisteen jälkeen, 30. kesäkuuta.

Kotkalaisilla oli heinäkuussa (30.6.–23.7.) parempi vaihe, jolloin se hävisi viidestä Veikkausliigapelistä vain yhden. Arvokkaisiin voittoihin joukkue ei silti pystynyt venymään, vaikka pistesarakkeeseen merkittiin neljä pistettä neljällä tasapelillä.

Matalaliitoon jumiutuneen KTP:n viisi edellistä liigapeliä ovat tuottaneet sille yhtä monta tappiota tylyllä maalierolla 2–14. Kotkalaisten yksi perisynti on ollut ponneton hyökkäyspelaminen tai itse asiassa maalintekopaikkojen puute. Neljässä viime ottelussa esimerkiksi laukaukset kohti maalia on merkitty KTP.n vastustajille peräti 65–11.

KTP:n loppukauden vastuuvalmentajana on toiminut Gabriel Xatart ja hänen apureinaan on häärinyt kaksi muuta espanjalaista. Tämän kauden näytöillä ja varsinkin joukkueen nykyilmeellä jatkosopimuksesta neuvottelu voi olla kovan työn takana.

Ikävalko rakentaa tulevaisuutta KTP:lle

KTP:ssa peliuransa parhaat vuodet esiintynyt Niko Ikävalko, 33,on toiminut pari viikkoa kasvattajaseuransa KTP:n uutena pelaajakoordinaattorina, jonka tehtävänä on kartoittaa potentiaalisia pelaajia edustusjoukkueen käyttöön – ensi vuodeksi.

Espoossa lauantaina haastateltu Ikävalko pitää joukkueen säilymistä Veikkausliigassa yhä mahdollisena. Hän haluaisi vakiinnuttaa KTP:n aseman tulevaisuudessa liigan keskikastiin.

– Putoamista ei tule, siitä yhä lähdetään ja uskotaan, että saamme vielä kurssin käännettyä. Mutta jos käy niin ikävästi, että putominen tulee, emme ole lyömässä päätä pensaaseen, Ikävalko sanoo.

Sarjanousijoilla on ollut viime vuosina Veikkausliigassa haastavaa. Kuuden viime kauden aikana vähintään toinen sarjanousijoista on pudonnut heti nousun jälkeen takaisin Ykköseen. KTP:stä näyttää tulevan seitsemäs tällainen joukkue.

Tämän kauden toinen sarjanousija AC Oulu sen sijaan teki useamman onnistuneen pelaajahankinnan kesken kauden ja nousi niiden ansiosta asemaan, jossa putoaminen ei ole enää akuutti uhka.

Ikävalko tietää, että jatkuva hissiliike Veikkausliigan ja Ykkösen välillä kuormittaa taloutta. KTP on ennen tätä kautta pelannut viimeksi miesten pääsarjassa vuonna 2015.

– Hissiliike pitää saada loppumaan ja hinata toiminta sille tasolle, että pysymme Veikkausliigassa.

Suunnitelma putoamisen varalle on valmiina.

– Me alamme rakentaa joukkuetta ja koko systeemiä siten, että kun se nousu on ajankohtainen seuraavan kerran, tulee se sitten heti ensi vuonna tai muutaman vuoden päästä, olemme silloin täysin valmiita joka osa-alueella Veikkausliigaan niin toimiston kuin kentän puolella, toteaa Ikävalko.

Kotkalaislähtöisen huuhkajatähden Teemu Pukin hyvän ystävä Ikävalko sanoo, että Kotkan kokoinen paikkakunta lähialueineen pystyy ylläpitämään pääsarjatasoisen futisjoukkueen.

Surkeiden sattumusten summa

Putoaminen on aina jonkun uuden alku. Mikäli KTP lähtee takaisin Ykköseen, on seurassa edessä ainakin jonkin asteen tuuletus. Yhden kauden mittainen kärsimysnäytelmä päättyy, ja seura palaa sinne, minne se ehkä pelilllisesti nyt kuuluu.

– Mielestäni emme nousseet yllättäen liigaan. Valmennus pysyi ennallaan ja myös pelaajarunko parin vuoden ajalta. Teimme viime kaudella eniten maaleja Ykkösessä ja saimme puolustusta tilkittyä, sanoo Ikävalko, joka on työskennellyt KTP:ssä aiemmin juniorivalmentajana.

Johannes Laaksonen kuuluu KTP:n kokeneisiin pelaajiin. Kuva: All Over Press

Ikävalkon mielestä surkeiden sattumusten summa lähti kauden alussa heti liikkeelle. Kun peli ei kulje, niin se ei sitten kulje. Lisäksi menestystä ovat hidasteet loukkaantumiset, KTP ei ole päässyt pelaamaan ihannekokoonpanolla tarpeeksi.

– Tiesimme, mitä Veikkausliigassa oli odotettavissa. Iso juttu oli kuitenkin se, että valmennuksesta Ossi Virta lähti pois.

Virta toimi viisi edellistä vuotta KTP:n apuvalmentajana.

– Hän oli Argon kanssa isossa roolissa rakentamassa tätä kaikkea. Sitten emme ehkä uskaltaneet luottaa siihen samaan juttuumme enää, ja lähdimme vaihtamaan sitä.

KTP kohtaa tällä viikolla Kotkassa tiistaina sarjanelosen SJK:n ja lauantaina mestaruusjahdissa yhä olevan KuPS:in. Vaikka KTP voittaisi kovan kaksikon, olisi se silti edelleen Veikkausliigan jumbona.

Niko Ikävalkoa haastatteli Jarmo Lehtinen.

Lue myös:

KuPS jatkoi huippuvireessä, HIFK kiilasi kohti kärkeä – näin pelattiin Veikkausliigassa

Niklas Moisanderin Malmö haastaa Juventuksen – juhlahumun kokenut Markus Halsti kertoo, miten kaupunki hullaantuu Mestarien liigasta